Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Skarp laserprojektor fra Panasonic

Simulerer 4K-opløsning, og lyser med en styrke på 10.000 lumen!

Skrevet af / 12/02/2015 - 10:31
Skarp laserprojektor fra Panasonic

På ISE 2015-messen fik vi Panasonics seneste udspil inden for højlumen-projektorer at se. Hvad synes du om en laserprojektor med 3-chip DLP med hele 10.000 ANSI lumen? Det er lige før, vi begynder at blive bekymrede for fastbrændning af billedet – på lærredet!

For de profesionelle
Men PT RQ13K ikke beregnet på din og min hjemmebiograf. Det er snarere en installationsprojektor til brug på messer, udstillinger, indkøbscentre, og andre anlæg, der kræver store billeder med masser af lys.

Når man skal have et billede på ti meter i bredden med 4K-opløsning, bruger man ofte fire 1080p HD-projektorer, som overlappes til ét stort billede. Hvis hver projektor har en lysstyrke på 2.500 lumen, får du således 10.000 lumen i alt.

Skal du derimod tegne et lige så stort og lige så højtopløst billede med en enkelt projektor, skal den oplyse med samme styrke alene. En 4K billedchip kræver derfor en langt større projektor.

panasonicptrq13k_liten

Simulerer 4K +
Panasonic har valgt en anden metode. De har derfor brugt tre 2.560 x 1.600 pixel-billedchips, hvor de ene er forskudt en halv pixel lodret, og en anden er forskudt tilsvarende vandret. Billedchip’ene forskydes meget hurtigt indbyrdes, nærmere bestemt 300 gange i sekundet. På den måde optegner projektoren fire nye pixels for hver original pixel, som derefter simulerer hele 5.120 x 2.880 pixels, betydeligt højere end de 3.840 x 2.160 vi er vant til på 4K. Samtidig bibeholdes stort set lysstyrken i en HD-projektor af tilsvarende størrelse. Projektoren skal både kunne håndtere 4K-videomateriale, og opskalere lavere opløsninger.

En af konsekvenserne af denne hastighed er også, at Panasonic kan lave billedinterpolation med nogenlunde samme høje frekvens. Video med 25 fps interpoleres til 250, mens 30 fps giver 300. Hvilket igen betyder meget naturlige bevægelser på video, uden nogen form for motion blur.

Panasonic_PT-RQ13K_bilde
Demoen af PT-RQ13K var overbevisende.

Overbevisende demo
Det demo materiale, som vi så på ISE, så meget godt ud, selv om omgivelserne var lyse, og sortniveauet dermed ikke var værd at tale om.

Projektoren er kompakt, målt med professionelle alen. Men det gør den ikke lille. Det er 71 cm dyb, 57,8 cm bred og 32,4 cm høj. Vægten er omkring 50 kg. Med andre ord vil den være svær at anbringe diskret i stuen!

Ingen regnbueeffekt
En fordel ved laserlys er længere levetid, som er opgivet op til 20.000 timer mod omkring 3.000 timer for konventionelle halogenlamper. Desuden har projektoren ikke farvehjul, men bruger i stedet tre laserstråler med forskellige bølgelængder, som danner farverne rød, grøn og blå. Det betyder, at den ikke har nogen regnbueeffekt som normale DLP projektorer. Og eftersom den heller ikke har noget hvidt segment (den bruger alle farverne samtidig for at opnå hvidt lys, så du har fuld lysstyrke i alle farver.

PT-RQ13K kan for øvrigt vise farvedybder op til 12-bit (4: 4: 4).

Pris og tilgængelighed
Projektoren vil blive frigivet dette efterår. Prisen er ikke endeligt fastsat, men Panasonics mand på stedet forventer noget omkring EUR 60.000! Altså en lille halv million kroner. Hvad der alligevel gør den til et spændende bekendtskab, er, at historien har vist, at ny teknologi i regelen kommer til forbrugerprodukterne på et senere tidspunkt. Der er derfor grund til at tro, at vi også vil se en laserprojektor til forbrugermarkedet fra Panasonic i en ikke alt for fjern fremtid. Og da vi ikke har brug for samme lysstyrke i hjemmet, regner vi med, at det bliver rigtig 4K!

I mellemtiden har Epson allerede afsløret netop sådan en hjemmebiografprojektor, i form af EH-LS10000.

panasonic.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top