Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson V15 detect Absolute

Fri for støv med laser og LCD-skærm

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen – der er sjovere ting end at gøre rent. Men heldigvis findes der mennesker, som faktisk gør deres bedste for at gøre det hele både nemmere og sjovere.

Skrevet af / 17/06/2022 - 09:55
Dyson V15 detect Absolute
Åsa Warme Hallén

Jeg testede for nylig en række robotstøvsugere, med varierende resultat. Hvis du læste testen eller måske selv har en robotstøvsuger, ved du sikkert, at der kan være behov for et supplement. Og det der med at tage en traditionel, stor og klodset støvsuger frem er ikke just tillokkende. Det er tid til at se, om en Dyson V15 – en trådløs støvsuger – kan være løsningen.

Dyson V15
Klar til en opfølger til ”Ghostbusters”! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg pakker ud og tænker, at det på ingen måde ligner en støvsuger – tankerne går mere i retning af de våben, der blev brugt til at fange spøgelser i 80’er-filmen Ghostbusters. Dyson V15 er farveglad og lidt smagløs, og jeg forestiller mig, at farvekombinationen orange, lilla og rød vil få folk med en veludviklet sans for minimalisme til at gyse.

Dyson V15 golvstativ
Jeg fik et gulvstativ med til min Dyson V15. Her lades støvsugeren, så den altid er klar til at rykke ud, når der er brug for det. Den er også let at gemme bag en dør. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men faktum er, at der er tale om støvsuger, der let kan gemmes bag en dør ved brug af enten det medfølgende vægbeslag eller gulvstativ, som også har ladefunktion. Klar parat uden en masse besvær.

Rengøring med Dyson V15

Her er uden tvivl ekstraudstyr til alle formål, og en del virker selvindlysende, mens andet snarere vækker nysgerrighed. Du finder bl.a. en lidt mindre traditionel frembringelse (Hair screw-mundstykke), som er beregnet til at fjerne støv og ikke mindst hår fra senge og andre møbler. Designet har til formål at undgå, at hår sætter sig fast i selve børsten og derfor ikke suges op i støvsugeren. Og det fungerer rigtig godt!

Pakken rummer hele otte forskellige mundstykker. (Foto: Åsa Warme Hallén)

En af de ting, der skiller sig ud fra mængden, er mundstykket med den fluffy gul-lilla børste. Mundstykket har en laserfunktion, som lyser underlaget op, så du faktisk kan se, hvor snavset der er … Tanken er jo rigtig god, men føj, hvor er det ulækkert at se, hvor støvet der er nogle steder – så det er altså på helt egen risiko!

Fluffy og blød børste med laserfunktion. Også den kan have behov for lidt kærlighed i form af rengøring under rindende vand i ny og næ. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Dyson-laser-1 Dyson Laser 2
<
>
Faktum er, at partiklerna på gulvet framtræder rigtig tydeligt takket være laseren. Det er næsten lidt ubehageligt at se, hvor beskidt gulvet er. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Batteriet holder i ca. 60 minutter, og du ser den resterende tid på LCD-skærmen, som sidder for enden af selve håndtaget. Her sidder også en lille knap, som du trykker på for at skifte sugekraft mellem Eco mode, Auto og Med mode og Boost mode, alt efter hvilken børste du vælger. Et eller flere ekstrabatterier kan købes efter behov. Gør du brug af Auto og Med mode og/eller det specielle High Torque-mundstykke (børste med anti-filter-kam), justeres sugekraften, så den bliver stærkere, jo mere snavset der er. Det samme gælder, hvis du går fra et almindeligt gulv til et tæppe. Det påvirker selvfølgelig batteritiden, men hvis du bruger Dyson V15 som supplement til en robotstøvsuger, behøver du ikke støvsuge i 60 minutter i ét stræk.

Desuden er håndtaget ret tungt, hvilket gør det lidt opslidende at støvsuge i længere tid ad gangen – noget, som alle, der har prøvet den hjemme hos os, har bemærket.

På LCD-skærmen kan du aflæse mængden og størrelsen på de partikler, du suger op. (Foto: Dyson)

Rengøring er sjældent sjovt, men det gør det noget mere underholdende at se resultatet i realtid! Støvsugeren har en piezo-elektrisk sensor, som beregner støvpartikler, og som i forskelligfarvede søjler på LCD-skærmen både viser, hvor meget der suges op og størrelsen på partiklerne.

Ifølge Dyson beregner piezo-sensoren partikler, som passerer igennem, 15.000 gange pr. sekund, hvilket jeg ikke har kontrolleret, men det lyder da godt. På LCD-skærmen kan du se, hvor mange partikler der er mindre en 10 µm (mikrometer), f.eks. allergener og pollen; partikler mindre end 60 µm, som er på størrelse med mikroskopisk støv og hudflager; 180 µm, som er størrelsen på støvmider, og 500 µm, som er partikler, der er ca. 0,5 mm.

Og det er netop det, der gør rengøringen en smule mere spændende! LCD-skærm, søjler i glade farver og tal kan, hvis du spiller dine kort rigtigt, få selv den trætteste teenager til at finde støvsugeren frem. Men naturligvis kun, hvis du har været klog nok til at placere den et lettilgængeligt sted.

Hver del er udstyret med røde knapper, som gør det supernemt at skifte mundstykke. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Nogen har tænkt sig ordentligt om og tilføjet en adapter til steder, hvor det er svært at komme til – så slipper du smart nok for at krybe sammen for at støvsuge under sofaen. Alle dele er udstyret med røde knapper til hurtig tilkobling af det mundstykke, du nu har behov for.

På den ene side …

Det er supersmart, at man hurtigt kan finde støvsugeren frem, når det er nødvendigt, uden at man skal lede efter kontakten og tvivle på, om ledningen er lang nok. Hvis du har trapper, kan du prise dig lykkelig over at slippe for at slæbe en klodset støvsuger op eller ned.

Har du f.eks. en båd, som har brug for lidt ekstra kærlighed, er det bare om at lade Dyson V15, tage så meget tilbehør med, som du nu har brug for, og gå i gang. Det bliver ikke nemmere. Du behøver heller ikke bekymre dig over tømning af støvsugerposen, da støvet havner i en plastbeholder, som blot kan tømmes, når man føler for det.

Filter 1 Filter 2 FIlter 3
<
>
Det er utrolig nemt at tage filteret af og vaske det. Skru det af, skyl det i varmt vand, lad det tørre, og skru det på. Så er støvsugeren klar igen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ved LCD-skærmen sidder selve filteret, som efter sigende opsamler 99,97 procent af partikler så små som 0,1 µm for at udsende så ren luft som muligt. Du skruer ganske enkelt toppen af som låget på et syltetøjsglas, vasker filteret under rindende vand og lader det tørre et døgn, inden det er klar igen.

… på den anden side

Selve støvbeholderen er gennemsigtig, så du let kan se, når det er tid til at tømme den. Personligt er jeg ikke helt begejstret over, at hele beholderen er gennemsigtig, så jeg kan se alt snavset. Jeg havde måske ønsket mig en front, som ikke var transparent, så det ikke var lige så synligt, men det er selvfølgelig en smagssag.

Efter min mening havde det været rarere, hvis kun en tredjedel af beholderen (bagsiden) var transparent, så jeg slap for at se snavset. Men det er naturligvis en smagssag. Her ser du også de hårstrå, som har snurret sig rundt om cylinderen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er på ingen måde svært at tømme støvbeholderen. Bare en anelse upraktisk. Du fjerner alt, så du kun har selve ”huset” på støvsugeren tilbage, og drejer den røde reguleringsmekanisme nedad. Nu åbnes en lem i bunden, og støv, snavs, og hvad du ellers har suget op, falder ud – eller det er i hvert fald tanken.

Desværre har indholdet en tendens til at klumpe sig sammen, så du må bruge hænderne for at få det hele ud. Desuden vil længere hårstrå gerne snurre sig rundt om cylinderen inde i beholderen. Og da det ikke er et lukket system (som en støvsugerpose), er der stor sandsynlighed for, at det støver en del. Du kan tage beholderen af for at rengøre den, men problemet forsvinder jo ikke af den grund.

Konklusion

Med sin LCD-skærm med diagrammer og tal gør Dyson V15 faktisk rengøringen en del sjovere. Jeg oplever absolut, at sugekraften er virkelig god og efterlader rummet frisk og støvfrit – et rigtig godt supplement till en robotstøvsuger eller et mindre sted som en båd eller et sommerhus.

Den er nem at bruge og meget praktisk, hvis man ser bort fra, at den er lovlig tung for den, der vil støvsuge i længere tid, samt at tømningen af støvbeholderen ikke går helt så let, som jeg personligt ønsker.

Placer din Dyson et lettilgængeligt sted, og den vil vise sig vældig nyttig.

Karakter
Dyson V15 detect Absolute
Premium

Home mener

Trådløs. Letanvendelig og med rigtig godt tilbehør. Den er lige lovlig tung, og rengøringen af støvbeholderen kunne være nemmere.

1 kommentar til “Dyson V15 detect Absolute”

  1. jeg er nok mere til velfungerende redskaber og værktæj, end gadgets. efter en del år (jeg er 62) har jeg fundet det for mig bedste redskab til støvsugning: en god støvsuger!
    købte en Miele compact C2 på tilbud (ca en tusse). Det er kram, den er let at danse med, og suger så der bliver rent.. modsat foregængeren, en Roomba robot. Prøv lige at overveje, hvor meningsfyldt det er med lcd skærm og laser, sat op mod et redskab der bare virker, til 20% af prisen??

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Scroll to Top