Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Roam

Sonos-anlægget som “to-go”

Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.

Skrevet af / 06/04/2021 - 15:00
Sonos Roam
John Alex Hvidlykke

Det var ikke nogen stor overraskelse, da Sonos i begyndelsen af marts afslørede sin første lommebærbare højttaler, Sonos Roam. Forud for den officielle lancering havde de fleste detaljer nemlig været lækket. Hvilket sandsynligvis gav den mere opmærksomhed, end hvis den ikke var blevet lækket. Små bærbare højttalere er der mange af – men hemmeligheder er altid godt.

Men nu er den her, og vi har fået et testeksemplar i hånden, tids nok til at tage den en tur med ud i forårsvejret og hjem igen. Den er nemlig både beregnet til bærbar brug og som en del af hjemmets Sonos-system.

Roam er den absolut mindste Sonos-højttaler til dato. Med 17 cm i højden og 6 cm i bredden i en håndvenlig, blødt trekantet form er den lige til at putte i jakkelommen eller i tasken. Fire touch-knapper på toppen af enheden kan bruges til at styre lydstyrke, starte og stoppe afspilning og tænde for mikrofonen, så den kan stemmestyres med Google Assistant. Alexa understøttes også, men det er kun interessant i de store sprogområder.

Læs også Bærbare højttalere til påsketuren Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.

Fronten er dækket af et solidt beskyttelsesgitter af metal, og højttaleren er vand- og støvtæt efter IP67. Hvilket vil sige, at den kan tåle en dukkert på op til en halv time.

Fronten er dækket af et solidt beskyttelsesgitter af metal, og højttaleren er vand- og støvtæt efter IP67. Hvilket vil sige, at den kan tåle en dukkert på op til en halv time. (Foto: Sonos)

Som der er en uheldig tradition for blandt bærbare højttalere, opgives kun meget få tekniske data. Vi får at vide, at der er en oval bas/mellemtone-enhed og en diskant-enhed. Og vi bliver også oplyst, at der er 1 gigabyte RAM og 4 gigabyte lager. Men intet om højttalerens frekvensområde eller enhedernes størrelse. Men det siger sig selv, at de må være små, og basgengivelse skal man heller ikke regne med i nævneværdig grad.

Batteritiden er ti timer, hvilket er nogenlunde som andre småbærbare højttalere. Opladning sker enten via USB-C eller trådløst efter Qi-standarden. Sonos får point for at give mulighed for trådløs opladning, men minuspoint for ikke at medlevere nogen form for oplader, trådløs eller ej. Der ligger kun et USB-kabel i æsken.

Eksemplarisk nem opsætning

Opsætning af Sonos-højttalere har altid været eksemplarisk nemt, men det er bestemt ikke blevet sværere. Det tager under et minut at føje Roam til et eksisterende system, og man skal ikke indtaste noget som helst undervejs. Sikkerhedstjekket klares af højttaleren sammen med mobilens mikrofon.

Når Roam er tilføjet til multirumssystemet, dukker den op i app’en på linje med husets øvrige højttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme streaming-tjenester som normalt. Sonos understøtter et utal af streaming-tjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke talt efter, men alle, du bare kan overveje at forestille dig, er der.

Sonos Roam kan oplades trådløst, men den fikse magnetiske oplader er desværre ikke med i prisen. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

Så langt, så godt. Det rigtig smarte er, at du kan tage det hele med dig. Alt, hvad der virker i Sonos-app’en på mobilen, fortsætter med at virke, når du går ud ad døren. Der skiftes automatisk fra Wi-Fi til Bluetooth, men musikken fortsætter. Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!

Det næste trylletrick er, når man kommer hjem igen. Et langt tryk på play-knappen på Roam flytter afspilningen til den nærmeste stationære Sonos-højttaler i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større råstyrke og basformåen, og uden at bruge batteriet. Det gælder dog kun musiktjenester, der understøttes af Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, bliver de ikke transporteret ind i en stationær Play:5-højttaler.

“Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!”

 Lydkvaliteten

Sonos Roam er en lille højttaler, så de lydmæssige evner er nødvendigvis derefter. Den kan ikke spille særlig højt, og bas kan den slet ikke spille. Men den er god til at lade som om!

Sonos Roam er udstyret med en automatisk udgave af Trueplay-rumkorrektionen, som indstiller lyden efter omgivelserne, når den står stille på et sted.

Sonos Roam er lille nok til at kunne ligge i en jakkelomme, men har samme bekvemmelighed som de stationære højttalere derhjemme. (Foto: Sonos)

For en håndholdt, trådløs højttaler lyder Roam rigtig godt. Lyden er hverken tynd eller indelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette at forstå. Og det er let at høre, at den klangmæssigt er i familie med de stationære Sonos.

Selv om lyden er varm, gengiver Sonos Roam reelt ikke bas. Dybe trommer og synthesizerbas mangler stort set i afspilningen, men da resten gengives forholdsvis jævnt, tænker man ikke over det. Det er i det hele taget let at leve med manglerne, da det aldrig lyder grimt; heller ikke når Roam bliver udsat for noget, den ikke formår. Såsom dynamiske numre, der bliver fladet ud til lydtapet. Men uden hørbar forvrængning.

Konklusion

Sonos Roam er dyrere end de fleste trådløse højttalere i samme vægtklasse, og den spiller ikke nær så dybt eller for den sags skyld højt som Beosound A1. Men den gør det rigtig charmerende.

Hvis lydkvaliteten tæller mest, og du er villig til at betale for det, er KEF Muo det stærkeste bud. Roams store force er integrationen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheden for at kunne tage alle streaming-tjenester og bekvemmeligheder med, når du går ud ad døren – og når du kommer hjem igen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende, at Sonos-ejere sandsynligvis gerne betaler lidt ekstra for det.

Karakter
Sonos Roam
Premium

Lyd & Billede mener

Varm og behagelig lyd med god taleforståelse. Du kan tage alle fordelene og streaming-tjenesterne fra det stationære Sonos-system med i lommen. Forholdsvis dyr. Udynamisk lyd. Ingen basgengivelse. Oplader er ikke med i prisen.

1 kommentar til “Sonos Roam”

 1. Der medfølger ikke lader – kun et kabel – og der kræves en lader der kan yde 10 – 15W ellers tager det laaaang tid at oplade. Dén originale trådløse lader koster kr. 369.- så totalprisen ender på over kr. 1700.-
  Der mangler mulighed for fæstne en bærestrop.
  Den bruger strøm når den er slukket(slumre)
  Lyden er OK og bestemt et flot design – men!!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Scroll to Top