Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spil

Denne Sony-skærm har fremragende billedprocessering, der hjælper den med at levere flotte præstationer både på og uden for banen.

Publiceret 09/06/2021 - 15:15
Sony X90J (XR-65X90J)
Audun Hage

Sony har leveret en række glimrende TV’er den sidste tid. X90J er efterfølger til sidste års populære XH90, som var Sonys officielle “PlayStation-TV”.

Årets model har meget tilfælles med forgængeren, deriblandt et 4K LCD-panel med direkte LED-bagbelysning, men har også fået nogle opdateringer under panseret i form af en ny videoprocessor (Bravia XR) og en nyere version af Android-systemet. Mon det er nok til at spille lige op med konkurrenterne?

so2 so3
<
>
Sony-skærmen kommer med praktiske fødder, der kan placeres smalt eller bredt, afhængigt af hvor bredt ens TV-møbel er. Desuden kan det lettere give plads til en eventuel soundbar. (Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Bravia XR-65X90J har den nyeste Android-brugerflade, som nu har skiftet navn til Google TV. Den nye startmenu giver fuldt overblik over de mest brugte apps og byder på streaming-tjenester som Apple TV, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video. TV’et understøtter også AirPlay, Chromecast og Google Assistant med en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.

Sony-skærmen har fire HDMI 2.1-indgange, der understøtter 4K-video med 120 fps (billeder i sekundet) – perfekt til PS5 og Xbox Series X. Vi må dog vente på en software-opdatering, før den understøtter VRR (Variable Refresh Rate).

X90J kommer også med Bravia Core – Sonys nye streaming-tjeneste. Den er forbeholdt de nyeste 2021-modeller med Bravia XR-processor og tilbyder nye spillefilm fra Sony Pictures Entertainment i en begrænset periode. Absolut værd at tjekke ud.

(Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

I denne omgang er vi dog mest interesseret i sport, og Sony-skærmen er godt udrustet til jobbet: X90J har den samme type “billedmotor” (videoprocessoren Bravia XR), som vi finder i Sonys dyrere OLED-TV’er, og der er ingen tvivl om, at det har stor indflydelse på billedkvaliteten.

For det første har Sony X90J en imponerende skarphed og detaljerigdom. Vores testudsendelser fra Champions League er kun i almindelig HD-opløsning, men her ser de virkelig knivskarpe ud! Det vidner om, at Sonys avancerede opskalering fungerer som lovet.

Vi noterer os også, at Sony-skærmen er ekstra god til at reducere kompressionsstøj uden at viske de mindste detaljer ud. Det betyder, at man kan forvente en god billedgengivelse, selv når TV-udsendelserne ikke er af højeste kvalitet.

Sony er kendt for deres gode billedprocessering, ikke mindst når det gælder bevægelser, og det ser vi også her. TV’et tackler hurtige kamerabevægelser fint, uden at billedet bryder op, og formår at bevare den gode skarphed, selv når det går stærkt på banen.

X90J har ikke nogen separat billedindstilling til Sport, men den såkaldte Dynamic-indstilling fungerer faktisk imponerende i lyse omgivelser, uden at farverne bliver unaturlige.

Sony-skærmen er udstyret med kraftig, direkte LED-bagbelysning, som bidrager til, at man fint kan se TV ved højlys dag. Vi bemærker også, at lysfordelingen er meget jævn og præcis – mærkbart bedre end på forgængeren XH90 fra 2020.

X90J kommer imidlertid lidt til kort mod Samsung og LG på ét punkt: Sortniveau. Sony har ikke lige så mange LED-zoner og formår ikke helt at slukke for lyset med samme præcision som Mini-LED- og OLED-skærmene. Sony-skærmen har ikke så præcis local dimming som de allerbedste, og de mørkeste scener virker lidt grå sammenlignet med Samsungs og LG’s begmørke billeder.

Det er ikke noget, man lægger mærke til på sportsudsendelser, men er mere fremtrædende, når man vil slappe af med en god spændingsfilm om aftenen.

so4b so5
<
>
(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Lyden fra Sony-skærmen er ikke den mest sprælske, vi har hørt. Stemmer lyder tyndt, og man kan ikke skrue særlig meget op for lyden, før det bliver skarpt og anstrengende. Her er det bestemt på sin plads med en separat soundbar.

Konklusion

Sony X90J er en fremragende LCD-skærm med kraftig lysstyrke og imponerende skarphed – selv ved hurtige bevægelser. Alt dette er med til at gøre X90J til en formstærk skærm til sport og anden underholdning.

Sortniveauet er ikke helt på linje med de bedste OLED- og Mini-LED-skærme – noget, man især vil bemærke, når man ser film om aftenen. Til sport og spil har vi imidlertid ikke meget at udsætte på Sony-skærmen.

Karakter
Sony X90J (XR-65X90J)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med glimrende lysstyrke. Plus for hurtig og brugervenlig Google TV. Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne godt have været kraftigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Meget billede for pengene

Hvilket TV er bedst til gaming?

Billeder i studiekvalitet

Her er LCD-skærmene, som kan overhale OLED indenom.

OLED + Ambilight = større indlevelse!

Det største TV vi har testet

Scroll to Top