Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Nest Audio

Ikke mere end okay, Google

Det er sjældent, jeg bliver irriteret over et produkt. Især et, der er så brugervenligt som Google Nest Audio.

Skrevet af / 05/10/2020 - 14:00
Google Nest Audio
Geir Gråbein Nordby

Allerede ved lanceringen af den første Google Home-højttaler for præcis to år siden stod det klart, at alle andre smart-højttalere var sejlet agterud. I hvert fald på vores breddegrader, for Googles smart-højttalere er stadig de eneste, der forstår de nordiske sprog. Altså bortset fra dem fra tredjepartsproducenter med indbygget Google Assistant.

Både Apples HomePod med Siri og Amazons Echo-højttalere med Alexa er fremmedsprogede, hvilket gør, at Google egentlig er det eneste reelle valg for de fleste af os.

Google Nest Audio
Google Nest Audio i gråsort (Charcoal) er nok undertegnedes favorit frem for den lysegrå, som dog også ser flot og minimalistisk ud. (Foto: Google)

Google Home, som deres smart-hjem-økosystem hedder, er brugervenligt og kan styre en række andre smarte produkter såsom robotstøvsugere, kameraer, TV’er og motoriserede persienner. Og altså højttalere. Det betyder dog ikke, at Google er kendt for at levere den bedste lyd fra den slags smart-højttalere.

F.eks. blev vi meget skuffede over den begrædelige lydkvalitet fra den originale Google Home-højttaler. Selv stemmeassistenten lød trist og indelukket. Så var det faktisk meget bedre at købe Home Mini og senere afløseren Nest Mini til under den halve pris. Meget klarere tale, dog på bekostning af bas. Men den elendige bas i Google Home kunne vi alligevel godt undvære.

Google Nest Audio
To Google Nest Audio kan kobles i stereo. (Foto: Google)

Googles hi-fi-alibi?

Med andre ord er Google blevet kendt for deres gode økosystem, mens tredjepartsproducenter har stået for den gode lyd. F.eks. Sonos One og Marshall Stanmore II Voice, som begge har Google Assistant indbygget.

Google håber nu, at Nest Audio kan blive deres nye hi-fi-alibi over for folk, der vil have god lyd. Ligesom med flere af de andre Google-højttalere kan to Nest Audio-højttalere parres i stereo.

Ifølge Google selv leverer Nest Audio 50 procent mere bas og 75 procent højere lydniveau end den originale Google Home. En 19 mm diskant skal give jævn dækning af de høje frekvenser og klar stemmegengivelse. En 75 mm bas/mellemtone håndterer de lavere frekvenser, og Google lover, at det virkelig swinger.

Højttaleren er betrukket med gråt eller sort stof. Stoffet, dækslet og foden er sammen med “nogle mindre dele af højttaleren” lavet af 70 procent genbrugsplast. Hvis udseendet ikke ligefrem er spændende, er højttalerne med deres elegante afrundede hjørner noget, der passer perfekt ind i minimalistisk hjem.

Google Nest Audio
Nest Audio i lysegrå (Chalk). (Foto: Google)

Brugervenlighed

Google Nest Audio kobles let op ved at finde den i Google Home-app’en på en Android- eller iOS-telefon eller -tablet. Det hele er ekstremt enkelt, og man ledes ved hånden gennem alting.

Efter opsætningen kan man gå ind i indstillingerne og vælge, om to højttalere skal parres i stereo. Jeg har faktisk fået to højttalere til test, så det gør jeg.

Lyden kan justeres op eller ned ved at berøre det øverste af højttaleren. Man pauser og starter musikken med et let tryk på “panden” af den. Eller taler bare til den: “Hey Google, skru ned for lyden.”

Man kan bede højttaleren fortælle om vejret, hvor lang tid det tager at køre et sted hen, eller hvornår ens yndlingsrestaurant lukker – mulighederne er mange.

For nylig er rutiner også langt om længe kommet til vores breddegrader. Nu kan man gå ind i Google-assistenten på mobilen og sætte avancerede kommandoer op. Med kommandoen “Netflix” kan man f.eks. få Google til at tænde TV’et, slå over på Netflix og slukke lyset. Vel at mærke hvis både lys og TV understøtter Google Assistant.

Men alt dette kan alle andre Google-højttalere også. Originale såvel som tredjeparts. Det eneste, jeg egentlig er interesseret i, er derfor, hvor godt Nest Audio rent faktisk lyder.

Nest Audio lifestyle
(Foto: Google)

Lydkvalitet

Jeg har virkelig prøvet at kunne lide denne højttaler. Det positive – ud over brugervenligheden, som vi kender i forvejen – er, at lyden af tale er klar og tydelig. Med andre ord er det aldrig noget problem at høre, hvad assistenten siger, uanset om man har valgt en kvinde- eller mandestemme. Men det er det heller ikke med den halvt så dyre Nest Mini.

Nest Audio kan spille højere end Mini, og den har større lyd. Og med to højttalere i stereo får man et meget større lydbillede end med kun én højttaler.

Men jeg vil stadig hævde, at det ikke hjælper. Det lyder nemlig ikke godt nok – bassen er meget mere tam, end jeg havde håbet, og lyden er generelt flad. Det lyder gråt og uldent i diskanten, og det hjælper ikke at skrue op for den i toneindstillingerne. Det bliver bare mere spidst og giver ikke mere luft eller flere detaljer.

Misforstå mig ikke: Nest Audio ødelægger det ikke på nogen måde. Ikke som Google Home, der lyder decideret svampet og indelukket. Nest Audio er langt mere afbalanceret. Men igen, det er Nest Mini også. Faktisk lyder Audio og Mini klangmæssigt meget ens. Hvilket er rigtig godt for Nest Mini, men mindre godt for Audio.

Nest Audio
(Foto: Google)

Rammer ved siden af

Så hvem er denne højttaler lavet til? Hvis det er til folk, der gerne vil have en fiks smart-højttaler, de kan tale til og styre smart-hjemmet med, og altid høre stemmen tydeligt, så opfylder Nest Mini det hele.

Hvis den derimod er til folk, der stiller større krav til lydkvaliteten, når de hører musik, så indfrier Nest Audio ikke. Den er alt for anonym og kedelig, og man kan heller ikke skrue særlig højt op, før bassen nærmest forsvinder.

For at sætte det lidt i perspektiv, så lyder Sonos One uendelig meget bedre. Flere detaljer i toppen, langt bedre dynamik og mere fyldig bas. Ja, den er også dyrere, men jeg vil meget hellere have én af dem end to Google Nest Audio.

Apple HomePod kører også i cirkler om Nest Audio, og det samme gør den nye Huawei Sound X. De er også dyrere, men jeg havde håbet, at det var i denne klasse, Google ville lægge sig denne gang.

Google Nest Audio
(Foto: Google)

Konklusion

Google Nest Audio er en højttaler, man kommer til at se overalt, både i butikkerne og i reklamer. Den kan uendelig mange tricks og gør dem på en mere brugervenlig måde end andre smart-højttalere. Og prisen er bestemt spiselig.

Desværre er den også fuldstændig unødvendig. Grunden til, at jeg ikke danser af glæde, er at den slet ikke byder op til dans. Her havde Google alle forudsætninger for at give os en højttaler med ordentlig lyd, der kunne konkurrere med både Apple HomePod og den nye Huawei Sound X, men i stedet fik vi endnu en kedelig højttaler til folk, der er ligeglade med lydkvalitet.

Hvis det er sådan en højttaler, du leder efter, kan du lige så godt købe den endnu dårligere, men langt mere ærlige og lige så avancerede Google Nest Mini. Den kan alt, hvad Nest Audio kan, til en meget lavere pris. At den lyder endnu mere fladt og tamt, gør ikke noget – ingen af dem duer alligevel til seriøs musiklytning.

 

Karakter
Google Nest Audio
Basic

Home mener

Smart-højttaler med klar tale. To kan kobles i stereo. Større lyd end Nest Mini. Flad og tam bas. Mangler detaljer i diskanten. Fesen lyd.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top