TEST : Canon EOS 90D

Et meget bedre spejlreflekskamera

Spejlrefleksen lever i bedste velgående med Canons nyeste systemkamera til begyndere og entusiaster.

Canon EOS 90D

Lyd & Billede mener

Meget høj billedkvalitet med flotte farver og minimal billedstøj. God ergonomi, responsiv touch-skærm, præcis autofokus, vejrbeskyttelse, hovedtelefonudgang og mikrofonindgang.
Lille søger, ingen billedstabilisering og korte billedserier ved serieoptagelse.
 • Type: 33 Mp spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
 • Optik: Canon EF/EF-S
 • Søger: Optisk, 100 %, 0,95x
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Serieoptagelse: 10 fps, 11 fps i Live View
 • Video: 4K 25 fps m. 120 Mbit/s, 1080p 50/120 fps
 • Tilslutninger: USB, Micro HDMI, mikrofon, hovedtelefoner
 • Batteritid (CIPA): 1.300 billeder/opladning
 • Mål og vægt: 141 x 105 x 77 mm / 701 g
 • Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, vipbar touch-skærm, vejrbeskyttet, Dual Pixel autofokus, indbygget blitz
 • Web: canon.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9295 kr

Selv i et vigende marked er der stadig efterspørgsel efter spejlreflekskameraer. Til trods for at de mere kompakte og handy spejlløse systemkameraer sælger bedre på mange markeder.

F.eks. har Canon, der har været nummer ét på spejlreflekskameraer de seneste årtier, for nylig meddelt, at de er ved at udvikle et professionelt spejlreflekskamera. Som de planlægger at lancere i 2020, i god tid før OL i Tokyo.

På den modsatte side af det professionelle marked er mange gået over til mobiltelefonen og har lagt kameraet på hylden. Derfor er det interessant, at Canon nu lancerer et helt nyt spejlreflekskamera, der er lige i øjet for amatørerne. For de findes nemlig. I en undersøgelse lavet for den norske elektronikbrancheforening siger mange, at de foretrækker et rigtigt kamera til at forevige vigtige begivenheder, og når de rejser på ferie.

Lægger man entusiasterne til, forstår man, at der er et marked for kameraer som Canon EOS 90D. Det er Canons tilbud til masserne, så at sige, og kameraet har alt, hvad der skal til for at tilfredsstille i hvert fald dem, der foretrækker ergonomien i et spejlreflekskamera. Det er middelstort og relativt let med Canons velprøvede ergonomi, der er finpudset til perfektion, siden det første EOS-kamera kom i 1980’erne.

EOS 90D har en ny 33 megapixel CMOS-billedsensor i APS-C-format, 4K-video, Live View og touch-skærm samt moderat vejrbeskyttelse. Nok til, at lidt regnvejr ikke er den store krise. Det skyder villigt op til 10 fps – 11 med Live View – og med både mikrofon- og hovedtelefontilslutning er det faktisk heller ikke værst som videokamera.

Canon kludrer ikke med ergonomien, så betjeningen er upåklagelig. Foto: Lasse Svendsen

Konkurrenter

Markedet flyder ikke ligefrem over af spejlreflekskameraer i dette segment. Forgængeren EOS 80D er stadig i handelen, til en reduceret pris. Det glimrende Nikon D7500 er ligeledes tilgængeligt, men også det er et ældre kamera, nemlig fra 2017. EOS 90D er altså en enlig svale i denne klasse.

Brugervenlighed

Som vi plejer at sige, når vi har et Canon-systemkamera til test: Det meste fungerer til perfektion. Alt er enkelt og overskueligt sat op, selv skærmmenuerne er overskuelige – og findes på alle sprog – og kameraet har også en praktisk hjælpemenu (der kan slås fra), som hjælper begynderen i gang.

Grebet er mærkbart bedre end på de fleste kompakte systemkameraer, og kameraet har alle de tilslutninger, man har brug for. Batterilevetiden? Tre gange så god som på et hybridkamera: Mindst 1.300 billeder pr. opladning. Var der nogen, der sagde rejsekamera?

Den vipbare touch-skærm er fin til video-optagelse. Så kan man flytte fokus med fingeren på skærmen, og Canons Dual Pixel-fokus fungerer hurtigt og problemfrit. Også til video.

Knapper og hjul er logisk placeret, fra programhjulet til venstre for søgeren til joystick-knappen til højre for skærmen. Det er kun placeringen af on/off-knappen, der er grund til at studse over. Man skifter hurtigt fra stillbilleder til video med en drejeknap til højre for søgeren, og optageknappen er placeret midt i knappen.

Søgeren er som normalt i denne klasse lidt spartansk, men den viser hele søgerbilledet og er lys nok til også at fungere på telebrændvidder. Som vi antager vil blive flittigt brugt af naturfotografer, der kan se fordelen ved 1,6x brændviddeforøgelse fra billedsensoren i APS-C-format. En 300 mm tele bliver til en 480 mm med EOS 90D.

Statusskærm, godt håndgreb og god overskuelighed. Foto: Lasse Svendsen

Video

Kameraet er også et videokamera, som kan fjernstyres med Canon Camera Connect-app’en på telefonen. Man kan vælge imellem 4K med 25 fps og 1080p HD med 50 eller 120 fps, og med mikrofon- og hovedtelefonstik er det faktisk et ganske habilt videokamera.

4K-video, men kun med 25 fps. Foto: Lasse Svendsen

Billedkvalitet

Ved serieoptagelse gør kameraets skudtakt det fuldt ud muligt at følge bevægelige motiver. Maksimumhastigheden på 10 fps (11 fps i Live View) fylder hurtigt bufferen, hvilket desværre giver relativt korte billedserier, før kameraet er klar igen (50-58 ved jpeg og 20-25 ved raw), og hvis man vælger følgefokus på Live View, falder hastigheden til 7 fps. Hurtigt nok til mange ting, men ikke til de hurtigste sportsgrene.

EOS 90D har samme billedsensor som EOS M6 Mark II, så vi ved, at det kan levere fremragende billedkvalitet, Kitzoomen EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 har god rækkevidde og optisk billedstabilisering, men er ikke skarp nok på alle brændvidder til at udnytte potentialet i Canons nye billedsensor og processor fuldt ud.

Men Canon-farverne er der stadig. Det kan man se med det samme: Kameraet leverer jpeg-filer med godt smæld i farverne. Der er nærmest ingen synlig billedstøj, før man passerer ISO 6400, og potentialet for skarphed er stort.

Fotografen kan selv finjustere grundlæggende billedparametre til jpeg-billeder, men vi foretrækker at gøre det bagefter på Mac’en. Eller at tage billederne i 14 bit raw-format. Her kan man også vælge komprimerede raw-filer – CRAW – hvis man vil have mindre filstørrelse uden at reducere opløsningen.

Videokvaliteten i 4K er meget fin, med rigtig god skarphed og få artefakter, så længe man ikke panorerer for hurtigt. Så kan rullende lukker og lidt mosaikstøj dukke op på optagelserne. Muligheden for både mikrofon og hovedtelefoner er et stort plus.

Man kan selv justere farver, skarphed m.m., før billederne tages. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

For begyndere og entusiaster vil Canon EOS 90D være et godt valg som allround-kamera. Naturelskere vil glæde sig over vejrbeskyttelsen, den præcise autofokus og den ekstra brændvidde, og kameraet er velegnet til et videoklip i ny og næ. I ægte 4K-kvalitet. Billedkvaliteten er bedre end på forgængeren og kan sammenlignes med EOS M6 Mark II, som vi gav stående bifald i vores test for nylig.

Sportsfotografer, der havde håbet på et lynhurtigt EOS-kamera, må vente på næste generation af EOS 7D, men for næsten alle andre opfylder EOS 90D langt de fleste krav.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.