Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kok end denne bordgrill

Hvis du har svært ved at stege en perfekt bøf, tilbyder OBH Nordica Optigrill+ en nem løsning. Men måske du er bedre tjent med bare at øve dig.

Skrevet af / 15/09/2023 - 09:00
OBH Nordica Optigrill+
Lasse Torp Hansen

Lysten til grillmad falder ikke altid sammen med grillvejr. Grillsmagen er til gengæld lækker hele året rundt, og nu har du mulighed for at tage oplevelsen indenfor. Faktisk lover OBH Nordica Optigrill+ at tilberede maden automatisk, så din bøf altid er stegt, som du gerne vil have den.

Optigrill+ markedsføres som en elektrisk bordgrill, men ligner mere et toastjern. I virkeligheden er det en blanding. Den klemmer ned på maden på samme måde som et toastjern, men den er fyldt med automatiske funktioner centreret omkring grillfavoritter.

Du kan indstille maskinen til at tilberede enten hakkebøffer, kylling, sandwich, pølser, steak eller fisk. Helt automatisk, og til den ønskede temperatur. Du kan selvfølgelig også bruge den manuelt.

Stegefladerne er non-stick og kan nemt tages af og puttes i opvaskemaskinen. De har en hældning, så væske løber ned i den medfølgende drypbakke. En række af små dutter hæver sig op fra stegefladerne, så din mad ikke glider ned af pladen.

OBH Nordica optigrill elektrisk bordgrill
Det farverige øje blinker langsomt under tilberedningen. Du får en høj lyd, når den skifter farve. (Foto: Lasse Torp)

Foran på Optigrill+ finder du et mystisk udseende øje. Med skiftende farver indikerer øjet enten grillens temperatur, eller hvor langt du er nået i det valgte program. Man er nødt til at konsultere manualen for at finde hoved og hale i hvilke farver, lyde og knapper, som betyder hvad.

Konstruktion og performance

Med de fleste råvarer er det ikke nødvendigt ligefrem at klemme maden, det er nok at lukke låget. Men en sandwich eller panini kræver ofte et solidt tryk, og så føles Optigrill+ ustabil – den står ikke fast, og man kommer nemt til at rykke på grillen. Vi ville ønske, den var tungere, eller havde mere friktion under fødderne. Metallet føles desuden tyndt, hvilket ikke er et decideret problem, men det føles ikke som et premium produkt, hvilket prisen ellers ville antyde.

Optigrill 1 Optigrill 2 Optigrill 3
<
>
Det farverige øje blinker langsomt under tilberedningen. Du får en høj lyd, når den skifter farve. (Foto: Lasse Torp)

 

På trods af den skuffende konstruktion er performance i top. Optigrill+ bliver virkelig varm, virkelig hurtigt. Varmen er perfekt spredt ud over grillpladerne, så du kan fylde den fra kant til kant uden bekymringer. Du skal til gengæld være meget opmærksom på, at al din mad har samme tykkelse. Ellers mangler noget af din mad de fine grillmærker. Det er selvfølgelig fysikkens love, og ikke produktets fejl.

De skrå flader er til gengæld produktets fejl. Din mad glider nemt ned. Der er en række af små dutter på toppen af grill-rillerne, som skal stoppe madens glidefald, men det virker ikke altid. Alting vil gerne glide ned i bunden, så pas på med at smide de tungeste ting øverst. Du kan heller ikke smide maden på skrå, da det lige meget hvad ender med at glide fladt ned i bunden. Det er en udfordring med både kød og grøntsager. Var grillpladerne fyldt med små dutter, kunne det måske holde maden på plads, men lige nu er de mest en lille barriere, hvor maden stopper.

Det er ikke et stort minus, men nogle gange ryger maden helt ned i drypbakken. Vi ville også gerne have muligheden for at lave pæne, skrå grillmærker.

Optigrill Aubergine Optigrill squash
<
>
Selv om du klemmer godt ned over dine grøntsager, er der som regel et par stykker, som ikke får de fine grillmærker. De smagte dog stadig lækkert! (Foto: Lasse Torp)

Automatisk, men ikke intelligent

Det helt store salgspunkt i Optigrill+ er de automatiske programmer, som lover en perfekt tilberedning af en lang række kødtyper. Ideen er enkel. Du vælger det kød, du gerne vil stege, og så varmer maskinen op. Grillen aflæser selv kødets tykkelse og justerer derefter.

Når maskinen er varm, bipper den, og du smider kødet på grillen. Herefter blinker den i forskellige farver, som indikerer den interne temperatur. Når farven matcher din præference, tager du kødet af.

Det fungerer bedst med en steak. Kødet får fine grillmærker, og den interne temperatur passer nogenlunde. Vi er dog ikke vildt imponerede. Stegeskorpen var ikke imponerende.

Havde vi brugt den manuelle indstilling, ville vi have givet den maksimal varme i starten og derefter skruet ned. Den automatiske funktion lader til at bruge samme temperatur hele vejen. Det betyder, at jo rødere kød du kan lide, jo mindre stegeskorpe får du.

Den interne temperatur passede nogenlunde, men du kan kun vælge mellem rød, medium og gennemstegt. Det er et bredt spektrum, og vi ville ønske, vi kunne skræddersy temperaturen mere præcist.

Bruger du indstillingen til kylling, er det helt håbløst. Kyllingebryst er ellers svært at stege perfekt, så en automatisk indstilling er en god idé. Du kan ikke specificere, om du med kylling mener bryst eller lår. Kyllingebryst blev tørt som en ørken i den automatiske indstilling. Vi vil gå så langt som at sige, at den ødelagde kødet.

Der er ikke automatiske indstillinger til grøntsager, så hvis du tilbereder hele måltidet på grillen, skal du alligevel lære at bruge den manuelt. Den er heldigvis kompetent som grill på den måde, især til grøntsager. Det er effektivt og lækkert at stege squash og aubergine på begge sider på én gang, og det resulterer i en troværdig grilloplevelse.

Optigrill mad 1 Optigrill mad 2 Optigrill mad 4 Optigrill mad 3
<
>
Ved manuel brug af grillen kommer man faktisk tæt på en ægte grilloplevelse! Grøntsager og rejer fik denne behandling, og det blev utroligt lækkert. (Foto: Lasse Torp)

Konklusion

Uanset om du kalder den bordgrill, toaster eller paninijern, er Optigrill+ et solidt stegeredskab. Især grøntsager bliver sprøde og velsmagende. Du betaler dog for en masse automatiske egenskaber, og de fungerer desværre ikke optimalt. Du skal virkelig være ny i et køkken for at blive udkonkurreret af Optigrill+. En mindre smart bordgrill er måske det kloge valg.

Karakter
OBH Nordica Optigrill+
Premium

Home mener

Rigeligt varm til at skabe en overbevisende grilloplevelse. Pladerne kan gå direkte i opvaskemaskinen. De automatiske funktioner er ikke specielt sofistikerede. Pladernes skrånen gør det svært at placere visse råvarer, uden at de ruller væk. Prisen er høj. Konstruktionen kunne være mere robust.

Også i denne test:

5 smarte køkkenmaskiner

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoger og pande i én maskine!

Multicooker er næsten en underdrivelse, for Instant Pot kan så meget, at der nærmest ikke findes noget udstyr, den ikke kan erstatte!

Den kan reelt fungere som et helt køkken samlet i én maskine. Den fylder ikke særligt meget. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærede funktioner med i pakken. Det meste udstyr kan gå i opvaskemaskinen.
Den laver mange irriterende bip-lyde. Du skal opbevare 2 forskellige låg, som passer til forskellige funktioner. Som rendyrket airfryer er den ikke bedst på markedet.
Læs hele testen

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mere bagværk, mindre opvask

Kenwood forsøger at samle så meget opvask som muligt i samme gryde. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskine, men billigere end sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromis?

Materialerne er solide og langtidsholdbare. Det sparer på opvasken, at du kan veje, smelte, hæve og ælte i én og samme maskine. Det meste kan gå i opvaskemaskinen. Nogle opskrifter kræver virkelig en røremaskine.
Den varmer ikke nok til at brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er måske en bedre handel, og så kan den bruges til mere end bagværk.
Læs hele testen

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.

Ideen om at kunne bruge flere størrelser kapsler i samme maskine er virkelig god. Prisen er lav.
Byggekvaliteten er dårligere end konkurrenternes. Irriterende, at der ikke er nogen tænd/sluk-knap. Der er ikke plads til andet end espressokopper. Det er kun L’Or, der laver de store kapsler, og de er svære at finde.
Læs hele testen

Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.

Billig for en maskine med indbygget kompressor. Den fylder ikke særligt meget, hvilket er en stor fordel for et produkt, som ofte gemmes væk i et skab vinteren over. Kan også lave yoghurt.
Den er meget lang tid om at køle isen. Den larmer. Isen bliver blødere end forventet og kan knap nok serveres, uden at den har været i fryseren først.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Lyd & Billede
Scroll to Top