SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

TEST : Focal Elear

Lyd der slår gnister

Focal Elear præsenterer et lydbillede med næsten uendelige detaljer, og der er både fart og tryk på!

Lyd & Billede mener

Dynamikken er strålende, så en lilletromme har masser af snert, mens musikken er mere luftig end en soufflé. Bassen er dyb og lækker.
Der mangler lidt varme, og klangkarakteren hælder imod det kolde. Vælg derfor en forstærker med fyldig lyd.
 • Type: Åbne, over-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 40 mm
 • Impedans og følsomhed: 80 ohm / 104 dB
 • Vægt: 490 g (uden kabel)
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7499 kr

Hovedtelefoner er nye græsgange for den franske højttalerproducent Focal. Men hovedtelefoner anvender også højttaler-enheder (kaldet drivere), og her har Focal lang erfaring. Nærmere bestemt 35 år, og så er det naturligt, at de også bruger deres egne drivere i de helt nye high-end hovedtelefoner Elear.

Målet har været at nedskalere fuldblods fuldtonehøjttalere til miniformat og putte dem ind i et par hørebøffer, så at sige. For at få en enkelt driver til at gengive hele frekvensregisteret er Focal landet på en M-formet dome-membran i plast, beklædt med superstift titanium. Lav vægt og høj stivhed er som bekendt nødvendige egenskaber for at gengive musik med taktfasthed og lav forvrængning.

Membranen sidder i et særligt ophæng, som giver ekstra elasticitet i hele slaglængden, mens spolen har lav masse, og magneten høj effekt. Alt sammen for at give en uovertruffen lydgengivelse.

Focal Elear har en modstand på 80 ohm mod Sennheisers 300. Kombineret med en noget højere følsomhed gør det, at de kræver mindre strøm fra forstærkeren og dermed fungerer bedre med helt almindelige hovedtelefonudgange. Både Hegel HD12 og den mere end ti gange dyrere Ayre QX-5 fungerer bedre med Elear, så musikken kommer ud med mere dynamik og punch.

 

Lydkvalitet

Dynamik er et vigtigt stikord for Focal Elear. Hovedtelefonerne præsenterer et superstramt lydbillede. Hør f.eks. lilletrommen på David Bowies “Lazarus”. Den er megasprød, og man kan høre hver en vibration fra seidingen på undersiden af trommen. Elbassen er superstram og desuden luftig.

Det er ikke så ofte, man taler om luftig bas, men her er den så sprød og kontant, at man kan fornemme rummet mellem tonerne. Og trompeten gjalder, som om trompetisten blæser os lige ind i øret for fuld knald!

(Foto: Producent)

Et klassisk flygel lyder let og legende, og de dybe toner kommer frem i fin stil. Det her er virkelig godt! Elear minder meget om Focals højttalere, f.eks. de eminente Sopra No3, som vi kårede til Årets Bedste high-end-højttalere. Så ja, hvis man mestrer højttalerkunsten, kan det tydeligvis overføres til hovedtelefoner.

Ikke alle typer musik gengives på lige medrivende vis. Hiphop og elektronisk dansemusik lyder lige lovlig pågående og kan indimellem opleves som lidt tyndt. Og det selv om de dybeste synth-bastoner faktisk er mere fyldige end på Sennheiser HD 800 S.

Det er i den øvre del af basregisteret, at Focal Elear mangler lidt varme, og Dr. Dre er klart at foretrække med HD 800 S. Men så er der lige det med prisen. Elear koster trods alt nogle tusind kroner mindre, og så står det klart, at de også er et glimrende køb!

Husk, at Elear foretrækker en forstærker, der hælder mod det fyldige, f.eks. Burson Conductor eller Naim DAC-V1.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Sennheiser HD 800 S - Forbedret reference
  Sennheiser tager deres legendariske HD 800 et skridt videre.

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips Fidelio X3

  Vejl.pris 2790 kr Til dem der elsker musik

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.