: XTZ Tune 4

Hi-fi på skrivebordet

Fra XTZ kommer disse små højttalere, der er som skabt til skrivebordet.

Lyd & Billede mener

Højttalerne er meget kompakte. De er vinklet opad og giver derfor bedre lyd, hvis man sidder tæt på – optimalt til pc-brug. Lyden kan justeres i app’en.
Der mangler luft i overtonerne, og vi savner rum omkring instrumenterne. Dynamikken kunne også være bedre. Trådløst fungerer DSP’en kun med musik gemt på mobilen.
 • Type: Trådløse stereohøjttalere
 • Bas: 12 cm, dobbelt lag
 • Diskant: 2,5 cm silke-dome
 • Tilslutning: Bluetooth (aptX), analog 3,5 mm, optisk digital, subwoofer
 • Effekt: 2 x 50 W
 • Andet: Mat sort eller hvid finish, fjernbetjening
 • Mål: 14 x 25,2 x 18 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3580 kr

De kompakte Tune 4 fra svenske XTZ er lavet til at lyde godt på skrivebordet, ud over i bogreol og på standere. De er nemlig vinklet lidt opad, så man kan sidde tæt på dem og stadig få et fokuseret lydbillede.

Ud over Bluetooth med aptX er der optisk digitalindgang til tv eller medieafspiller samt analog indgang til 3,5 mm mini-jack. Hvis du vil have mere bas, kan en ekstra bashøjttaler sluttes til subwoofer-udgangen bagpå.

Højttalerne virker solide, og enhederne er monteret uden synlige skruer på frontpladen. Al elektronik sidder i venstre højttaler, der kobles til den højre med et medfølgende højttalerkabel, som har tillidsvækkende bananstik.

For bedst mulig placeringsvenlighed kan man vælge imellem forskellige lydindstillinger med en DSP udviklet af Dirac. Den sidder i XTZ’s mobil-app og ikke i selve højttalerne, hvilket betyder, at man er nødt til at bruge app’en for at få disse valgmuligheder. App’en giver kun mulighed for at spille musik, som er gemt lokalt på mobilen eller tablet’en, men med pc og Mac kan Dirac Audio Processor også bruges med streaming-tjenester.

 

Lydkvalitet

XTZ Tune 4 har en overraskende fyldig bas i forhold til de små enheder. Højttalerne lyder større, end de ser ud, og rytmerne på elektronisk popmusik har fin fylde og et godt fundament. Indimellem kan man høre, at de giver indtryk at gå dybere, end de i virkeligheden gør, ved at nogle toner lyde mere fremhævet end andre. Vil du have slankere bas, så kan portene på bagsiden stoppes til.

Det, vi må trække ned for, er at overtonerne er for tilbageholdende. Hvad enten det er et kor eller lækre akustiske guitarer, der skal gengives, så mangler der opløsning i diskanten.

 

Konklusion

Sammenlignet med Dali, System Audio og Yamaha lyder XTZ mere indelukket. På den måde minder de mere om Klipsch i klangen, men uden Klipschs drive og dynamik. XTZ lyder mere dæmpet. Meget behageligt og fyldigt, men ikke helt dér, hvor vi gerne vil have dem.

Lyden kan forbedres med Diracs DSP, men med streaming-tjenester er man låst til pc og Mac, da den med mobilen kun virker på lokalt lagrede musikfiler.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  System Audio saxo 5 active - Still going strong
  Selv om konkurrencen er skærpet, er saxo 5 active stadig nogle af de mest vellydende højttalere i prisklassen.
  Klipsch R-15PM - Fuld hammer på hylden
  Hvis du vil have rocklyd direkte fra bogreolen, behøver du ikke at lede længere. Også for vinylfans!
  Dali Zensor 1 AX - Klokkeklar lyd
  Hvis du foretrækker, at musikken lyder fokuseret og så tydeligt som muligt, er Dali-højttalerne et godt valg.
  Yamaha NX-N500 - Multikunstnere
  Med avancerede funktioner og et væld af tilslutningsmuligheder har Yamaha NX-N500 mange ben at stå på. Men det bedste af det hele er lyden!

  Læs også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.