Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.

Steba ismaskine

Hjemmelavet is er noget af det nemmeste og mest velsmagende, man selv kan lave. Hvis bare man har en ismaskine. Uden sådan en er det en langsommelig affære.

Vi har altid været imponerede over, hvor fantastisk is man kan få ud af en billig ismaskine med fryseelement. Så hvorfor bruge penge på en fancy maskine? Hvad mere kan den dog tilbyde? Imidlertid optager fryseelementet plads i fryseren, så at Steba IC 110 har indbygget kompressor er en fornuftig opgradering til prisen.

Steba IC 110 er nem at sætte i gang, når du har brug for is. Sæt den i stikkontakten, og hæld ismassen i beholderen. Den er også relativt lille, så den nemt kan opbevares i et skab vinteren over.

Du kan vælge mellem 5 programmer. Softice, is, sorbet, yoghurt og DIY. Sidstnævnte er en programmerbar indstilling, hvor du selv vælger, hvor lang tid maskinen kører. Skal du lave almindelig is, tager det hele 2 timer.

Hvis du vil lave yoghurt fra bunden, medfølger der en dedikeret plastikbøtte til formålet. Du kan selv vælge temperaturen mellem 25 og 50 °C, men som udgangspunkt er den korrekte yoghurt-fermenteringstemperatur åbenbart 42 °C.

Billig steba ismaskine
Det er ikke den mest intuitive opsætning. Knapperne ligner touch, men kræver et solidt tryk. (Foto: Lasse Torp)

Konstruktion og kvalitet

Da Steba IC 110 er en maskine i den billige ende, er den ikke overraskende en plastikdomineret konstruktion. Indeni er beholderen af metal, hvilket er nødvendigt, for at den kan blive kold nok til at lave is. Ingen af materialerne føles skrøbelige, når de sættes sammen. Til gengæld er det lidt af et puslespil. Der er et låg, vi aldrig har fundet ud af, hvor hører til. Du kan ikke pakke alle de små dele sammen inde i maskinen, så det hele opbevares sammen, hvilket gør det sandsynligt, at noget bliver væk. Sikkert plastikbeholderen til at lave yoghurt med.

Ismaskine med kompressor
Det er plastik, men af fin kvalitet. Man er ikke bange for at stoppe den ind bagest i et skab og dække den til med de andre sommerting. (Foto: Lasse Torp)

Brugeroplevelse

På trods af de få knapper og funktioner er maskinen ikke særligt intuitiv at bruge. Kan du regne ud, om softice er symbolet med kugler i en skål eller kugler i en vaffel? Svaret viste sig at være skålen. Knapperne er ikke specielt følsomme, de skal have et solidt tryk for at reagere. Vil du pause (for at smage på den ufærdige is, naturligvis) skal man fjerne låget, hvilket slukker hele maskinen.

Herefter må du starte forfra og selv holde styr på, hvor langt du er i processen. Lidt irriterende, at der ikke bare er en smagsprøveåbning. Man kunne også prøve med selvbeherskelse, men det passer slet ikke til konceptet med hjemmelavet is.

Kvaliteten af is

Kvaliteten af is afhænger meget af, hvilken indstilling du vælger. Efter to timer på den ”almindelige” is-funktion, får du, hvad vi vil beskrive som meget blød softice. Det er ikke unormalt, at ismaskiner producerer blød is, som så skal i fryseren, men efter 2 timer havde vi forventet en langt mere spiseklar is. En gammeldags maskine med fryseelement er kun 25-35 minutter om at lave blød, men spiseklar softice.

Hvis du bruger den dedikerede softice-funktion, tager processen 1 time og 20 minutter. Når ventetiden er overstået, har du en is, der knap nok er tyk. Det er lang tid at vente på at blive skuffet. Det hjælper ikke, at maskinen larmer ret meget under brug.

Hvis en dyrere maskine resulterer i hurtigere og koldere is, er pengene måske alligevel godt givet ud. Men hvis du hiver ismaskinen ud en sjælden gang imellem, er du nok bedre tjent med de billige maskiner med fryseelementet.

Konklusion

Selv om ideen om en lille, billig ismaskine med kompressor giver mening, kan det også blive for billigt. Steba IC 110 er hele 2 timer om at lave meget blød softice, hvilket er meget længere tid end de helt billige maskiner med fryseelementer. Larmen er også en udfordring, når maskinen er så langsom, som den er. Den er svær at anbefale over en klassisk maskine med fryseelement, medmindre du skal lave rigtig meget is, og har et par gode støjisolerende hovedtelefoner.

Læs videre
Exit mobile version