: 5 Bluetooth stereohøjttalere

Bedre lyd, simpelthen

Du får federe lyd med et par stereohøjttalere. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige.

Trådløse højttalere er enormt populære. Alle skal have højttalere, som de kan streame musik til, men hvis du stiller høje krav til lyden, bør du vælge to af slagsen.

Højttalerproducenterne må tænke nyt for at kunne konkurrere med simple trådløse højttaler fra Sonos, Bose eller Geneva, og løsningen er at bygge forstærkere ind i højttalerne.

Det er der mange fordele ved. Alt er indbygget i højttalerne, og du slipper for bøvlet med forstærker og cd-afspiller, der fylder. Med forstærkning og Bluetooth indbygget behøver du bare en stikkontakt og din telefon, så du har musik i stuen, kun få minutter efter at du har pakket de nye højttalere ud.

 

Bedre oplevelse

Den mest oplagte fordel ved to højttalere er, at det giver et bredere perspektiv på musikken. Stereoperspektiv kan du godt glemme alt om med en enkelt desktop-højttaler, der i bedste fald formår at skabe en illusion af stereo. Som regel er det kun diskant-enhederne, der spiller i stereo, men på de testede modeller spiller begge enheder i stereo. Det giver et større og langt mere realistisk lydbillede og en mere heftig oplevelse.

Selv med begrænsningerne ved Bluetooth vil du få bedre lyd fra disse højttalere end med desktop-højttalere.

Læs: Derfor giver Bluetooth ikke cd-kvalitet

 

Skræddersyet

Med indbygget forstærkning behøver du ikke nogen ekstra bokse. En af fordelene ved det er, at forstærkerne er tilpasset højttaler-enhederne og justeret med et analogt filter eller med DSP (Digital Signal Processing) for at optimere frekvensgang, fasevinkler og impedans. Altså sådan noget, der rent faktisk betyder noget for lydkvaliteten. Kort sagt skræddersyet med separat forstærker til hvert element, som ikke påvirker hinanden.

Læs: Derfor er aktive højttalere smart

Med forstærkere indeni er aktive højttalere ikke alene vældig praktiske, men også en langt billigere løsning end passive højttalere. Som har brug for en forstærker oveni, og så er du ikke engang sikker på, at samspillet mellem den og højttalerne er optimalt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Praktisk på lidt plads

Højttalerne i denne test koster fra 3.500 kroner og op. De er små nok til at kunne være i en bogreol, hænge på væggen eller stå på et bord, og de fleste af dem kan styres fra sofaen med fjernbetjening eller en app. Nogle af dem har USB- og optisk digitalindgang ud over Bluetooth. Så kan du koble dem til tv’et, til en bærbar eller en anden lydkilde.

 

Lidt mere at byde på

To af højttalerparrene i testen skiller sig ud. Klipsch har pladespillerindgang, så alt, hvad du skal gøre, er at slutte grammofonen til stikkene på bagsiden, så kan du skifte mellem vinyl og streaming af hjertets lyst. Og Yamaha er de eneste, der ud over Bluetooth også har Wi-Fi streaming. Det giver potentielt bedre lydkvalitet, og desuden kan de bruges i en trådløs multirumsopsætning med Yamahas MusicCast-system.

 

Sådan testede vi

Højttalerne blev sat på standere og fodret med musik fra Tidal Hi-Fi, fordi vi mener, at det lyder bedre end Spotify – og i mange tilfælde bedre end cd.

Vi testede alle højttalerne med Bluetooth, og Yamahas højttalere blev også testet med Wi-Fi, som giver potentielt bedre lyd. Byggekvalitet, opsætning, brugervenlighed, tilslutning og funktioner blev også vurderet – men vi har lagt mest vægt på lydkvaliteten.

 

De mest spillede sange i testen var …

David Bowie: Lazarus

Nidarosdomens Jentekor og Trondheimsolisterne: Kim André Arnesen – Magnificat, 4. Et misericordia

Darling West: Vinyl and a Heartache

Funkadelic feat. Kendrick Lamar & Ice Cube: Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?

Dena Piano Duo: Mozart – Sonate i D-dur fra albummet Mozart/Grieg vol. II

 

Placering af små højttalere

De fleste af højttalerne i testen kan let være i en almindelig bogreol. Men det kan give lidt for meget bas, fordi reolen fungerer som forstærker for de lave frekvenser. Mange mindre højttalere har nemlig en åbning bagpå for at kompensere for manglende bas, som fyrer bassen direkte ind i reolen.

En aktiv højttaler set bagfra med analoge og digitale lydindgange, strømstik og terminaler til den anden højttaler. (Foto: Producent)
En aktiv højttaler set bagfra med analoge og digitale lydindgange, strømstik og terminaler til den anden højttaler. (Foto: Producent)

Hvis der ikke følger skumpropper med til at stoppe i basrefleksportene, kan det være en idé at anskaffe sig et par for at dæmpe bassen, så den ikke er så påtrængende. Er lyden derimod lidt for tynd, kan det være en fordel at placere højttalerne tæt på væggen, fordi det øger basniveauet. Alternativt kan de stilles på en åben hylde eller et bord, hvor de står frit.

Så lyder de også bedre, end hvis de står i en reol, men sørg for, at de i det mindste har plast- eller gummifødder på undersiden for at dæmpe resonanser. Det allerbedste er de små underlag fra Soundcare. De fastgøres under højttalerne med dobbeltklæbende tape og dæmper resonanser, samtidig med at de giver bedre lyd. Især i bassen.

Hvis man har plads, er gulvstandere det allerbedste. Så får man langt mere fleksibel placering og potentielt endnu bedre lyd. Gode standere koster fra en lille tusse pr. par, og til højttalerne i denne test er 60 cm høje standere ideelt.

Her kan du se en guide til placeringen af højttalere.

Klokkeklar lyd

Hvis du foretrækker, at musikken lyder fokuseret og så tydeligt som muligt, er Dali-højttalerne et godt valg.

Lyd & Billede mener

Åbent, frisk og luftigt lydbillede, der er let at holde af og behageligt at lytte til. Nemme i brug.
Mangler USB-indgang, og lydbilledet er tyndt, hvis man ikke placerer højttalerne ind mod væggen.
 • Type: Trådløse stereohøjttalere
 • Bas: 13,3 cm træfibermembran
 • Diskant: 25 mm tekstil-dome
 • Tilslutning: Bluetooth, analog 3,5 mm, optisk digital, subwoofer
 • Effekt: 2 x 50 W
 • Andet: Finish i sort, hvid, ask eller valnød, fjernbetjening
 • Mål: 16,2 x 27,4 x 24 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3999 kr

Selv om de små Dali Zensor 1 AX ikke er testens mindste højttalere, er de ikke større, end at man kan gemme dem bag et A4-ark, og de passer fint ind i en bogreol eller på et vægstativ. De lyder klokkeklart og nuanceret, og er alle pengene værd.

Højttalerne er nemme at sætte op og bruge. Skru et højttalerkabel fast i hver af dem, som du strækker mellem højttalerne, og slut hovedhøjttaleren til elnettet. Det er den, der har forstærkere indbygget; den anden er så passiv.

Du kan vælge imellem optisk og analog lydindgang, men der er ikke USB-tilslutning. Subwoofer-udgangen er derimod en kærkommen mulighed, for man kan få meget mere bas i rummet med en tilkoblet sub. I øvrigt er der kildevalg og volumenregulering på den ene højttaler og ikke kun på den medfølgende fjernbetjening – og skruehuller på bagsiden til vægmontering.

 

Lydkvalitet

De små Dali-højttalere har af naturlige årsager ikke nogen dybbas, men bassen er til gengæld relativt stram og kontrolleret, omend lidt anæmisk, på David Bowies “Lazarus”. Det er ikke sikkert, at det er en ulempe, for hvis de placeres på en hylde ind mod væggen, får du lidt mere bas, og så er balancen i lyden også bedre.

På indspilningen med Trondhjem domkirkes pigekor kan de dog opleves som lidt for lyse, for Dali ønsker åbenbart, at diskanten skal være en hørbar del af lydbilledet. Det betyder, at de er meget åbne i mellemtonen, og løftet i diskanten – som er rigtig godt opløst – giver et frisk og luftigt lydbillede. Sopranstemmer lyder klokkeklart og smukt, mens Funkadelic med Kendrick Lamar og Ice Cube til gengæld mangler den fede bas, der ellers klæder den slags musik.

 

Konklusion

Der er ikke mange betoninger af frekvensområder her, hvilket vidner om en gennemført konstruktion. Det mærkes bl.a. på stereoperspektivet, som er bredt, samtidig med at lydbilledet er klædelig stort, omend ikke særlig dybt.

Dali Zensor 1 AX bør stå på eller i en bogreol eller på et par standere ikke langt fra bagvæggen, alternativt hænge på væggen. Så er balancen god, og lydbilledet overbevisende stort og åbent.

System Audio saxo 5 active
Selv om konkurrencen er skærpet, er saxo 5 active stadig nogle af de mest vellydende højttalere i prisklassen.
Klipsch R-15PM
Hvis du vil have rocklyd direkte fra bogreolen, behøver du ikke at lede længere. Også for vinylfans!
XTZ Tune 4
Fra XTZ kommer disse små højttalere, der er som skabt til skrivebordet.
Yamaha NX-N500
Med avancerede funktioner og et væld af tilslutningsmuligheder har Yamaha NX-N500 mange ben at stå på. Men det bedste af det hele er lyden!
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.