Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beolit 20

Dyr og dejlig designhøjttaler på farten

Kongen af design gør det igen. Beolit 20 er en nydelig bærbar højttaler, som også lyder godt.

Skrevet af / 18/04/2021 - 08:49
Bang & Olufsen Beolit 20
Geir Gråbein Nordby

Der er rigtig mange bærbare højttalere på markedet. De fleste drukner i mængden, og kun få mestrer kunsten at skille sig ud. Det sidste vil Bang & Olufsen med Beolit 20. Den koster mere end gennemsnittet, men er stadig overkommeligt prissat for folk, der er på udkig efter kvalitet – og gerne vil have, at det kan ses.

Beolit 20 er en lækker sag med metal og læder de rigtige steder. En stilren og tidløs højttaler, som jeg vil gætte på er lige så fin at se på om ti år som i dag.

Udseendet blev designet i samarbejde med Cecilie Manz tilbage i 2012, men den har fået designopdateringer i årenes løb. Det perforerede mønster har fået et mere moderniseret udtryk, og vinklede linjer og afrundede hjørner går igen.

Konstruktionen er 45 procent lufttransparent for at give en klar og raffineret lyd. Den er ikke specielt lille, men stadig bærevenlig med et gedigent håndtag i læder. Større er også bedre rent lydmæssigt, så Beolit 20 tænder op under forventningerne til ordentlig lyd.

Beolit 20 i farven Black Anthracite. (Foto: Bang & Olufsen)

Trådløs mobilopladning

Funktionaliteten er en højttaler anno 2021 værdig. Øverst sidder der nemlig en 5 watt Qi-oplader, som kan oplade mobilen eller dine hørepropper trådløst. Pladen har en stor overflade, og mobilen bør ligge omtrent midtpå for at oplades.

Batterilevetiden er den længste hidtil fra en bærbar B&O-højttaler. Man skal kunne presse 37 timers baggrundsmusik ud af det 3200 mAh store batteri eller otte timer ved højere lytteniveauer. Det er 30 procent mere, end den udseendemæssigt identiske forgænger Beolit 17 er opgivet til, takket være et større batteri (Beolit 17 har 2600 mAh) og mere energivenlig teknologi.

Til at oplade højttaleren bruges USB-C, og der medfølger en 45 watt oplader.

Beolit 20 i Grey Mist. (Foto: Bang & Olufsen)

Ikke Bluetooth 5.0

Det er dog lidt underligt, at Beolit 20 ikke anvender en nyere Bluetooth-codec end 4.2. Havde den haft 5.0 eller 5.1, ville den kunne have brugt endnu mindre strøm.

Man kunne også have haft såkaldt multipoint-tilslutning, dvs. at højttaleren kunne have været koblet til både mobiltelefonen og f.eks. en bærbar computer. Hvis man ville have musik fra den bærbare, men også opkald fra mobilen – uden at skulle skifte tilslutning.

Teoretisk set kan Bluetooth 5 også give længere trådløs rækkevidde, men næppe i dette tilfælde. Udendørs kunne jeg nemlig flytte Beolit 20 omkring 50 meter væk fra mobilen, før lyden begyndte at falde ud. Så rækkevidde er ikke noget problem.

Beolit 20 har en ladeplade på toppen til trådløs opladning af mobil eller hørepropper. (Foto: Bang & Olufsen)

Tilslut to i stereo

Hvis man vil, kan man købe to Beolit 20 og koble dem trådløst i stereo. Så vil lydbilledet blive mange gange større og i højere grad hænge uden for højttalerne. Og man vil kunne fylde et større område med kraftigere lyd.

Hvis man har en ældre Beolit 17, kan den kobles i party-mode med Beolit 20. Altså ikke stereo, men så man får samme lyd fra dem begge.

(Foto: Camilla Larsen)

Lyden af Beolit 20

Beolit 20 lyder ligesom forgængeren. Det betyder først og fremmest en meget kraftigere bas, end jeg på forhånd havde troet. Selv om min kollega John Alex Hvidlykke roste Beolit 17 for netop dette.

Elektronisk popmusik får godt med party-bas, mens sangstemmer er klare og åbne. Jeg kan også godt lide den måde, akustiske guitarer lyder på, med god klangbund, og man kan fint spille klassisk musik på den. Bare pas lidt på lydniveauet, for store pauker, der dundrer midt i en kraftig tubaudblæsning, er ikke sådan ligetil.

Uanset musikstil er det let at holde af denne lyd. Detaljer og format på én gang er ikke at foragte. Det kan man takke en 5,5 tommers bas-enhed med lang slaglængde, tre 1,5 tommers fuldtone-enheder og to 4 tommers passive slavebasser for. En heldig konstellation, for denne højttaler lyder alt andet end kedeligt.

Lidt tynd mellemtone

Jeg ville dog stadig ønske, at mellemtonen havde mere format. Sårbarheden i Springsteens stemme på “One Minute You’re Here” kommer godt frem, og hans raspen i stemmebåndet er der ikke noget at udsætte på. Men det bliver lidt nasalt, fordi mellemtonen ikke i tilstrækkelig grad binder konsonantområdet sammen med stemmens resonansrum. Der er noget i midten, der bliver lidt tyndt.

Bassen er også lidt betonet, og elbassen på Ani DiFrancos “Revolutionary Love” får bas-enheden til at skurre. Og det ikke på et lydniveau, jeg vil betragte som højt. Måske lidt over middel.

Desuden lyder Beolit 20 afgjort bedst, hvis den kan placeres i ørehøjde. Hvis den står for lavt i forhold til lytteren, vil bassen overdøve, og det lyder uldent og på grænsen til uengagerende. Man behøver derimod ikke at have den vinklet direkte mod hovedet, for på det horisontale plan er spredningen bedre.

(Foto: Camilla Larsen)

Konkurrenter

Sammenlignet med en konkurrent som JBL Boombox 2 lyder Beolit 20 væsentlig renere og mere åbent, men ikke lige så kraftigt. Ultimate Ears Hyperboom spiller også kraftigere end Beolit 20, og med EQ-funktionen kan man få bedre lyd fra den end fra Beolit 20 – og det til en 20 procent lavere pris. Men man får selvfølgelig ikke det overlegne B&O-design.

Læs også Endelig en Sonos-højttaler der kan tages med ud i haven Sonos klipper ledningerne og slipper deres første højttaler ud i det fri.

Sonos Move er en anden konkurrent. Dårligere batterilevetid end Beolit 20 og ikke lige så bærbar, men med multirumsfunktionalitet og lyd, der automatisk tilpasser sig omgivelserne. Move er også billigere end Beolit 20.

Beolit 20 oplades med USB-C. En 45 watt oplader medfølger. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beolit 20 fra Bang & Olufsen er en rigtig god bærbar højttaler, der spiller højt nok og stort set bare lyder lækkert. Bassen er fyldig, og der er rigeligt med detaljer opad. Absolut lyd i premiumklassen. Der må dog trækkes ned for en lidt tynd mellemtone, og fordi højttaleren er lidt for retningsbestemt i det vertikale plan.

Designmæssigt er højttaleren lækker, kvalitetsfølelsen er fabelagtig, og vi kan især godt lide, at vi kan oplade mobilen på den – trådløst.

 

Karakter
Bang & Olufsen Beolit 20
Premium

Lyd & Billede mener

Fin og opløst lyd, god basfylde, glimrende design og kvalitetsfølelse. Oplader mobilen trådløst. Begrænset mellemtone, og bassen bliver hurtigt ulden og svulstig ved forkert placering. Højttaleren skal op i ørehøjde for at yde sit bedste. Ingen IP-certificering for vejrbestandighed.

1 kommentar til “Bang & Olufsen Beolit 20”

  1. Paw Møller Pedersen

    God anmeldelse, som jeg er helt enig i. Den er nemlig lækker og flot, batteritiden er god og den trådløse opladning smart. Dog finder jeg ligeledes lyden for bastung. Jeg har haft både en Beolit 12 og 17, men har solgt dem begge på grund at et for fyldigt basniveau. Det er for mig at se et generelt ‘problem’ for B&O-produkter, at bassen er for fremtræden i lydbilledet. Hvis der er diskant- og basregulering, og ikke kun mulighed for at regulere via Beosonic, synes jeg, at der kan findes en passende niveau, men det er ikke muligt i Beolit-produkterne. Ærgerligt, for den er vanvittig flot.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top