Search
Generic filters

Gruppetest : 9 trådløse smart-højttalere

Stemmen befaler

Skal du have en ny højttaler at lytte til? Så kan det være smart med en, der også lytter til dig! En smart-højttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor godt lyder de?

Verden moderniseres i et rasende tempo, og hjemmet bliver smartere. Produkterne bliver klogere hver for sig, og nu er tiden kommet til, at de kan fungere gnidningsløst sammen.

Løsningen er en smart-højttaler. Altså en kompakt højttaler, der er koblet til hjemmenetværket, og som kan styres med stemmen via en indbygget mikrofon. Du kan bede den om at spille din yndlingsmusik, og den kan fortælle dig, hvad klokken er, om trafikken, om vejret i nabolaget, og om du har nogle aftaler i dag.

Højttaleren kan også styre andre gadgets. Hvis du har en smart robotstøvsuger, kan du sige til højttaleren, at der skal støvsuges, og støvsugeren begynder pludselig at brumme. Eller bed om at få dæmpet belysningen til lidt aftenhygge, om at tænde for et specifikt program på Netflix eller YouTube, og spørg, hvem der ringer på døren. “Hej, Google, hvor længe er der tilbage, før vaskemaskinen er færdig?”

Magien opstår, når de rigtige produkter pludselig begynder at kommunikere på det samme sprog. Helt strømlinet er det endnu ikke blevet, men vi er godt på vej nu.

Ni højttalere – tre systemer

Der er hovedsagelig tre forskellige systemer til smart-højttalere: Amazon Alexa, Google Home og Apple HomeKit. De kan gøre mange af de samme ting og styre nogle af de samme produkter. Men de er ikke kompatible med hinanden. Og kun ét af dem taler dansk i skrivende stund.

Vi har samlet ni stemmestyrede højttalere, hvoraf de otte anvender enten Google Home eller Amazon Alexa; den sidste er Apple HomePod. Hverken den eller Amazon Echo (2nd Generation) har officiel skandinavisk distribution, men Kjell & Company i Oslo har været så venlige at låne os dem.

Tredjepartsproducenterne deler sig i to lejre, mellem Amazon og Google. De har nøjagtig samme stemmefunktionalitet som de originale højttalere og er fuldgode alternativer brugsmæssigt. Forskellene ligger i byggekvalitet, lydkvalitet og andre funktioner (batteridrift, vandtæthed osv.).

Sonos One er lidt speciel, da den både understøtter Alexa og kan inkluderes i Apples HomeKit (men så må stemmestyres indirekte fra en Apple-højttaler eller iPhone). Derudover skulle komplet Google Home-funktionalitet være på vej, og hvis og når det kommer i en fremtidig opdatering, vil Sonos være den eneste producent, der tilbyder både Google og Amazon i samme produkt.

Marshall Stanmore II Voice fås i øvrigt i to versioner, en til Google Home og en til Amazon Alexa, men du får ikke begge dele i samme produkt. Vi har testet Google-versionen.

Smartere højttaler betyder ikke bedre lyd

Man kunne let tro, at et mere moderne produkt automatisk også betyder, at lyden er bedre end før. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. De enkleste højttalere har en fuldtone-enhed og måske en passiv radiator-enhed eller en basrefleksport for at give fyldigere bas. I den modsatte ende finder man f.eks. Apple HomePod, som bruger flere enheder og en DSP, der justerer lyden til rummet, så du får omtrent samme lyd, uanset hvor den er placeret.

Testen viser, at der er en forskel på lydkvaliteten mellem højttalerne, og at den gennemsnitlige kvalitet er, som man kan forvente fra almindelige, kompakte bordhøjttalere.

 

Sådan oplevede vi tjenesterne

 

Apple kom sent til festen med højttaleren HomePod og smart-systemet HomeKit. Dette i kombination med, at virksomheden er meget forsigtig med netværkssikkerhed og derfor ikke giver adgang til et hvilket som helst fremmed produkt, betyder at der ikke er mange smart-produkter, som man kan koble til Apples stemmestyringssystem. Medmindre man tyer til uofficielle løsninger som Homebridge for at binde dem sammen.

Indtil videre er der ingen tredjeparts højttalerproducenter, der har fået lov til at lave fuldgyldige alternativer til Apples HomePod. Højttaleren er ikke officielt lanceret i Skandinavien og forstår heller ikke dansk, selv om Apples stemmeassistent Siri behersker sproget ganske godt.

 

Google kom et år senere til festen end Amazon, men har til gengæld hurtigt udbygget Home-systemet til at være meget omfattende og brugervenligt. Google Home er også det eneste af de tre systemer, der taler dansk, og dermed skal der i realiteten meget til, for at man vælger noget andet herhjemme. Det kan selvfølgelig ændre sig, men indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at nogen vil indhente Google på sprogfærdigheder.

Ligesom Alexa er Google Home kompatibel med en række smarte produkter fra tredjepart og kan styre disse med stemme. Du kan også oprette rutiner, hvor du kan sige: “Hey, Google, det er filmtid,” hvorpå lyset dæmpes, rullegardinerne går ned, og tv’et tænder for Netflix. Af en eller anden grund eksisterer denne funktion ikke i Skandinavien endnu, så man skal bede om handlingerne én for én.

 

Det var Amazon, der åbnede ballet i 2014 med smart-højttaleren Echo og den indbyggede stemmeassistent Alexa. Alexa er officielt endnu ikke kommet til Skandinavien, så du skal være relativt god til enten engelsk, tysk eller japansk for at kunne bruge den. Derudover skal du opgive din bopælsadresse i din Amazon-konto som eksempelvis England eller andet sted i verden, der understøttes.

Tredjeparts Alexa-højttalere, der kræver en konto for at bruges (f.eks. Sonos), kan heller ikke registreres med dansk bopælsadresse for at linke dem med Alexa-tjenesten.
Blandt musiktjenester virker Alexa bedst med Amazons egen. Men deres Music Unlimited fungerer ikke med en dansk konto, og hvis fakturaadressen er sat til Storbritannien, kan du ikke bruge et dansk betalingskort. Alexa fungerer også med Spotify, men så skal man altid specificere, at man ønsker, at musikken skal afspilles i Spotify.

Alexa understøtter en række smart-produkter. Og når det fungerer, er det meget stabilt. Google Home opleves som mere tilfældigt: En sætning, der fungerede for to minutter siden, skal måske omformuleres nu.

En anden ting, vi godt kunne lide ved Alexa, er at efter at man har startet støvsugeren (“Ask Roomba to start cleaning”), kan man bede den om at stoppe, og Alexa vil så spørge, om støvsugeren skal vende tilbage til ladestationen. Når Google Home stopper støvsugeren, bliver den bare stående.
Alexa kan sættes op med rutiner, så du kan give den en kommando, hvorpå mange handlinger sker på én gang.

 

Apple HomePod
HomePod har rigtig god lyd og er nem at bruge. Men smart-styringen virker for tør og rigid.
Marshall Stanmore II Voice Google Assistant
Marshall har meget kraftigere lyd end konkurrenterne, uden at det går ud over balancen i lydbilledet. Den jorder dem, kort og godt.
Harman Kardon Citation 100
Det her er nok den flotteste højttaler, vi har set i klassen. Harman Kardon Citation 100 formår dog ikke at drage fordel lydmæssigt af sit større ydre.
Libratone Zipp Mini 2
Libratone går imod strømmen, og Alexa-højttaleren Zipp Mini 2 ligner en termokande. Den er bærbar og udmærket til at spille musik, og to kan kobles i stereo.
Kygo B9/800
Kygo er (så vidt vi ved) den eneste smart-højttaler, som du kan tage med i swimmingpoolen.
Sonos One
Sonos One vil en skønne dag give os både Google Assistant og Amazon Alexa i én og samme smart-højttaler. Men Google lader vente på sig.
Hama Sirium 1400ABT
Hamas mindste Alexa-højttaler er noget større end Amazon Echo, men formår alligevel ikke at give større lyd fra sig.
Google Home
Google Home-systemet har et enormt potentiale, men som højttaler er det ikke den bedste.
Amazon Echo (2nd Generation)
Med klokkeklar lyd på stemmeassistenten er det kun sprogbarrieren, der står mellem os og de automatiserede arbejdsopgaver.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Arlo Audio Doorbell

  Vejl.pris 699 kr Smart dørvogter med særheder

  9 trådløse smart-højttalere

  Vejl.pris kr Stemmen befaler

  Ring Indoor Cam

  Vejl.pris 499 kr Enkelt og billigt overvågningskamera kan ikke stå alene

  Netgear Meural Canvas II MC327

  Vejl.pris 6790 kr Digitalt kunstmuseum på din væg
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.