5 Bluetooth stereohøjttalere

Bedre lyd, simpelthen

Du får federe lyd med et par stereohøjttalere. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige.
forfatter

Trådløse højttalere er enormt populære. Alle skal have højttalere, som de kan streame musik til, men hvis du stiller høje krav til lyden, bør du vælge to af slagsen.

Højttalerproducenterne må tænke nyt for at kunne konkurrere med simple trådløse højttaler fra Sonos, Bose eller Geneva, og løsningen er at bygge forstærkere ind i højttalerne.

Det er der mange fordele ved. Alt er indbygget i højttalerne, og du slipper for bøvlet med forstærker og cd-afspiller, der fylder. Med forstærkning og Bluetooth indbygget behøver du bare en stikkontakt og din telefon, så du har musik i stuen, kun få minutter efter at du har pakket de nye højttalere ud.

 

Bedre oplevelse

Den mest oplagte fordel ved to højttalere er, at det giver et bredere perspektiv på musikken. Stereoperspektiv kan du godt glemme alt om med en enkelt desktop-højttaler, der i bedste fald formår at skabe en illusion af stereo. Som regel er det kun diskant-enhederne, der spiller i stereo, men på de testede modeller spiller begge enheder i stereo. Det giver et større og langt mere realistisk lydbillede og en mere heftig oplevelse.

Selv med begrænsningerne ved Bluetooth vil du få bedre lyd fra disse højttalere end med desktop-højttalere.

Læs: Derfor giver Bluetooth ikke cd-kvalitet

Annonce

 

Skræddersyet

Med indbygget forstærkning behøver du ikke nogen ekstra bokse. En af fordelene ved det er, at forstærkerne er tilpasset højttaler-enhederne og justeret med et analogt filter eller med DSP (Digital Signal Processing) for at optimere frekvensgang, fasevinkler og impedans. Altså sådan noget, der rent faktisk betyder noget for lydkvaliteten. Kort sagt skræddersyet med separat forstærker til hvert element, som ikke påvirker hinanden.

Læs: Derfor er aktive højttalere smart

Med forstærkere indeni er aktive højttalere ikke alene vældig praktiske, men også en langt billigere løsning end passive højttalere. Som har brug for en forstærker oveni, og så er du ikke engang sikker på, at samspillet mellem den og højttalerne er optimalt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Praktisk på lidt plads

Højttalerne i denne test koster fra 3.500 kroner og op. De er små nok til at kunne være i en bogreol, hænge på væggen eller stå på et bord, og de fleste af dem kan styres fra sofaen med fjernbetjening eller en app. Nogle af dem har USB- og optisk digitalindgang ud over Bluetooth. Så kan du koble dem til tv’et, til en bærbar eller en anden lydkilde.

 

Lidt mere at byde på

To af højttalerparrene i testen skiller sig ud. Klipsch har pladespillerindgang, så alt, hvad du skal gøre, er at slutte grammofonen til stikkene på bagsiden, så kan du skifte mellem vinyl og streaming af hjertets lyst. Og Yamaha er de eneste, der ud over Bluetooth også har Wi-Fi streaming. Det giver potentielt bedre lydkvalitet, og desuden kan de bruges i en trådløs multirumsopsætning med Yamahas MusicCast-system.

 

Annonce

Sådan testede vi

Højttalerne blev sat på standere og fodret med musik fra Tidal Hi-Fi, fordi vi mener, at det lyder bedre end Spotify – og i mange tilfælde bedre end cd.

Vi testede alle højttalerne med Bluetooth, og Yamahas højttalere blev også testet med Wi-Fi, som giver potentielt bedre lyd. Byggekvalitet, opsætning, brugervenlighed, tilslutning og funktioner blev også vurderet – men vi har lagt mest vægt på lydkvaliteten.

 

De mest spillede sange i testen var …

David Bowie: Lazarus

Annonce

Nidarosdomens Jentekor og Trondheimsolisterne: Kim André Arnesen – Magnificat, 4. Et misericordia

Darling West: Vinyl and a Heartache

Funkadelic feat. Kendrick Lamar & Ice Cube: Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?

Dena Piano Duo: Mozart – Sonate i D-dur fra albummet Mozart/Grieg vol. II

 

Placering af små højttalere

De fleste af højttalerne i testen kan let være i en almindelig bogreol. Men det kan give lidt for meget bas, fordi reolen fungerer som forstærker for de lave frekvenser. Mange mindre højttalere har nemlig en åbning bagpå for at kompensere for manglende bas, som fyrer bassen direkte ind i reolen.

En aktiv højttaler set bagfra med analoge og digitale lydindgange, strømstik og terminaler til den anden højttaler. (Foto: Producent)
En aktiv højttaler set bagfra med analoge og digitale lydindgange, strømstik og terminaler til den anden højttaler. (Foto: Producent)

Hvis der ikke følger skumpropper med til at stoppe i basrefleksportene, kan det være en idé at anskaffe sig et par for at dæmpe bassen, så den ikke er så påtrængende. Er lyden derimod lidt for tynd, kan det være en fordel at placere højttalerne tæt på væggen, fordi det øger basniveauet. Alternativt kan de stilles på en åben hylde eller et bord, hvor de står frit.

Annonce

Så lyder de også bedre, end hvis de står i en reol, men sørg for, at de i det mindste har plast- eller gummifødder på undersiden for at dæmpe resonanser. Det allerbedste er de små underlag fra Soundcare. De fastgøres under højttalerne med dobbeltklæbende tape og dæmper resonanser, samtidig med at de giver bedre lyd. Især i bassen.

Hvis man har plads, er gulvstandere det allerbedste. Så får man langt mere fleksibel placering og potentielt endnu bedre lyd. Gode standere koster fra en lille tusse pr. par, og til højttalerne i denne test er 60 cm høje standere ideelt.

Her kan du se en guide til placeringen af højttalere.

Annonce

Produkter i denne test

System Audio saxo 5 active

Still going strong

Selv om konkurrencen er skærpet, er saxo 5 active stadig nogle af de mest vellydende højttalere i prisklassen.

Et energisk lydbillede med taktfast og fyldig bas gør, at System Audio lyder et nummer større end konkurrenterne.
Lidt begrænsede tilslutningsmuligheder.

Klipsch R-15PM

Fuld hammer på hylden

Hvis du vil have rocklyd direkte fra bogreolen, behøver du ikke at lede længere. Også for vinylfans!

Her er der tryk på! Med en rytmisk og vanedannende bas er Klipsch de bedste til rock. Pladespillerindgang er også en rar detalje.
Mangler opløsning i overtonerne, så instrumenter og sangstemmer ikke får plads til at ånde. Skal styres med fjernbetjening.

XTZ Tune 4

Hi-fi på skrivebordet

Fra XTZ kommer disse små højttalere, der er som skabt til skrivebordet.

Højttalerne er meget kompakte. De er vinklet opad og giver derfor bedre lyd, hvis man sidder tæt på – optimalt til pc-brug. Lyden kan justeres i app’en.
Der mangler luft i overtonerne, og vi savner rum omkring instrumenterne. Dynamikken kunne også være bedre. Trådløst fungerer DSP’en kun med musik gemt på mobilen.

Dali Zensor 1 AX

Klokkeklar lyd

Hvis du foretrækker, at musikken lyder fokuseret og så tydeligt som muligt, er Dali-højttalerne et godt valg.

Åbent, frisk og luftigt lydbillede, der er let at holde af og behageligt at lytte til. Nemme i brug.
Mangler USB-indgang, og lydbilledet er tyndt, hvis man ikke placerer højttalerne ind mod væggen.

Yamaha NX-N500

Multikunstnere

Med avancerede funktioner og et væld af tilslutningsmuligheder har Yamaha NX-N500 mange ben at stå på. Men det bedste af det hele er lyden!

Yamaha-højttalerne lyder varmt, fyldigt og i den grad detaljeret. Desuden er de både alsidige og brugervenlige.
Højttalerne er bedre egnet til mindre lytterum og nærfeltslytning end til diskoteksniveau i store stuer.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs også: