Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: UE Epicboom

Den næststørste i familien

Med sin fyldige lyd og moderate størrelse fylder UE Epicboom hullet mellem de små bærbare højttalere og den voldsomme Hyperboom.

Skrevet af / 10/10/2023 - 14:00
UE Epicboom
John Alex Hvidlykke

Ultimate Ears, der er en del af Logitech, har haft stor succes med sine bærbare Bluetooth-højttalere under navnet Boom.

Det seneste skud på stammen er UE Epicboom, som vi her tester. At kalde en to kilo tung bærbar højttaler med håndledsrem episk er ambitiøst, grænsende til hybris. Men hvad skal man gøre, når der snart ikke findes effektord på engelsk, der ikke allerede er brugt sammen med -boom på en højttaler. Megaboom, Hyperboom og Wonderboom, for at komme med eksempler.

Læs også Sommerens fedeste party-højttaler Ultimate Ears Hyperboom er så latterligt god til prisen, at alle burde have en. Eller to.

UE Epicboom er noget større end håndholdte højttalere og har en oval profil i stedet for cylindrisk, men ellers er slægtskabet med Boom-familien umiskendeligt. Det meste af højttaleren er dækket af groft vævet stof. Da Logitech og Ultimate Ears er miljøbevidste, er frontstoffet fremstillet af 100 procent genbrugspolyester, mens kabinettet rummer 59 procent genbrugsplast.

Højttaleren er fuldkommen vandtæt (IP68). Den kan endda spille, mens den flyder på vandet. Vejrbeskyttelsen er vigtig i en højttaler, der vil blive taget med overalt.

UE Epicboom er ikke bare helt vandtæt. Den kan spille, mens den flyder på vandet. (Foto: Ultimate Ears)

Der er en indbygget bærerem på bagsiden, der også kan bruges til at hænge højttaleren på en knage, en gren eller på cykelstyret. Når remmen hænger slapt ned, klikker den sig magnetisk på plads på bagsiden af kabinettet. Det er en fiks detalje.

Det tekniske

Lydstyrken justeres på de kæmpestore plus- og minustegn på fronten. På oversiden af højttaleren er der knapper til Bluetooth, tænd/sluk, valg af musiknummer, samt ”udendørstilstand.”

Bag stoffet, der ikke kan tages af, gemmer der sig en 11-centimeters basenhed og to mindre enheder på 1,5 tommer, der dækker mellemtone- og diskantområdet.

Antallet af indbyggede forstærkere og udgangseffekten på dem oplyses der intet om. Men højttaleren skulle være i stand til at afgive et lydtryk på 94 dB i sin normale indendørstilstand. Og 95 dB i udendørstilstand, hvor der skrues lidt ned for bassen og diskanten, da de alligevel ikke kommer til deres ret uden døre.

360-graders lyd

UE fremhæver stolt, at Epicboom har 360-gaders lyd, således at lyden kan opleves i samme kvalitet af alle omkring den. 360-graders lyd er et modeord, der hæftes på stort set alle små trådløse højttalere, og det betyder blot, at den er rundstrålende. Hvilket kan være udmærket, når det bare handler om at fylde rummet med et diffust lydtapet.

UE Epicboom kan parres med mobilen via NFC og Bluetooth. (Foto: Ultimate Ears)

I praksis sidder basenheden på fronten og højtoneenhederne på hver sin side. Den mest balancerede lyd får man ved at lytte direkte forfra, mens lyden ude i siderne kan blive lidt skarp. Men tonebalancen kan i øvrigt justeres fra Boom-mobilapp’en, hvor der er en firebånds equalizer. Man finder også en række forindstillinger, der på hver sin måde demonstrerer, hvor meget bedre højttaleren lyder i neutralindstillingen, der kaldes Signature.

Lydkvaliteten

Hvilket bringer os hen til, hvorfor UE-Boom-serien er blevet så populær og har høstet så mange anmelderroser: De lyder bare rigtig godt.

Lyden fra UE Epicboom kan på ingen måde rubriceres som hi-fi, men lydbilledet er behageligt. Og vigtigst er, at lyden er forholdsvis ren og befriet for den uldenhed og uklarhed, som de fleste små Bluetooth-højttalere lider under.

Læs også Potent charmetrold Lad dig ikke narre af det nuttede udseende: Wonderboom 2 har overraskende kraftig lyd.

Sammenlignet med mindre højttalere i samme serie – som UE Boom, der startede det hele – er UE Epicboom lidt mere ”korrekt”, takket være en langt dybere og mere fyldig basgengivelse. Mens den klassiske UE Boom ikke siger noget som helst fornuftigt under 80-100 Hz, kan man her faktisk få brugbar bas ned til de 50 Hz, som Ultimate Ears lover. I hvert fald så længe man befinder sig tæt på højttaleren og ikke spiller voldsomt højt. Frekvensgangen i bassen tilpasses nemlig efter lydstyrken, så den er så lineær som muligt ved lave styrker, mens der skrues ned for bassen i takt med, at lydstyrken hæves – dette for at undgå overstyring og for at beskytte basenheden.

Party time!

UE Epicboom kan spille ganske højt, men skal der festes, og har en eller flere af vennerne også højttalere fra Boom-serien, kan de samles til ét stort lydsystem via funktionen PartyUp i app’en. De behøver ikke at være samme model; de fleste Boom-højttalere fra de senere år vil fungere sammen. Hvor mange højttalere, der maksimalt kan sammenkædes, er ikke helt klart. Men hos Logitech har de med succes samlet over 150 højttalere i festtilstand. Så mange havde jeg ikke til rådighed, men to UE Epicboom sammen lyder mere end dobbelt så godt som én. Og har man to ens højttalere, kan de sættes til at spille i stereo. Ellers er lyden i PartyUp i mono.

UE Epicboom er en forholdsvis stor bærbar højttaler. Men med sine to kilo er den stadig let nok til at komme med på turen. (Foto: Ultimate Ears)

Til en improviseret have- eller strandfest er muligheden for at samle flere højttalere perfekt. Til hjemmebrug kommer et sæt UE Epicboom i svær konkurrence med stationære trådløse højttalere. Man kan for eksempel købe et sæt Argon Audio Forte A5 MK2 for mindre, end hvad to Epicboom koster. Og hi-fi-mæssigt er de i en anden klasse.

Integration

Boom-app’en har indbygget integration med Amazon Music og lo-fi-tjenesten Spotify. På en bærbar Bluetooth-højttaler kan Spotify være helt i orden, men det ville være rart med alternativer, især Tidal. Amazon Music er ikke relevant på vore breddegrader. Problemet er dog ikke stort, da højttaleren selvfølgelig spiller alt, hvad der streames til den via Bluetooth.

Konklusion

UE Epicboom er så tilpas meget større og fyldigere i lyden end sine mindre søskende, at den kan sætte gang strandfesten. Og så meget lettere og mindre end UE Hyperboom, at man faktisk også gider at slæbe den med. Desværre er den kun en smule billigere end den langt kraftigere Hyperboom. Så hvis det vigtigste krav er smæk for skillingen, er den et alternativ, der skal overvejes.

På ren lydkvalitet bliver Epicboom stadig overgået af DALI Katch G2, der koster det samme og desuden spiller i (en slags) stereo. Men den har ikke samme festfaktor og tyngde i bassen. Eller muligheden for at rotte sig sammen med andre højttalere.

Karakter
UE Epicboom
Premium

Lyd & Billede mener

God lyd generelt – og overraskende god bas. Fuldkommen vandtæt. Nem at tage med på turen. En ret høj pris for en bærbar Bluetooth-højttaler. Spiller kun i mono. Kun trådløs tilslutning, men ingen bruger alligevel kabel i dag.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top