Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson gen5detect Absolute

Nem højteknologisk rengøring med laser

Dyson fortsætter med at imponere med teknologi, men har også sine svagheder.

Skrevet af / 05/06/2024 - 09:21
Dyson gen5detect Absolute
Jonas Ekelund

Dyson er kendt som pioner inden for poseløse støvsugere, som de hævder ikke mister sugeevne på grund af fyldte poser. Vi har tidligere testet Dyson V15 detect Absolute og Dyson V15s detect Submarine, en variant med moppefunktion. Denne model burde logisk set hedde V16, da den er en efterfølger, men det er ikke tilfældet.

Læs også Gør rent ved hjælp af laser Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen – der er sjovere ting end at gøre rent. Men heldigvis findes der mennesker, som faktisk gør deres bedste for at gøre det hele både nemmere og sjovere.

Dyson hævder, at deres nye motor giver mere kraft ved en brøkdel af strømforbruget. Den har faktisk 10 minutters længere batterilevetid og 280 AW sugestyrke sammenlignet med 240 luftwatt for Dyson V15 detect Absolute. Vi undrer os dog over strømforbruger. Da vi kørte gen5detect i turbotilstand, holdt batteriet kun i 6 minutter og 37 sekunder.

(Foto: Dyson)

Tilbehør

I kassen finder vi Fluffy Optic-mundstykket til hårde gulve, som er det, der har et laserlys til at se støv. Desuden det digitale motoriserede mundstykke med kraftige børster til tæpper, det lille motoriserede Hair Screw mundstykke til møbler, kombinationsmundstykket og et mundstykke til smalle sprækker. Dertil naturligvis også en oplader samt en simpel wall dock. Vi kan også godt lide, at der nu er et minimundstykke skjult inde i skaftet, hvilket gør det meget hurtigt og nemt at skifte fra at støvsuge gulve til at fjerne støv fra for eksempel en lampe.

(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Anvendelse

I modsætning til V15-modellen har den ikke en aftrækker, men en almindelig tænd/sluk-knap. Vi kunne godt lide aftrækkeren, da den var nem at bruge, når man bare skulle gøre noget rent hurtigt. Men vi har hørt andre klage over, at den var irriterende at holde nede i længere tid. Men det er unægtelig en skam, at støvsugeren er blevet 700 gram tungere, for det er faktisk 30 procent mere. Det er dårligt nyt for dem, der allerede var ved at blive trætte i armene.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
(Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home)

Takket være de tydelige røde knapper på alt tilbehøret er der ingen tvivl om, hvor man skal trykke for at frakoble det. Det er nemt at forstå, hvilket tilbehør der skal bruges hvornår, og det er nemt at skifte mellem det forskellige. Vi er dog ikke tilfredse med opladningen, da det bare er en standard strømadapter med en ledning, som man sætter i batteriet. Der er et vægudtag, men det er bare et stykke plastik, hvor du kan sætte kablet fast. I denne prisklasse burde man få en rigtig ladestation i stedet for at skulle betale ekstra for den.

(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skærmen med støvtælleren er en fin detalje, men når de nu har indbygget så avanceret teknologi, hvorfor så ikke have en mobilapp til den, så man kan se statistik? Der er også en kontakt til eco-, auto- og boost-tilstandene. På siden af beholderen sidder åbningsgrebet, som gør det muligt at stikke maskinen ned i skraldespanden og åbne i enden. Det er ikke så “berøringsfrit”, som Dyson siger, da man ofte er nødt til at gå ind og grave fastsiddende snavs ud, og støv blæses stadig ud i luften.

Det motoriserede mundstykke samlede de fleste kattehår op fra tæppet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Støvsugning

Det skal siges, at Dysons mundstykker er meget fleksible. De er ikke større end nødvendigt, hvilket gør det nemt at komme ind under møbler og nemt at dreje rundt om stoleben. Det normale mundstykkes laserlys gør det smerteligt tydeligt, hvor du ikke har støvsuget, og stofrullen får det meste med. Inklusive dyrehår, der sætter sig fast på rullen. Selvom det er nemt at skille mundstykket ad og fjerne dem, er det ikke noget, man har lyst til at gøre for ofte.

Meget praktisk med en indbygget børste, så man ikke behøver at skifte mundstykke. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

I det her tilfælde er det motoriserede mundstykke med børster meget bedre designet til jobbet, da det er specielt lavet til at sikre, at hårene ikke sætter sig fast. Det er også meget effektivt til virkelig at grave sig ned i tæpper og få snavset ud. Vi var endnu mere begejstrede for Hair Screw mundstykket, som effektivt afhårer sofaer, senge og kattesenge, uden at noget sætter sig fast. Sprækkeredskabet gør sit arbejde, men børsten føles mindre nødvendig nu, hvor der er en integreret børste.

Støvbørsten samlede det meste af støvet op. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusion

Dyson har styr på poseløse støvsugere og tilbehør, så den er nem at støvsuge med, og der bliver rent. Vi kan især godt lide de motoriserede mundstykker, der er lavet så hår ikke sætter sig fast, hvilket er meget værdsat af kæledyrsejere. Vi vil også rose Dyson for at gøre både mundstykker og filtre vaskbare. Det giver lavere driftsomkostninger. På den anden side er tømningen af støvbeholder ikke den smarteste, og der burde have været inkluderet et ordentligt opladningsstativ. Desværre er støvsugeren tungere end sin forgænger, hvis vægt vi allerede dengang kritiserede.

Karakter
Dyson gen5detect Absolute
High End

Home mener

Godt tilbehør og let at bruge. Relativt støjsvag. Filtre og dyser kan vaskes. Godt laserlys til at se støvet. Holder knap 7 minutter i turbotilstand. Hår sætter sig fast i standardmundstykket. Støvtømning ikke optimal. Mangler et ordentligt opladningsstativ. Forfærdelige farver.

Også i denne test:

5 ledningsfri stangstøvsugere

Electrolux Hygienic 800

Snublende tæt på et pletskud

Kunne have været det bedste køb, hvis det nødvendige tilbehør havde været inkluderet.

Fremragende ladestation med opbevaring. Oplader hurtigt. Robust konstruktion og nemt at skifte tilbehør.
Lille støvbeholder. Holder knap 7 minutter i turbotilstand. Tilbehøret, der er nødvendigt for at gøre moppen brugbar, medfølger ikke. Motoriseret møbelmundstykke er ekstra tilbehør.
Læs hele testen

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruktion men besværlig håndtering

På papiret ser det hele meget lovende ud, men i praksis holder den ikke, hvad der bliver lovet.

Kan have motoren i bunden for mere behagelig støvsugning og kan så stå oprejst uden støtte. Praktisk tilbehørsholder til støvsugerskaftet. Lang batteritid.
Vægholderen føles billig, og det meste af den er af plast. Møbelmundstykket kan ikke skilles ad for rengøring. Motormundstykket satte sig fast på et almindeligt tæppe.
Læs hele testen

Philips Aqua Plus XC8057

Smarte og funktionelle løsninger

For en gangs skyld en brugervenlig vådmoppestøvsuger, der virker.

Fremragende batterilevetid. Den letteste maskine. Støvsuger og mopper (rigtig godt) på samme tid. Belysning i næsten alle dyser! Godt tilbehør, som er nemt at rengøre.
Dårlig vægholder til opladning. Ingen opbevaringsløsning til tilbehøret. Ikke særlig god til at støve af.
Læs hele testen

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens bedste ven

Endelig en stangstøvsuger, hvor støvet kan samles i en pose, som du kan smide væk.

Tømningsstation til støvet. Gennemtænkt tilbehør med et godt stativ til at opbevare det i. Fremragende kæledyrsmundstykke til møbler. Nem og effektiv rengøring.
Støjende. Intet lys på tæppemundstykket. Dyre støvposer. Moderat batterilevetid.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

Scroll to Top