TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Dali Zensor 1 AX

Klokkeklar lyd

Hvis du foretrækker, at musikken lyder fokuseret og så tydeligt som muligt, er Dali-højttalerne et godt valg.

forfatter
Publiceret 09/09/2016 - 05:00
L&B mener
Åbent, frisk og luftigt lydbillede, der er let at holde af og behageligt at lytte til. Nemme i brug.
Mangler USB-indgang, og lydbilledet er tyndt, hvis man ikke placerer højttalerne ind mod væggen.
Specifikationer
  • Type: Trådløse stereohøjttalere
  • Bas: 13,3 cm træfibermembran
  • Diskant: 25 mm tekstil-dome
  • Tilslutning: Bluetooth, analog 3,5 mm, optisk digital, subwoofer
  • Effekt: 2 x 50 W
  • Andet: Finish i sort, hvid, ask eller valnød, fjernbetjening
  • Mål: 16,2 x 27,4 x 24 cm
Vejl. pris 3999Pr. 09/09/2016 Produktside

Selv om de små Dali Zensor 1 AX ikke er testens mindste højttalere, er de ikke større, end at man kan gemme dem bag et A4-ark, og de passer fint ind i en bogreol eller på et vægstativ. De lyder klokkeklart og nuanceret, og er alle pengene værd.

Højttalerne er nemme at sætte op og bruge. Skru et højttalerkabel fast i hver af dem, som du strækker mellem højttalerne, og slut hovedhøjttaleren til elnettet. Det er den, der har forstærkere indbygget; den anden er så passiv.

Du kan vælge imellem optisk og analog lydindgang, men der er ikke USB-tilslutning. Subwoofer-udgangen er derimod en kærkommen mulighed, for man kan få meget mere bas i rummet med en tilkoblet sub. I øvrigt er der kildevalg og volumenregulering på den ene højttaler og ikke kun på den medfølgende fjernbetjening – og skruehuller på bagsiden til vægmontering.

 

Lydkvalitet

De små Dali-højttalere har af naturlige årsager ikke nogen dybbas, men bassen er til gengæld relativt stram og kontrolleret, omend lidt anæmisk, på David Bowies “Lazarus”. Det er ikke sikkert, at det er en ulempe, for hvis de placeres på en hylde ind mod væggen, får du lidt mere bas, og så er balancen i lyden også bedre.

På indspilningen med Trondhjem domkirkes pigekor kan de dog opleves som lidt for lyse, for Dali ønsker åbenbart, at diskanten skal være en hørbar del af lydbilledet. Det betyder, at de er meget åbne i mellemtonen, og løftet i diskanten – som er rigtig godt opløst – giver et frisk og luftigt lydbillede. Sopranstemmer lyder klokkeklart og smukt, mens Funkadelic med Kendrick Lamar og Ice Cube til gengæld mangler den fede bas, der ellers klæder den slags musik.

 

Konklusion

Der er ikke mange betoninger af frekvensområder her, hvilket vidner om en gennemført konstruktion. Det mærkes bl.a. på stereoperspektivet, som er bredt, samtidig med at lydbilledet er klædelig stort, omend ikke særlig dybt.

Dali Zensor 1 AX bør stå på eller i en bogreol eller på et par standere ikke langt fra bagvæggen, alternativt hænge på væggen. Så er balancen god, og lydbilledet overbevisende stort og åbent.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Også i denne test:

System Audio saxo 5 active

Still going strong

Selv om konkurrencen er skærpet, er saxo 5 active stadig nogle af de mest vellydende højttalere i prisklassen.

Et energisk lydbillede med taktfast og fyldig bas gør, at System Audio lyder et nummer større end konkurrenterne.
Lidt begrænsede tilslutningsmuligheder.

Klipsch R-15PM

Fuld hammer på hylden

Hvis du vil have rocklyd direkte fra bogreolen, behøver du ikke at lede længere. Også for vinylfans!

Her er der tryk på! Med en rytmisk og vanedannende bas er Klipsch de bedste til rock. Pladespillerindgang er også en rar detalje.
Mangler opløsning i overtonerne, så instrumenter og sangstemmer ikke får plads til at ånde. Skal styres med fjernbetjening.

XTZ Tune 4

Hi-fi på skrivebordet

Fra XTZ kommer disse små højttalere, der er som skabt til skrivebordet.

Højttalerne er meget kompakte. De er vinklet opad og giver derfor bedre lyd, hvis man sidder tæt på – optimalt til pc-brug. Lyden kan justeres i app’en.
Der mangler luft i overtonerne, og vi savner rum omkring instrumenterne. Dynamikken kunne også være bedre. Trådløst fungerer DSP’en kun med musik gemt på mobilen.

Yamaha NX-N500

Multikunstnere

Med avancerede funktioner og et væld af tilslutningsmuligheder har Yamaha NX-N500 mange ben at stå på. Men det bedste af det hele er lyden!

Yamaha-højttalerne lyder varmt, fyldigt og i den grad detaljeret. Desuden er de både alsidige og brugervenlige.
Højttalerne er bedre egnet til mindre lytterum og nærfeltslytning end til diskoteksniveau i store stuer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en stærk lille multirums-bordhøjttaler, som du kan tage med dig ud i haven i tørvejr.
lbpluss
Fyldig lyd og fuld streaming Gulvhøjttalerne Audio Pro A38 er et indretningsvenligt alt-i-et stereoanlæg med musikstreaming, multirum og TV-tilslutning.
lbpluss
Musik under bruseren Ikea Vappeby er en lille Bluetooth-højttaler, der tåler at komme med i bad.
lbpluss
Ikoniske B&O-højttalere klar til fremtiden Ny generation af Beosound hjemmehøjttalere.
lbpluss
Næste generation smarthøjttalere fra Sonos Rygterne var sande: De nye Sonos-højttalere kommer 28. marts, og vi har hørt dem.
Følg Lyd & Billede