Test: KEF R11

Prisgunstig referencehøjttaler

KEF’s nye R11 er skræmmende gode og alle pengene værd, selv om de koster en hel del.
Karakter
KEF R11
Lyd & Billede mener
Mægtig dynamik, enormt lydbillede og perfekt sammenhæng fra top til bund. Fyldig klang med tydeligt fokus.
Plads- og effektkrævende.
Specifikationer
  • Type: 3-vejs gulvhøjttaler
  • Bas: 4 x 16,5 cm
  • Mellemtone: 12,5 cm
  • Diskant: 25 mm
  • Følsomhed: 90 dB / 8 ohm
  • Frekvensområde: 30 Hz – 50 kHz (-6 dB)
  • Mål og vægt: 125 x 20 x 36 cm / 37,7 kg
  • Finish: Sort, hvid, valnøddefinér
  • Web: radioactiv.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Jeg ved, at det kan lyde underligt, men disse højttalere er et røverkøb. Seriøst. Men før jeg kommer til lyden og det tekniske, så tyg lige på det her: Prisen er ganske vist høj, men man skal se på, hvad man får for pengene, og så må man sammenligne med, hvad der ellers findes derude.

For de gulvstående KEF R11 – som i øvrigt er flagskibet i den nye R-serie – får hård konkurrence fra højttalere i Sonus fabers Sonetto-serie, Dynaudios Contour-modeller og gulvstående i Dali Rubicon-serien. Sonetto V til nogle tusind mindre er vores reference i denne prisklasse og vores foretrukne valg blandt mellemstore gulvstående højttalere i premium-klassen.

Men KEF R11 er det bedste alternativ til disse, og på nogle områder er de også bedre. Højttalerne slægter nemlig de enestående KEF Blade Two på og har tilsvarende bestykning som dem og KEF Reference 5. Men til en brøkdel af prisen.

Hvordan er det muligt? Den slanke R11 har et enklere kabinet og lidt simplere versioner af bas-enhederne, men den nye UNI-Q koaksial-enhed, der for 12. gang kombinerer mellemtone og diskant i én enhed.

Den nye koaksial-enhed er kombineret med fire nyudviklede, 16,5 cm store bas-enheder, som er monteret på fronten med hver sit basreflekskabinet indvendig.

Annonce

Lyder det tilforladeligt? KEF siger, at R-serien har gennemgået 1.043 (!) ændringer i forhold til den udgåede R-serie, og her mener de hele konstruktionen, ikke kun højttaler-enhederne. Som altså er nye her.

Nye enheder fra top til bund

Det samme gælder i høj grad de øvrige modeller i R-serien. De to mindre og billigere gulvstående modeller, R7 og R5, samt standerhøjttaleren R3 har alle de samme grundlæggende opgraderinger. Det gælder også centerhøjttaleren R2c og den kompakte Dolby Atmos-højttaler R8a. Sammen med subwooferen R400b kan man altså udvide R-serien til en fuldgyldig surround-opsætning. Her har vi dog kun testet R11 i stereo.

Den nye Uni-Q koaksial-enhed har fået et redesignet ophæng, forbedret dæmpning og magnet- og spolekonstruktion samt mere præcise tolerancer. Foto: KEF

Den nye Uni-Q koaksial-enhed har i mange år været en af de mest vellykkede enhedskonstruktioner i vores ører. Den bruges i lidt forskellige versioner i mange af KEF’s højttalere. Her har den nyeste udgave med aluminiummembraner fået et redesignet ophæng, forbedret dæmpning og magnet- og spolekonstruktion samt mere præcise tolerancer i sammenføjninger og overgange.

Kabinettypen, som KEF kalder Shadow Flare, er taget fra Blade- og Reference-serien og har en buet overflade for at eliminere diffraktioner. Ifølge KEF er summen af alt dette, at farvning, resonanser og forvrængning er væsentlig reduceret.

De fire bas-enheder er også nye, med et nyt magnetsystem og en konkav aluminiummembran i sandwich med en fibermembran. KEF siger, at den nye konstruktion giver strammere og mere dynamisk bas med reduceret forvrængning.

Annonce

Kabinettet og basrefleksportene er også forstærket, dæmpet og formet for at reducere vibrationer, resonanser og turbulens, som kan opstå, når de fire bas-enheder frigiver akustisk energi.

Kabinettet og basrefleksportene er også forstærket, dæmpet og formet for at reducere vibrationer, resonanser og turbulens. Foto: KEF

Opsætning

Højttalerne fås i blank sort eller hvid, eller – som vores testeksemplarer – i en smuk valnøddefinér med kobberfarvede enheder. De leveres faktisk ikke med fronter, som er ekstraudstyr. Fronterne er lavet af mikrofiber, som ligner alcantara, og fæstnes med integrerede magneter.

Som sædvanlig for dyrere KEF-højttalere er kabelterminalerne i en klasse for sig. De kan nemt bruges med et dobbelt sæt kabler – såkaldt bi-wiring eller bi-amping – med enten ekstra kabler eller en ekstra forstærker til det øvre og en til det nedre frekvensområde.

Når man tilslutter et ekstra kabelsæt, behøver man ikke at forholde sig til skinner eller kabelforbindelser. Bare drej de to kontakter på bagsiden til bi-wire, så er alt klar.

Højttalerne skal stilles op med de medfølgende metalfødder og spikes. Der medfølger parketbeskyttere og værktøj til at justere højttalerne i vater, når de er anbragt.

Annonce

Hvis man skal sætte dem ind til væggen, kan det være smart at stoppe basportene bagpå til med de medfølgende skumpropper. I hvert fald med den ydre del af de todelte skumpropper.

KEF siger, at højttalerne er relativt letdrevne med 90 dB følsomhed og 8 ohm nominel belastning (faldende til 3,2), men du kan godt glemme alt om at bruge den gamle NAD på 30 watt. De trives nemlig bedre på forstærkere med lidt muskler. Vi brugte Hegel H590, vores referenceforstærker, som KEF også har benyttet flittigt ved demonstrationer.

Referencelyd

I vores testrum faldt højttalerne godt på plads med en meters afstand til bagvæggen og moderat vinklet ind mod vores Ekornes-stole. Førsteindtrykket fra den første demo i 2018 havde åbenbaret noget for sig. For disse højttalere spiller så stort, at jeg tror, KEF får svært ved at overtale nogen til at bruge tre gange så mange penge på et par Reference 5.

Nej, de er ikke helt i samme klasse, men hvis man ser på prisen, er det opsigtsvækkende, hvor tæt på det er muligt at komme for pengene.

Bassen er dybere og fyldigere på R11 end på Dynaudio Contour 30, og stereoperspektivet er bredere og mere fokuseret end på Sonetto V. De minder i det hele taget om Reference 5, men med bedre sammenhæng mellem mellemtone og diskant. Det, Reference 5 er bedre til, er større dynamisk lofthøjde og mere mægtig og fysisk bas, og de fylder lettere et stort rum.

Annonce

Men for pokker, hvor lyder Lil Halimas vokal levende på “Hold Me”, hvor bassen opleves som plantet på terra firma og så mægtig, at man kan mærke vibrationerne i benene. Det kan godt være, at de er små, men aluminiumbasserne på R11 er mange og entusiastiske.

Det kan også mærkes på Khalids “Bad Luck”. Efter guitarintroen pumpes rummet fuld af et solidt bastryk, men højttalerne holder bastonerne i stram regi. Det lyder i det hele taget mægtigt, og selv om den dynamiske kontrast ikke opleves som bedre end på Contour 30, er dybden og musklerne i bassen en division op i kvalitet.

Kompleksiteten i Sudan Archives “Beautiful Mistake” er en større udfordring. Her svinger percussion fra højttaler til højttaler i et hurtigt tempo, men KEF R11 har fuld kontrol, også her.

Trommesporet på Dire Straits’ album “Love Over Gold” er både vellydende og dynamisk. På titelsporet er guitarerne gengivet til perfektion med en nydelig varm klang, og transienterne fremstår fuldstændig fejlfrit. Ofte er det sådan, at guitarklangen kan blive tynd – for ikke at sige skarp – selv på high-end højttalere, men ikke her.

Højttalerne klarer sig også strålende på Plácido Domingo og Pablo Sainz-Villegas’ album “Volver” på Tidal Hi-Fi. Her er der kun tenor og akustisk guitar, men optagelsen er forbilledlig med en bemærkelsesværdig god dynamisk kontrast, som levendegøres på magisk vis af KEF-højttalerne. Det er ikke hverdagskost at høre Domingo så levende gengivet.

Annonce

Vokalen på det eviggrønne jazzalbum “Fairytales” med Radka Toneff og Steve Dobrogosz er rent ud sagt rørende, for det er nærmest umuligt at høre nogen farvning af stemmen, der fremstår perfekt fokuseret med en naturlig varme og klang, som jeg knap nok har hørt i denne prisklasse.

I vores lytterum havde højttalerne ingen problemer med at få bassen ned i 30 Hz regionen, og hvis rummet havde været endnu større, havde jeg også turdet spille højere. I den anden ende er diskanten sømløst integreret med mellemtonen. Måske vil nogle foretrække en lidt tydeligere diskant i de øvre regioner, men personligt savnede jeg ikke noget.

Et par Klipsch Cornwall III koster det samme og engagerer på en helt anden måde end R11. Her er der mere fysik i bassen, som dog ikke går lige så dybt, og en enorm live-følelse på alt, hvad man spiller. R11 er mere raffinerede, bedre fokuseret og mere homogene uden at være kedelige af den grund.

Højttalerne fås i højglans sort eller hvid eller en nydelig valnøddefinér. Foto: KEF

Konklusion

KEF R11 er en opsigtsvækkende god højttaler i denne klasse. Den spiller i superligaen, men koster som 1. division. Jeg vil vove at påstå, at den er relativt billig set i forhold til, hvad den kan. Den lokker næppe Klipsch-entusiasterne over til engelske højttalere, men kan nok forføre selv blaserte entusiaster, der er vant til Bowers & Wilkins, Sonus faber, System Audio, Dynaudio eller PMC, for den sags skyld.

Jeg mener, at R11 er den bedste højttaler i sin klasse og mit soleklare førstevalg på den billige side af et par Sonus faber Olympica III eller Dynaudio Contour 60.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Helelektrisk udgave af X1.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-højttalere.
Kan få over 300 hk og firehjulstræk.
Vi kan kun håbe, at de sætter denne bil i serieproduktion.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!