Danske Tangent Audio gør ikke tingene på samme måde som flertallet. I en tid, hvor kun det dyreste og tungeste grej fås som separate komponenter, tilbyder de sæt med for- og effektforstærker til lommepengepriser – og i miniformat.
Vi har tidligere testet forstærkersættet Tangent Preamp II / PowerAmpster II. Nu er turen kommet til seriens digitalkonverter, Tangent DAC II.

Tangent DAC II har samme størrelse som forstærkersættet, så enhederne kan kombineres og stables efter behov. Hver del måler 19,5 cm i bredden, 19,4 cm i dybden og 7 cm i højden. Der er også en CD-afspiller og en radio med DAB+ og FM i serien, så der er mulighed for at bygge sig et rigtigt racksystem.
Kan bruges på tre måder
DAC II er ganske alsidig. Den kan bruges som ren digitalkonverter, men da den har volumenkontrol og mulighed for hele fem signalkilder, er det nærliggende at bruge den som forforstærker eller som hovedtelefonforstærker. På den måde kan den blive et alternativ til Preamp II, der må nøjes med én digitalindgang, men til gengæld har tre analoge, herunder en pladespillerindgang.
Tangent DAC II har udelukkende digitalindgange. Der er to optiske, en koaksial, samt en USB-host-indgang, der betyder, at konverteren kan bruges som eksternt lydkort til computer. USB-indgange er ved at blive en sjældenhed, så Tangent skal have ros for at inkludere den. Men for de fleste ville en HDMI-indgang være mere nyttig.

AptX HD – men ikke Lossless
Der er nok mange, der aldrig vil få brug for de mange indgange – de vil i stedet streame musikken trådløst til konverteren fra mobilen. Det bliver i så fald i komprimeret, tabsgivende kvalitet via Bluetooth. Men i det mindste med den ret hi-fi-venlige AptX HD-protokol. Den nyere AptX Lossless understøttes desværre ikke.
Netværksfunktioner leder man forgæves efter, så glem alt om tabsfri streaming fra mobil eller NAS.
Lydkvaliteten
Da Tangent DAC II kan fungere som komplet forforstærker, fik den lov til at blive spændt foran NAD C298 effektforstærkeren i mit system. Det er en temmelig urealistisk kombination, da NAD’en koster næsten 10 gange så meget som Tangent DAC’en, men det gør det lettere at vurdere styrker og svagheder, da effektforstærkeren tilføjer langt mindre farvning og påvirkning.
Tangent DAC II er en af de billigste digitalkonvertere, vi har testet i årevis. Og undtagelserne, som Cayin RU6, har været små konvertere til at stikke i USB-porten.
Men der er ingen grund til bekymring. Den billige DAC II lyder rigtig godt. Førstehåndsindtrykket er et åbent og nært lydbillede, der kommer godt ind i rummet foran højttalerne. Og en følelse af ”det her kunne man da godt leve med!”
I mere dækkende vendinger har Tangent DAC II en god balance i lydbilledet, hvor ingen toneområder dominerer eller virker tilbagetrukne. Bassen er pænt slagkraftig, og diskanten er tydelig uden at være skarp.
Efterhånden som lytningen skrider fremad med kendte numre (og vekslende med NAD C658, der normalt fungerer som forforstærker i anlægget), bliver det lettere at udpege Tangents lydmæssige kendetegn.
DAC II’en gør rigtig meget glimrende. Og den umiddelbare lyd fungerer fint med popmusik.
Overblik
Men det er måske bedst at lade det blive ved det. Bliver musikken mere kompleks, mister Tangent noget af overblikket og blander rumakustik og instrumenter sammen, ligesom perspektivet (der faktisk er rigtig fint på enklere akustisk musik), falder sammen.
Det svarer interessant nok meget godt til oplevelsen af Tangent-forstærkersættet Preamp II / PowerAmpster II.

Er det så et problem? At opgaven kan løses bedre, er klart: Vi har at gøre med noget af det billigste hi-fi, du kan købe for penge. Men det findes, og det betyder, at man kan komme i gang med at lytte og eksperimentere. Og når kvalitetskravene vokser, følger erkendelsen af, at man må betale tilsvarende mere. Her kunne næste skridt for eksempel være en FiiO K9 Pro ESS.
Tangent DAC II er ikke den ultimative digitalkonverter, men den kan være en gateway drug til en rigtig hi-fi-afhængighed. Og det skal forstås som en god ting. Og den dag, hvor den ikke længere indgår i det rigtige anlæg, kan den blive en udmærket hovedtelefonforstærker på skrivebordet.
Konklusion
Tangent DAC II er en fin og billig digitalkonverter, der kan bruges til lidt af hvert. Den er naturligvis ikke i samme klasse som mange langt dyrere DAC’er, vi har testet, men har du en forstærker helt uden digitalindgange, vil den være en nem opgradering. Og den vil også være en opgradering i forhold til digitalindgangene i de fleste mellemklasseforstærkere. Hvad Tangent DAC II ikke tilbyder, er netværksfunktioner. Afspilning af filer fra en NAS er udelukket; det samme er adgang til streamingtjenester. Her må man investere i en separat streamingmodtager. For eksempel Argon Solo.

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!