Produkter i denne test
Trådløse højttalere er enormt populære. Alle skal have højttalere, som de kan streame musik til, men hvis du stiller høje krav til lyden, bør du vælge to af slagsen.
Højttalerproducenterne må tænke nyt for at kunne konkurrere med simple trådløse højttaler fra Sonos, Bose eller Geneva, og løsningen er at bygge forstærkere ind i højttalerne.
Det er der mange fordele ved. Alt er indbygget i højttalerne, og du slipper for bøvlet med forstærker og cd-afspiller, der fylder. Med forstærkning og Bluetooth indbygget behøver du bare en stikkontakt og din telefon, så du har musik i stuen, kun få minutter efter at du har pakket de nye højttalere ud.
Bedre oplevelse
Den mest oplagte fordel ved to højttalere er, at det giver et bredere perspektiv på musikken. Stereoperspektiv kan du godt glemme alt om med en enkelt desktop-højttaler, der i bedste fald formår at skabe en illusion af stereo. Som regel er det kun diskant-enhederne, der spiller i stereo, men på de testede modeller spiller begge enheder i stereo. Det giver et større og langt mere realistisk lydbillede og en mere heftig oplevelse.
Selv med begrænsningerne ved Bluetooth vil du få bedre lyd fra disse højttalere end med desktop-højttalere.
Læs: Derfor giver Bluetooth ikke cd-kvalitet
Skræddersyet
Med indbygget forstærkning behøver du ikke nogen ekstra bokse. En af fordelene ved det er, at forstærkerne er tilpasset højttaler-enhederne og justeret med et analogt filter eller med DSP (Digital Signal Processing) for at optimere frekvensgang, fasevinkler og impedans. Altså sådan noget, der rent faktisk betyder noget for lydkvaliteten. Kort sagt skræddersyet med separat forstærker til hvert element, som ikke påvirker hinanden.
Læs: Derfor er aktive højttalere smart
Med forstærkere indeni er aktive højttalere ikke alene vældig praktiske, men også en langt billigere løsning end passive højttalere. Som har brug for en forstærker oveni, og så er du ikke engang sikker på, at samspillet mellem den og højttalerne er optimalt.
Praktisk på lidt plads
Højttalerne i denne test koster fra 3.500 kroner og op. De er små nok til at kunne være i en bogreol, hænge på væggen eller stå på et bord, og de fleste af dem kan styres fra sofaen med fjernbetjening eller en app. Nogle af dem har USB- og optisk digitalindgang ud over Bluetooth. Så kan du koble dem til tv’et, til en bærbar eller en anden lydkilde.
Lidt mere at byde på
To af højttalerparrene i testen skiller sig ud. Klipsch har pladespillerindgang, så alt, hvad du skal gøre, er at slutte grammofonen til stikkene på bagsiden, så kan du skifte mellem vinyl og streaming af hjertets lyst. Og Yamaha er de eneste, der ud over Bluetooth også har Wi-Fi streaming. Det giver potentielt bedre lydkvalitet, og desuden kan de bruges i en trådløs multirumsopsætning med Yamahas MusicCast-system.
Sådan testede vi
Højttalerne blev sat på standere og fodret med musik fra Tidal Hi-Fi, fordi vi mener, at det lyder bedre end Spotify – og i mange tilfælde bedre end cd.
Vi testede alle højttalerne med Bluetooth, og Yamahas højttalere blev også testet med Wi-Fi, som giver potentielt bedre lyd. Byggekvalitet, opsætning, brugervenlighed, tilslutning og funktioner blev også vurderet – men vi har lagt mest vægt på lydkvaliteten.
De mest spillede sange i testen var …
David Bowie: Lazarus
Nidarosdomens Jentekor og Trondheimsolisterne: Kim André Arnesen – Magnificat, 4. Et misericordia
Darling West: Vinyl and a Heartache
Funkadelic feat. Kendrick Lamar & Ice Cube: Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate i D-dur fra albummet Mozart/Grieg vol. II
Placering af små højttalere
De fleste af højttalerne i testen kan let være i en almindelig bogreol. Men det kan give lidt for meget bas, fordi reolen fungerer som forstærker for de lave frekvenser. Mange mindre højttalere har nemlig en åbning bagpå for at kompensere for manglende bas, som fyrer bassen direkte ind i reolen.
Hvis der ikke følger skumpropper med til at stoppe i basrefleksportene, kan det være en idé at anskaffe sig et par for at dæmpe bassen, så den ikke er så påtrængende. Er lyden derimod lidt for tynd, kan det være en fordel at placere højttalerne tæt på væggen, fordi det øger basniveauet. Alternativt kan de stilles på en åben hylde eller et bord, hvor de står frit.
Så lyder de også bedre, end hvis de står i en reol, men sørg for, at de i det mindste har plast- eller gummifødder på undersiden for at dæmpe resonanser. Det allerbedste er de små underlag fra Soundcare. De fastgøres under højttalerne med dobbeltklæbende tape og dæmper resonanser, samtidig med at de giver bedre lyd. Især i bassen.
Hvis man har plads, er gulvstandere det allerbedste. Så får man langt mere fleksibel placering og potentielt endnu bedre lyd. Gode standere koster fra en lille tusse pr. par, og til højttalerne i denne test er 60 cm høje standere ideelt.
Her kan du se en guide til placeringen af højttalere.
Produkter i denne test
System Audio saxo 5 active
Still going strong
Selv om konkurrencen er skærpet, er saxo 5 active stadig nogle af de mest vellydende højttalere i prisklassen.
Klipsch R-15PM
Fuld hammer på hylden
Hvis du vil have rocklyd direkte fra bogreolen, behøver du ikke at lede længere. Også for vinylfans!
XTZ Tune 4
Hi-fi på skrivebordet
Fra XTZ kommer disse små højttalere, der er som skabt til skrivebordet.
Dali Zensor 1 AX
Klokkeklar lyd
Hvis du foretrækker, at musikken lyder fokuseret og så tydeligt som muligt, er Dali-højttalerne et godt valg.
Yamaha NX-N500
Multikunstnere
Med avancerede funktioner og et væld af tilslutningsmuligheder har Yamaha NX-N500 mange ben at stå på. Men det bedste af det hele er lyden!
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer