Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose sigter efter støjtronen

Med NC 700 har Bose denne gang gjort deres aller, aller… næstbedste.

Skrevet af / 14/08/2019 - 14:23
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Geir Gråbein Nordby

Da Bose lancerede deres første trådløse, støjreducerende hovedtelefoner – QuietComfort 35 – var verden næsten ikke klar til det, den fik serveret. Ingen af konkurrenterne kunne tilbyde en lige så god kombination af lydkvalitet, støjdæmpning og komfort i trådløse hovedtelefoner.

Men det er over tre år siden, og siden er konkurrencen blevet benhård! Det mest ærgerlige for Bose var, da Sony året efter susede forbi QC35 med de mere vellydende WH 1000XM2. Som sidste år fik en endnu bedre afløser, WH 1000XM3. I mellemtiden har Bose holdt krampagtigt fast i deres QC35 II, som næsten er identiske med QC35. De er stadig rigtig gode – blandt de bedste i deres klasse – men det er et stykke tid siden, Bose har siddet på tronen.

Testen fortsætter under videoen!

Gråbein tester Bose NCH 700.

Det agter de at gøre noget ved nu med den splinternye arvtager, der har fået det omstændelige navn Bose Noise Cancelling Headphones 700 (puh!) – eller NCH 700, som vi ynder at kalder dem.

Ligesom tidligere modeller fås NHC 700 i to farver: Sort og sølv. (Foto: Bose)

Udseende og komfort

Det er længe siden, Bose har ændret drastisk på designet af deres hovedtelefoner, så på den led er NHC 700 et frisk pust. Hovedbøjlen er bare lækker, idet den i stedet for at være forankret i to punkter på ydersiden af ørekopperne er en elegant stang, der sidder i en rille på hver ørekop. Meget strømlinet.

Vi tror, at de sorte bliver de bedst sælgende. (Foto: Bose)

Væk er de mange knapper på undersiden af ørekopperne; i stedet er der indfældede knapper langs bagsiden. Det er virkelig lækre sager, hvor vi bare savner, at noget af plasten var erstattet af aluminium.

Bose er kendt for komfort, og med NCH 700 går de et skridt videre. Kopperne sidder som en drøm på ørerne. Tættere end forgængeren, men stadig uden at blive klamme over tid. I høj grad takket være lufthuller i læderet inde i ørekopperne. Det er nogle af de mest behagelige lukkede hovedtelefoner, jeg har haft på, måske med undtagelse af Beoplay H9i. Også Sony 1000XM3 må se sig slået her, idet de sidder lidt mere usikkert på hovedet.

Ligesom flere af konkurrenterne har Bose endelig fået swipe-funktion. Man kan f.eks. stryge op og ned på højre ørekop for at justere volumen eller frem og tilbage for at hoppe frem eller tilbage i playlisten.

(Foto: Bose)

Batteritid

Batteriet er opgivet til at holde op til 20 timer. Det er lidt kortere end forgængeren, men i praksis vil det være nogenlunde det samme. Jeg oplevede i hvert fald ingen problemer med, at batteriet løb tør. Og siden NCH 700 endelig har fået et USB-C-stik, understøtter de hurtigere opladning.

Det tager kun 15 minutter at få tre en halv times spilletid fra afladet tilstand. Der er dog stadig et stykke efter Sony WH-1000XM3, som får fem timers spilletid på ti minutters opladning.

Trådløs rækkevidde

Endelig har hovedtelefonerne fået Bluetooth 5.0, som har bedre rækkevidde, selv om Bose stadig opererer med ti meter. Men hvor jeg ude i det fri får 15 meter før dropouts med QC35, kan jeg med NCH 700 tage 50 lange skridt væk fra mobilen og stadig høre krystalklar lyd! Til sammenligning fik jeg ca. 40 skridt med Sony 1000XM3.

Vi kan godt lide udseendet på de nye Bose Noise Cancelling Headphones 700. Lækkert og strømlinet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Stemmestyring

Ligesom forgængeren har NCH 700 stemmestyring via Google Assistant. Det duer både med Android og iPhone og fungerer ved, at man trykker på en knap med højre tommelfinger. Så kan man bede assistenten om at spille musik eller radio, eller f.eks. kørselsvejledning.

Støjreduktion

Mere interessant er det at tale om den vigtigste grund til at købe disse hovedtelefoner. Nemlig støjreduktionen. For der er ingen tvivl om, at Bose er blandt de allerbedste inden for aktiv støjreduktion.

I helt stille omgivelser kan man høre en svag susen fra alle støjreducerende hovedtelefoner; det er mikrofonernes støjgulv, man hører. Der er også noget susen på NCH 700, men det er mindre end på QC35 og næsten på niveau med Sony 1000XM3.

Det interessante er, at selve støjreduktionen var mere effektiv på QC35 end på de nye. NCH 700 lukker lidt mere støj ind. Især lavfrekvent støj, f.eks. fra en flymotor, der forplanter sig i kabinen. Men også støj, der ligger højere oppe i frekvensområdet, er mere hørbart med de nye. De klasseledende Sony 1000XM3 er endnu mere effektive end NCH 700.

Har Bose begået en bommert her? Det tror jeg ikke. For NCH 700 er mere lineære i støjreduktionen. Støjen udefra ændrer ikke karakter; den bliver bare lavere. Både Bose QC35 og Sony 1000XM3 reducerer støj kraftig i et bestemt frekvensområde i diskanten, hvilket gør, at nogle kan føle sig lidt utilpasse og opleve en slags vakuumfølelse i hovedet. Det slipper man for med NCH 700.

Lydkvalitet

Støjreduktion eller ej, det allervigtigste ved et par hovedtelefoner er selvfølgelig, hvordan de lyder med musik. Så er det blevet tid til at fyre fyrværkeri af og spille fanfare?

Tjah… Hvis du synes, at QC35 er lidt for basfokuserede, kan jeg glæde dig med, at NHC 700 er mere afbalancerede i bunden. Tonerne fra en elbas lyder mere differentieret, hvor et givet toneområde blev fremhævet på forgængeren. Hvis du hører meget jazz, klassisk eller akustisk musik, er det sikkert noget, du vil sætte pris på.

Faktisk lyder NHC 700 mere lineært frekvensmæssigt end både QC35 og Sony 1000XM3. Der begge lyder varmere og mere fyldigt, med mere fokus i basområdet og nedre mellemtone, men ikke har lige så meget detaljering og sprødhed i overtonerne.

Frekvensrespons, målt med miniDSP EARS via Bluetooth. Bose NHC 700 med blåt, QC35 med brunt, begge ved maksimal volumen (0 dB). NHC 700 kan spille højere, hvilket er vigtigt for nogle. En vigtigere forskel er, at NHC 700 er mere lineære, hvor man kan se, at QC35 har mere energi i bassen og gradvist dæmpes opad i toneområdet. Altså en klart varmere klangkarakter på QC35. (Illustration: Skærmskud fra REW for Windows)

Det kan der være grunde til, for Bluetooth-hovedtelefoner komprimerer den digitale lyd, hvilket gør overtoneområdet mindre naturligt, end når man spiller ukomprimeret musik på hovedtelefoner med ledning. NHC 700 lyder lidt skarpere og mindre naturligt i overtonerne, og der er ikke meget rumfølelse i lydbilledet. Det bliver lidt fladt og uengagerende, når Ariana Grande prøver at lave en fest i mit hoved.

Når det er sagt, så får man et højere lydniveau med NHC 700 end med QC35, når begge er sluttet til trådløst. Der er stadig et stykke op til Sony, som næst efter de sære Nuraphone er de kraftigste trådløse, jeg har haft æren af at teste.

(Foto: Bose)

AR = Udvidet virkelighed

Det, Bose gerne vil fremhæve som den største nyhed ved NHC 700, er AR-funktionen, eller Augmentet Reality. Normalt tænker man på AR som ekstra information på en skærm, f.eks. mobilskærmen, når man holder telefonen op mod omgivelserne. Bl.a. kan GPS’en give kørselsvejledning oven på det, mobilkameraet rent faktisk ser, og de, der har spillet Pokémon GO, er også blevet præsenteret for AR, hvor tegnede figurer dukker op i billedet af de virkelige omgivelser omkring én.

Med Bose drejer det sig om udvidet information i form af lyd. F.eks. med navigations-app’en NaviGuide, hvor man bliver oplyst om turistattraktioner i nærheden.

Det fungerer også i Skandinavien, men jeg fandt det lidt irriterende, at guiden insisterede på at gøre opmærksom på turistattraktioner uden for min rute. Alt inden for en engelsk mil bliver påpeget, og selv når jeg kører længere og længere væk fra seværdighederne, tipper guiden om, at der ligger museer bag mig. Man får faktisk aldrig fred, så der er ikke en god idé at prøve at høre musik, mens man har NaviGuide oppe.

Ellers findes der forskellige apps, der understøtter Bose AR, f.eks. Bose Radar med forskellige musikindspilninger og landskabsoptagelser, som ændrer stereoperspektiv, når man drejer hovedet langs en 360 graders akse. Det er sådan set interessant nok, men der er ingen kendte sange, og det virker mere som “proof of concept” end noget, der rent faktisk giver brugeren merværdi. I hvert fald til daglig.

Konklusion

Med deres Noise Cancelling Headphones 700 har Bose forbedret en række funktioner i forhold til forgængeren QC35 II. Længere rækkevidde og mere stabil trådløs tilslutning er én ting, swipe-funktion en anden. Komforten er helt i top, og designet er lækkert.

Støjreduktionen er mere naturlig end før, uden at give følelsen af vakuum i hovedet, når man har hovedtelefonerne på. Men den er også mindre effektiv, så man kan høre lidt mere fra flykabinen, når man er i luften. Den er dog stadig blandt de bedre på markedet.

Lyden på musik er neutral, og der er godt med sprødhed og detaljer i topregisteret. Det kan opleves som lidt skarpt, især hvis man kan lide den varme lyd fra forgængeren. Det er dog smag og behag, og alt i alt er NHC 700 en forbedring i forhold til QC35 II. Men selv med AR-funktioner formår de ikke at vippe Sony WH-1000XM3 af støjtronen.

Karakter
Bose Noise Cancelling Headphones 700

Lyd & Billede mener

Komforten er helt i top, og den trådløse rækkevidde er fantastisk. Lyden er mere lineær end tidligere, og støjreduktionen giver ikke samme vakuumfølelse i hovedet som visse andre modeller. Hovedtelefonerne har ikke god nok opløsning i de lysere toner, hvilket gør, at det kan lyde lidt hårdt og skarpt. Støjreduktionen er mindre effektiv end tidligere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Scroll to Top