TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Sony Bravia X95J (XR-75X95J)

Knivskarpt og præcist TV

Sony X95J byder sig til med kontrast og sortniveau, der ligger tæt på det dobbelt så dyre Z9J. Et rigtig godt køb!

forfatter
Publiceret 19/11/2021 - 11:51
Karakter
Sony Bravia X95J (XR-75X95J)
L&B mener
Sony X95J tegner et knivskarpt og kontrastrigt billede op med masser af detaljer. Google-platformen byder på fin brugervenlighed med masser af apps.
Sony-skærmen er lidt større, tungere og tykkere end de slankeste designskærme.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 75″ 4K-LCD
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10/Google TV
  • Indgange: 4 x HDMI (2 x 2.1), 3 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud
  • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
  • Andet: Acoustic Multi-Audio højttalere
  • Andre skærmstørrelser: 65″, 85″
  • Web: sony.dk
Vejl. pris 27990Pr. 19/11/2021 Produktside

Er du på udkig efter et stort og skarpt TV i high-end-klassen, men har samtidig ikke lyst til at betale for meget? Så kan Sony Bravia X95J være interessant at tjekke ud. Det er Sonys bedste LCD-TV med 4K-opløsning og kommer i skærmstørrelser fra 65 op til 85 tommer med tilsyneladende ganske favorable priser.

Læs også Z9J: Vi tester Sonys bedste 8K-TV Med laserskarp 8K-opløsning og avanceret billedprocessering leverer Sony Z9J en billedoplevelse af de sjældne. Men vi savner mere 8K-indhold!

X95J koster mindre, end man må betale for Sonys bedste OLED, A90J, i samme størrelse, og godt halvdelen af 8K-storebroren Z9J. Alligevel har det meget af den samme teknologi som de dyrere modeller. Vi taler med andre ord om en potentielt prisgunstig storskærm!

Sony-75-Inch-BRAVIA-XR-X95J-4K-HDR-LED-TV-XR75X95J-Stand 65_X95J_sil_blk_edge2edge_ccw_landscape_2000x700
<
>
Fødderne på Sony X95J kan placeres i tre forskellige positioner, alt efter hvor meget plads man har på sit TV-møbel. (Foto: Sony)

Sony Bravia XR-75Z9J: Design

Sony X95J kvalificerer sig ikke nødvendigvis til nogen designpriser. Den kraftige LED-bagbelysning fylder meget indvendig og gør disse TV’er relativt store og tykke. Her er der stor forskel i forhold til de slanke OLED-skærme fra samme producent! Derfor gør X95J sig nok bedst i hjemmebio- eller gaming-rummet frem for en lys og pænt møbleret stue.

Byggekvaliteten er der til gengæld ikke noget at udsætte på: TV’et virker solidt og gennemført hele vejen igennem. Sony har også gjort det muligt at montere fødderne bredt eller smalt og at hæve skærmen lidt, hvis der skal være plads til en soundbar nedenunder.

X95J bruges med Sonys efterhånden velkendte premium-fjernbetjening i børstet metal. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

X95J bruges med Sonys efterhånden velkendte premium-fjernbetjening i børstet metal. Den ligger godt i hånden, knapperne er gode at trykke på og er desuden bagbelyste, og TV’et reagerer hurtigt på kommandoer.

Android-brugerfladen har også fået en ansigtsløftning og kommer her i den nye version kendt som Google TV. Menusystemet er blevet mere overskueligt, og app-udvalget er upåklageligt. Nye streaming-tjenester som HBO Max er selvfølgelig også på plads.

Hvad angår tilslutningsmuligheder, følger Sony den samme model som mange andre producenter, idet to ud af de fire HDMI-indgange er kompatible med de nyeste funktioner (HDMI 2.1). Der er f.eks. understøttelse af 4K-video med op til 120 Hz, hvilket kommer til gavn på de mest sejeste spiltitler til Xbox Series X eller PlayStation 5.

Bemærk dog, at hvis man bruger lydreturkanalen (eARC) til at koble en soundbar til, vil man stå tilbage med kun én 2.1-kompatibel indgang.

Læs også Sonys nye TV’er skal fungere ekstra godt med PS5 En kommende software-opdatering skal gøre udvalgte Sony-TV’er optimale til gaming med PS5.

Apropos gaming: X95J understøtter ikke funktionerne VRR (Variable Refresh Rate), Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync, som regulerer skærmfrekvensen dynamisk. Det er således ikke den oplagte skærm til PC-spillere. Den understøtter dog 4K 120 Hz fra PlayStation 5.

Sony har ellers annonceret, at X95J får en opdatering mod slutningen af ​​2021, som tilføjer gaming-funktionerne Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode. Vi målte i øvrigt forsinkelsen (input-lag) til omkring 11 millisekunder i spiltilstand.

Sony X95J har fine tilslutningsmuligheder: To af de fire HDMI-indgange er kompatible med de nyeste funktioner (HDMI 2.1). (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

På papiret kan Sony X95J virke som et ganske almindeligt LCD-TV med 4K-opløsning, men under panseret er der en række funktioner, som skal sikre bedre billedkvalitet.

X95 har bl.a. direkte LED-bagbelysning for bedre kontrast, et såkaldt X-Wide Angle-filter for bredere betragtningsvinkel og ikke mindst et smart antirefleksfilter, der reducerer genskin. Selve billedmotoren er Sonys bedste videoprocessor, Cognitive Processor XR, som vi kender fra de andre topmodeller.

Mens flere konkurrenter (deriblandt LG, Samsung og TCL) har introduceret topmodeller med såkaldt Mini-LED-bagbelysning i år, har Sony valgt den mere traditionelle løsning med konventionelle “store” lysdioder, som må fordele lyset på færre individuelle zoner.

I praksis klarer X95J sig alligevel rigtig godt. Sony-skærmen formår at hente en masse detaljer frem fra mørke scener og kan gengive stærke HDR-scener med en blændende intensitet i de lyse partier – uden at for meget af det lækker over i det mørke. Hvide genstande på en mørk baggrund (f.eks. undertekster på film) kan skabe en lille halo-effekt, men ikke i generende grad.

Vi har allerede positive erfaringer med Sonys XR-billedprocessor fra tidligere tests, og det tager ikke lang tid at fastslå, at X95J også nyder godt af dens avancerede billedprocessering.

Netflix-filmen The Harder They Fall er fuld af visuelt lækre scener, og de kommer rigtig godt frem på Sony X95J. Den actionfyldte western byder på mange skarpe nærbilleder og lysstærke HDR-effekter serveret i glimrende Dolby Vision HDR-kvalitet.

Sony-skærmen har en saftig lysstyrke, der gør, at sollys, flammer og andre lyseffekter får en herlig intensitet. Nærbillederne af Idris Elba og hans kumpaner er så kontrastrige, at de næsten popper ud af skærmen …

X95J kommer med en række gode billedindstillinger fra fabrikken, og som sædvanlig var Cinema-indstillingen blandt de mest korrekte. Farvegengivelsen er neutral og nuanceret uden synlige farveschatteringer (også kaldet banding) eller andre uregelmæssigheder.

X95J også rigtig godt til bevægelser. Sony-skærmen gengiver 24 Hz spillefilm med en naturtro filmkarakter, men hvis man vil, kan man også slå interpolering til, som giver glattere og mere flimmerfri billeder.

Billedskarpheden er ligeledes imponerende. Under testen af X95J havde vi stadig storebror Z9J med 8K-opløsning stående på testbænken ved siden af, og man skal være ret skarpsynet for at skille de to fra hinanden. Z9J har ganske vist lidt finere konturer og endnu mere tryk på HDR-effekterne takket være højere lysstyrke, men den overordnede billedkvalitet er meget den samme.

For at Z9J for alvor skiller sig ud, skal det fodres med 8K-materiale, som der stadig er ret begrænset adgang til. Og i betragtning af at X95J kun koster det halve af storebror, så taler vi bestemt om et bedre køb her!

Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-scaled Sony-X95J-pistol-scaled Sony-X95J-PQ-Idris-Elba-2-scaled Sony-X95J-crosshairs-scaled
<
>
Sony X95J har et virkelig knivskarpt billede, der kommer imponerende tæt på det dobbelt så dyre 8K-TV Bravia Z9J. Her fra Netflix-filmen The Harder They Fall. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden kan X95J prale af Sonys Acoustic Multi Audio-teknologi med højttalere placeret både under, over og på siden af TV-kabinettet for at give en god spredning af lyden. Det skal også bidrage til en mere præcis placering af lydeffekterne, som de optræder i forhold til handlingen.

Og Sony-skærmen har faktisk glimrende lyd: X95J kan spille højt og tydeligt uden tegn på forvrængning fra højttalerne. Stemmegengivelsen er klar og tydelig, men her mærker vi en vis kvalitetsforskel i forhold til Z9J, som er udstyret med flere, mere avancerede højttalerenheder. Diskanten er lidt mere spids end den velopløste lyd fra Z9J. Her er dog god taleforståelse og godt knald på bassen på både musik og lydeffekter.

X95J har også Sonys Center-funktion, som gør det muligt at bruge skærmens indbyggede højtalere i kombination med Sonys egne lydsystemer (f.eks. HT-A7000 eller HT-A9). Så kan TV-højttalerne bidrage med centerlydbilledet. Der er separate højttalerstik på bagsiden, så man kan koble det til udgangen på sin surround-receiver.

Konklusion

X95J er Sonys bedste 4K LCD-TV for modelåret 2021 og er afgjort et TV med mange fremragende kvaliteter. Her får man en stor skærm med saftig lysstyrke, der egner sig til almindeligt TV-kiggeri i lyse rum, men også glimrende kontrast og sortniveau til filmhygge om aftenen. Google TV-brugerfladen er blevet hurtig og nem i brug, samtidig med at den tilbyder alle de nyeste og mest aktuelle streaming-tjenester.

Sony-skærmen lægger sig i en forholdsvis høj prisklasse, men når man ser på, hvad man får for pengene, ikke mindst sammenlignet med 8K-topmodellen Z9J til den dobbelte pris, er der ingen tvivl om, at X95J er et af de bedre køb i high-end-klassen. Et glimrende allround-TV!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

YouTube går vertikalt på TV-skærmen Nu kan du snart se de vertikale videoklip i YouTubes app til smart-TV.
OLED + Ambilight = større indlevelse! Philips er på banen med endnu et farverigt OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er scenen sat til en skøn filmoplevelse.
Det største TV vi har testet Glem 85 tommer - nu hedder det 98 tommer, hvis du vil have det største TV på vejen! TCL 98C735 er et gedigent bæst af et TV, og billedkvaliteten overrasker.
Når underholdning er i fokus Søger du den bedste filmoplevelse, eller bedre billede til sport og spil? Så kan det være tid til at købe nyt TV. Her finder du de allerbedste, vi har testet i år!
Gaming-skærm overrasker stort Den store Asus-skærms OLED-panel med perfekt sortniveau, kombineret med den matte overflade, giver intet mindre end den bedste gaming-oplevelse, vi nogensinde har haft.
Ejer du et Samsung TV? Så læs dette! Apple TV-app'en til Samsung TV streamer nu udvalgt indhold i det åbne HDR10+ format – som et alternativ til Dolby Vision.
Følg Lyd & Billede