Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: NAIM ND5 XS 2

En grå ulv i fåreklæder

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er ældst blandt musikstreamerne, men det mærkes på ingen måde på lyden.

Publiceret 21/01/2023 - 10:00
NAIM ND5 XS 2
Lasse Svendsen

På trods af at der hverken er knapper eller skærm på Naim-afspilleren, er det et af de bedste valg i denne prisklasse. Som musikstreamer mangler den næsten intet andet, og selv om den er på sit femte år siden lanceringen af ND5 XS 2 i 2019, er den stadig bedre end de fleste i sin klasse.  

Bag det matsorte chassis gemmer der sig en gennemtænkt teknologi, som står i skærende kontrast til det undselige ydre. Naim-afspilleren understøtter de fleste filformater bortset fra MQA-filer fra Tidal, men afspiller dem uden MQA-decoding eller problemer af nogen art. Den understøtter også højopløselig 24 bit 192 kHz-afspilning fra Qobuz, og med fire digitale indgange på bagsiden kan den også fungere som DAC for andre lydkilder.  

Naim ND5 XS 2 bag Med digitale indgange kan du bruge Naim-streameren som DAC. (Foto: Naim)

Streaming kan foregå over Wi-Fi med den medfølgende antenne eller kablet via Ethernet-indgangen på bagsiden. Den har også Bluetooth, og der er en USB-indgang både foran og bagpå. Naim-streameren understøtter både Airplay 2 inklusive multirum, og Chromecast, og med DLNA/UPnP kan man streame højopløst 32 bit/384 kHz-lyd fra andre enheder i netværket.  

Der er ingen tvivl om, at en skærm og nogle grundlæggende knapper på fronten, som på en Naim NDX, ville gøre streameren mere brugervenlig. Men den bliver reddet af en rigtig god app med flere funktioner, end de fleste har brug for. App’en kan også styre andre produkter, såsom en Naim Mu-so-højttaler i et andet rum.  

Det tager nogle minutter at sætte en ND5 XS 2 op i netværket. Vi har aldrig haft nævneværdige problemer med at styre Naim-produkter via app’en, og lige her, hvor app’en er det eneste, der giver dig musik, er det også afgørende, at alt fungerer.  

Lydkvalitet

Vores erfaringer med andre Naim-produkter har altid været positive. Det skyldes i høj grad, at Naim-forstærkere og streamere er i stand til at engagere os fra første takt, og ND5 XS 2 er ingen undtagelse. Den har det samme oplivende, dynamiske drive, som kendetegner Naims filosofi.  

Naim-streameren får klaverlyden frem på forbilledlig vis. Lyden er mere varm end neutral, og der er mere kraft i dynamikken sammenlignet med HiFi Rose.  

“Lidt mere liv her,” føler jeg, vurderer Geir.  

Måske lidt typisk for Naim, som er kendt for et dynamisk og levende lydbillede. Bassen på Sudan Archives Loyal er fremragende defineret med god tyngde og rigtig god definition.  

“Strammere og mere fyldig basgengivelse, siger Lasse.  

“Minder meget om Auralic, men med en tand mere vægt i slagene,” mener Geir. 

Vokalen på Exile fremstår ikke lige så luftig og fokuseret som på Auralic, men Naim-streameren gengiver vokalen med et strejf mere varme.  

“Det er næsten, som om højttalerne er rykket lidt tættere sammen med Naim,” siger Geir og påpeger, at Auralic-streameren leverer et lydbillede med bedre defineret perspektiv. Her savner vi lidt åbenhed og bedre fokus, især fra mellemtonen og opover, men der er perfekt balance i lydbilledet. Naim-streameren er måske den her, der lyder mest ‘analog’, nogle vil sige musikalsk.  

Konklusion

Man kan ikke gå galt med en ND5 XS 2. Kan man leve uden skærm og knapper på fronten, får man en af de mest velspillede og engagerende musikstreamere i denne klasse. Det er langt fra den mest avancerede eller bedst udstyrede afspiller derude, og designet virker i bedste fald minimalistisk i al sin børstede grå-sorte fremtoning. Men tryk på den gennemførte Naim-app, og sæt noget musik på, så falder alle regnbuens farver på plads.  

Karakter
NAIM ND5 XS 2
High End

Lyd & Billede mener

Levende lydbillede med analog musikalitet. Gnistrende dynamik og fin app-styring. Ingen skærm. Ingen fjernbetjening eller knapper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Den bedste budget-streamer

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Den fedeste pladespiller vi har testet

Fantastisk velspillende streamingreceiver

Det bedste af to verdener

Scroll to Top