Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: JBL 4305P Studio Monitor

Den perfekte allround-højttaler

Et par højttalere som de her er den letteste vej til god lyd.

Skrevet af / 14/07/2022 - 12:55
JBL 4305P Studio Monitor
Lasse Svendsen

To aktive – og trådløse – højttalere med alt indbygget er egentlig alt, hvad man behøver. Også hvis man har lydkilder, man har brug for at tilslutte med kabler, såsom et TV eller en pladespiller.

De findes i alle prisklasser, fra HiFi Klubbens meget budgetvenlige Argon Fenris 5 til de fantastiske KEF LS60 Wireless.

Et sted midtimellem finder man de små JBL 4305P Studio Monitor, som slet ikke er rettet mod lydstudier, men mod hjemmet – trods det seje navn og det distinkte JBL-design, man normalt forbinder med professionelle højttalere.

De ligner en mere kompakt udgave af de næsten identiske JBL 4309 og har samme type Teonex diskantenhed placeret i JBL’s HDI-horn. Basenheden på 13 cm og med basrefleksporte under fronten er dog lidt mindre.

Det gør dem meget anvendelige i de fleste hjem, også hvis man har begrænset plads til et par højttalere.

Den kompakte 4305P er omtrent lige så høj som en LP-plade og lige så let at placere i en reol. Alternativt kan de stilles ved siden af TV’et på en bænk eller hænges på væggen med vægstativer. Her vil de passe perfekt, da de kan overtage soundbarens arbejde.

Slut blot TV’et til højttalerens optiske indgang på bagsiden, og du er garanteret langt bedre lyd, end nogen soundbar kan levere.

JBL 4305P sort
JBL-højttalerne passer lige ind ved siden af pladesamlingen i reolen.
Render: JBL

Højopløst og trådløs lyd

De kan også placeres på et par gulvstativer, hvis man foretrækker det. Uanset hvad vil de levere et større, dybere og mere overbevisende lydbillede end en soundbar. Med forstærker, Wi-Fi og Bluetooth integreret behøver man ikke andet end et par stikkontakter i nærheden, så er man i gang.

Begge højttalere har forstærkere indbygget. Det betyder, at man ikke behøver at koble dem sammen med en ledning. Men for at få understøttelse af streaming af mere end 24 bit/96 kHz lydfiler må man bruge det medfølgende CAT6-kabel mellem højttalerne.

Så understøtter DAC’en højopløst lyd som MQA eller 24 bit/192 kHz lydfiler. Fint for dem, som faktisk har adgang til højopløste lydfiler, men for alle andre kan Ethernet-kablet blive i æsken.

JBL 4305P bak
De fleste tilslutninger, man har brug for, undtagen HDMI.
Foto: Lasse Svendsen

Højttalerne understøtter også Bluetooth A2DP, men som alle ved, er det dårligere end Wi-Fi eller Ethernet. Man kan nemlig streame højopløst fra netværket med et Ethernet-kabel fra routeren direkte i den ene højttaler. Man kan også streame over Wi-Fi med AirPlay 2 eller Google Chromecast og når som helst vælge en kablet lydkilde som en CD-afspiller, TV’et eller en pladespiller med phono-trin.

JBL 4305P Cut
4305P indvendig, med forstærkermodulet nederst og DSP og DAC over.
Ill. JBL

Tilslutninger

Selv om begge højttalere har indbyggede forstærkere, 125 W til basenheder og 25 W til diskantenheden, er den ene højttaler master. Her finder man analog minijack-indgang, optisk Toslink-indgang og endda et par balancerede XLR-indgange som dem, man ser i et lydstudie.

Højttaleren har også en USB-A-indgang til kablet afspilning fra en bærbar computer, og der findes desuden en subwoofer-udgang, som registrerer en tilsluttet subwoofer og tilføjer delingen på omkring 80 Hz. Ellers skulle højttalerne være i stand til at nå ned til 45 Hz i bassen, som har en knap, så man kan dæmpe den 3 dB. På den måde får man ikke overdrevet meget bas, hvis højttalerne er placeret ind mod bagvæggen.

Plug and play

JBL-højttalerne er utrolig nemme at sætte op. Den medfølgende brugsanvisning er let at følge, og her kan man se, at den ene højttaler har on/off, volumen og kildevalg fra potmeteret under HDI-hornet. Der kan man også se, hvilken indgang der er valgt, og status på tilslutningen. Den medfølgende Bluetooth-fjernbetjening kan også styre kildevalg og volumen, men der er ingen JBL-app til styring af streaming-tjenester med f.eks. equalizer eller lydprofiler.

JBL 4305P remote
Fjernbetjeningen bruger Bluetooth. Foto: Lasse Svendsen

Studielyd derhjemme

Det gør da heller ikke noget. For de små JBL-højttalere er rigtig godt balanceret. Til at begynde med savnede jeg lidt af den saftige bas, jeg fik fra 4309, for ikke at nævne de en tand større JBL L82 Classic, men efter et par ugers afspilning faldt bassen på plads.

Andre ting faldt også på plads. Instrumenter lød fyldigere, bassen gik lidt dybere og gav basguitarer, trommer, pauker og klavermusik mere dybde. En sideeffekt af denne ‘indspilning’ var, at vokaler lød mere veldefinerede, og at lydbilledet voksede. I så høj grad, at højttalerne overraskede alle, der hørte dem. Den samstemmende konklusion var, at det var en enorm lyd fra så små højttalere.

Forstå mig ret; et par 4305P vil aldrig spille lige så højt eller kraftigt som et par L82 Classic på en god forstærker. Men de spiller med en større autoritet i bassen, end de fleste højttalere i samme størrelse formår.

JBL 4305P bass
De små 13 cm basser sparker godt fra sig.
Foto: Lasse Svendsen

Det er nærliggende at sammenligne med KEF LS50 Wireless II, som er en del større, men i samme prisklasse. De lyder lidt mere raffineret specielt i diskanten og går lidt dybere i bassen, men de har ikke helt den samme levende og fængende lyd, som man ofte forbinder med JBL-højttalere.

Klaverkoncerter klinger mere naturligt ud af KEF-højttalerne, som også giver strygere mere substans og finesse, men JBL-højttalerne er sjovere at lytte til, når jeg sætter Oslo Beats Vol II med Bård Berg på. Her kan man mærke bassen i kroppen, og man får lyst til at spille højt, hvilket ikke er et problem. Det er i det hele taget forbløffende, hvor højt og kraftfuldt de små højttalere formår at spille i en stor stue. Højere end normalt fra så små højttalere. Og med en mere fængende bas, end man forventer fra en 2-vejs reolhøjttaler. Der er selvfølgelig en grænse, men da er det mere end højt nok til, at folk for længst har forladt festen.

Det, man ikke får her, er dybbas. Eller det samme punch, som en stor højttaler kan give. De nævnte 4309 er bedre i den forstand, men så må man også budgettere med en god forstærker oveni. Et par JBL L52 med f.eks. en Hegel H95 på 60 W kan være et alternativ for dem, som har brug for flere indgange. De større LS50 Wireless II er et fremragende alternativ til dem, som har plads, men de lyder bedst på gulvstativer, som koster en del ekstra.

JBL 4305P pairs
Sort eller brun valnøddefiner med sorte eller blå fronter.
Foto: JBL

Konklusion

De små og trådløse JBL 4308P er absolut værd at overveje for alle, der ønsker bedre og mere fængende lyd fra kompakte højttalere, som optager begrænset plads og er nemme at bruge. At de kombinerer Bluetooth med højopløst streaming og fysiske indgange, gør dem anvendelige for rigtig mange, der vil kunne bruge de små JBL-højttalere til alt fra streaming-serier på TV’et til partymusik og koncentreret lytning. Ganske enkelt en fortræffelig allround-højttaler, som vil give ejeren mange års musikglæde.

  1. JBL Synthesis 4309

    En krudttønde i bogreolen

    De små JBL-højtalere har smadret mine fordomme om reolhøjttalere.

    Vældig sejt lydbillede med fænomenal basdynamik, indsigt og klangdybde.
    Spiller ikke dybbas og kan lyde lidt grovkornet, når de bliver presset.
    Læs hele testen
Karakter
JBL 4305P Studio Monitor
Premium

Lyd & Billede mener

Levende og fængende lydbillede med forbavsende meget dynamik og punch. Alt er indbygget, og brugervenligheden er i top. HDMI ville have fuldendt dem. Begrænset dybbas.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top