TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Gruppetest Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalisme på sit mindste

Når man ser Wattson Madison skulle man tro, at den kostede langt mindre. Det er indtil man hører den. Men den er ikke for alle.

forfatter
Publiceret 21/01/2023 - 10:00
Karakter
Wattson Audio Madison
L&B mener
På sit bedste giver afspilleren et stort lydbillede med god kontrast. Den er enkel at sætte op og gør ikke meget væsen af sig fysisk. App-styring med sjovt layout og skrift.
Et billigere udseende, end vi havde forventet af en solid blok aluminium. Meget minimalistisk med få tilslutningsmuligheder. Ingen Wi-Fi. App findes kun til iOS. For bedste lyd skal man bruge en tredjeparts-afspiller, som Roon.
Specifikationer
 • Type: Musikstreamer 
 • Tjenester: Tidal, Qobuz, airable.radio (internet-radio) 
 • Streamingteknologi: AirPlay, UPnP, Roon Ready  
 • Netværk: Ethernet 
 • Indgange: Toslink, Coax 
 • Udgange: XLR, RCA 
 • Lydformater: WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA 
 • DAC: 2 x Cirrus Logic WM8742 32-bit / 384 kHz PCM, DSD256
 • Styring: App-styring (Wattson Music for iOS)  
 • Tilbehør: 5V DC strømforsyning (ikke brugt i denne test) 
 • Mål, vægt: 174 x 185 x 47 mm, 1.050 gram 
 • Andet: Testet med Sbooster PSU MKII 5-6V strømforsyning 
 • Web: wattson.audio 
Vejl. pris 26000Pr. 21/01/2023 Produktside

Madison fra Wattson Audio er særdeles minimalistisk, her får du ikke fjernbetjening, og der følger ingen kabler med bortset fra en strømforsyning. Som importøren anbefalede os at opgradere til en fra Sbooster. Som sagt, så gjort. 

Madison har ingen skærm, i stedet viser to røde lysdioder kilde og lydniveau. Man kan nemlig vælge mellem variabelt eller fast udgangsniveau, således at Madison – hvis du ønsker det – kan være sin egen forforstærker.  

Der er også en hovedtelefonudgang på fronten, og afspilleren kan bruges som DAC for kilder med koaksial og optisk udgang. Men nogen mulighed for CD-ripping eller lagring af filer har den ikke.  

Ingen Wi-Fi

Madison har ingen indbygget Wi-Fi-modtager, kun en kablet Ethernet-indgang. Den styres med sin egen app, Wattson Music, som desværre kun er tilgængelig for Apple iOS. Ellers må man bruge tredjeparts-apps som Bubble UPnP for Android, eller for eksempel Roon til PC og Mac. Eller AirPlay. 

Madison har hverken Spotify Connect eller Tidal Connect, og bruger du Tidal fra Wattson-app’en, får du CD-kvalitet som højeste opløsning (16-bit / 44,1 kHz).  

Med Roon fra vores MacBook Pro fik vi derimod højere opløsninger, op til 192 kHz for PCM (Qobuz) og 96 kHz for MQA (Tidal). 

Madison kan være sin egen forforstærker og bruges med aktive højttalere eller en effektforstærker. (Foto: Wattson Audio) 

Ægte balanceret

Madison har én dobbelt mono-DAC-chip pr. kanal. Dette gør den ægte balanceret, hvilket giver et lavere støjgulv. Ifølge Wattson Audio bruges up-amps af den nyeste generation og helt symmetriske analoge udgangstrin i højeste kvalitet. 

Den indbyggede DAC understøtter maksimalt 192 kHz opløsning, men det behøver slet ikke at være en bremseklods for lydkvaliteten. 

Wattson Audio Madison i brug

Fordi Madison er så enkel, er den også legende let at koble til. Har du et Ethernet-kabel, kan du ikke gå fejl.  

iPhone-app’en fungerer fint og er overskuelig nok. Men da vi spillede musik fra Tidal gennem app’en, blev vi lidt skuffede over lyden. Selv med opgraderet strømforsyning lød det lidt fladt, og basregisteret var noget blødt og kontrastløst. Lydbilledet var ikke i nærheden af åbenheden fra Auralic Altair G1.1 eller rytmikken fra Naim ND5 XS 2.  

“Jeg savner definitivt noget nerve her,” udbryder Lasse. 

Foto: Wattson Audio

Med Roon

Grunden kan være, at højopløst musik fra Tidal blev skaleret ned til CD-kvalitet. Da vi brugte Roon som afspiller fra vores Mac, gik det straks bedre. 

Justin Vernons (Bon Iver) stemme på Taylor Swift-duetten Exile lyder større og klarere, og Taylor Swift får mere nerve i sin stemme. 

Jan Gunnar Hoffs klaver åbner sig og placeres nærmest i et større rum. Vi får mere definition og luft, og Wattson Madison er nu lydmæssigt i klasse med Naim og HiFi Rose (RS150).  

På albummet Natural Brown Prom Queen af instrumentalisten Sudan Archives, hvis virkelige navn er Brittney Parks, mikser hun hiphop med organisk jazz og meget andet cool. Og ikke mindst har hun en stærk stemme. Lyden er vældig god, musikken kommer frem med nødvendig tyngde og rytmik. Især mellemtonen og diskanten lyder opløst og fint. Bassen er fortsat en anelse blød helt nederst, men helhedsoplevelsen er definitivt god. 

Konklusion

Wattson Audio Madison er en meget minimalistisk netværksafspiller. Den er lille, helt uden display og har ingen Wi-Fi-tilslutning. Du skal med andre ord bruge Ethernet-kabel.  

Lyden er god, men med app’en lyder højopløst musik fladere end med de bedste. For at opnå den bedst mulige brugeroplevelse og lydkvalitet anbefaler vi at bruge Roon eller andre tredjeparts-apps. Prisen virker høj sammenlignet med andre i klassen, som kan flere tricks. Et billigere alternativ er Emerson, som kan det samme, men med kun ubalanceret udgang. 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.

Også i denne test:

Auralic Altair G1.1

Guldstandarden blandt musikstreamere

Auralics nye Altair G1.1 løber med en smal sejr, fordi den kombinerer enestående lydkvalitet med en fremragende DAC og god brugervenlighed.

Spiller med indsigt og autoritet. Superdefineret lydbillede med gnistrende dynamik. Fremragende DAC.
Ingen digitale udgange. Ingen fjernbetjening. Ingen Android-app.

NAIM ND5 XS 2

En grå ulv i fåreklæder

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er ældst blandt musikstreamerne, men det mærkes på ingen måde på lyden.

Levende lydbillede med analog musikalitet. Gnistrende dynamik og fin app-styring.
Ingen skærm. Ingen fjernbetjening eller knapper.

HiFi Rose RS150B

Fantastisk gennemført afspiller

HiFi Rose er det nyeste eksempel på, at lydkvalitet og brugervenlighed ikke behøver at være hinandens modsætninger.

Alle streamingtjenester i højeste kvalitet integreret. Stor touchskærm og enestående brugervenlighed. Strålende DAC og fantastisk kontrolleret og åben lyd.
Vi savner lidt dynamisk kontrast.

Matrix Audio Element M2

Overflod af funktioner

En af de mest veludstyrede streamere i klassen er spækket med indgange og understøtter alle nødvendige musiktjenester og lokalt lagret musik.

Alle de tilslutninger, du kan drømme om, inklusive HDMI ARC- og USB-DAC-indgang. Understøtter både streaming og musik lagret på netværket. Flot lyd.
Touchskærmen på forsiden er funktionel, men lige lille nok for at ramme rigtigt. At taste password er vanskeligt. App’en er ikke så elegant, som den ser ud.

Læs også:

Sbooster BOTW MKII

Klippefast strømforsyning

Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.

Giver mærkbart mere stabil bas, mere præcist stereoperspektiv og lidt bedre dynamisk kontrast.
Kræver meget plads. Dyr opgradering, når man har brug for flere.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Strømforsyninger som fjerner støj Den ene strømforsyning kan du slutte seks enheder til.
lbpluss
Primare + Roon: Nu sker det! Nu får din Primare Prisma-forstærker endelig fuld og total Roon-understøttelse!
lbpluss
Streaming uden bøvl med NAD CS1 NAD's billige CS1 kan afspille din musik direkte fra mobilen. Du behøver ikke installere en særlig app.
lbpluss
Endelig får Hegels forstærkere AirPlay 2 Hegels forstærkere får bedre streamingfunktion med AirPlay 2 og understøtter dermed også dit Smart Home bedre.
lbpluss
Forstærkere som bør sætte liv i hjemmebiografen Hvis en forstærker på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster. Sig hej til M6x 250.5 og M6x 250.11
Følg Lyd & Billede