Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Tangent DAC II

God begynder-DAC

Tangent DAC II er ikke dyr – og heller ikke perfekt. Men den kan være et skridt på vejen mod noget endnu bedre.

Skrevet af / 11/08/2023 - 14:00
Tangent DAC II
John Alex Hvidlykke

Danske Tangent Audio gør ikke tingene på samme måde som flertallet. I en tid, hvor kun det dyreste og tungeste grej fås som separate komponenter, tilbyder de sæt med for- og effektforstærker til lommepengepriser – og i miniformat.

Vi har tidligere testet forstærkersættet Tangent Preamp II / PowerAmpster II. Nu er turen kommet til seriens digitalkonverter, Tangent DAC II.

Tangent DAC II er en kompakt enhed, der nemt kan finde plads på skrivebordet. Men da der i serien findes forstærker, CD og tuner i samme mål, kan man bygge sig et helt mini-rack. (Foto: Tangent)

Tangent DAC II har samme størrelse som forstærkersættet, så enhederne kan kombineres og stables efter behov. Hver del måler 19,5 cm i bredden, 19,4 cm i dybden og 7 cm i højden. Der er også en CD-afspiller og en radio med DAB+ og FM i serien, så der er mulighed for at bygge sig et rigtigt racksystem.

Kan bruges på tre måder

DAC II er ganske alsidig. Den kan bruges som ren digitalkonverter, men da den har volumenkontrol og mulighed for hele fem signalkilder, er det nærliggende at bruge den som forforstærker eller som hovedtelefonforstærker. På den måde kan den blive et alternativ til Preamp II, der må nøjes med én digitalindgang, men til gengæld har tre analoge, herunder en pladespillerindgang.

Læs også Jo, du har også råd til et forstærkersæt Et forstærkersæt med separate komponenter til samme pris som en mellemgod multirumshøjttaler? Det kan faktisk godt lade sig gøre!

Tangent DAC II har udelukkende digitalindgange. Der er to optiske, en koaksial, samt en USB-host-indgang, der betyder, at konverteren kan bruges som eksternt lydkort til computer. USB-indgange er ved at blive en sjældenhed, så Tangent skal have ros for at inkludere den. Men for de fleste ville en HDMI-indgang være mere nyttig.

Der er hele fire fysiske digitalindgange på Tangent DAC II. Samt Bluetooth. (Foto: Tangent)

AptX HD – men ikke Lossless

Der er nok mange, der aldrig vil få brug for de mange indgange – de vil i stedet streame musikken trådløst til konverteren fra mobilen. Det bliver i så fald i komprimeret, tabsgivende kvalitet via Bluetooth. Men i det mindste med den ret hi-fi-venlige AptX HD-protokol. Den nyere AptX Lossless understøttes desværre ikke.

Netværksfunktioner leder man forgæves efter, så glem alt om tabsfri streaming fra mobil eller NAS.

Lydkvaliteten

Da Tangent DAC II kan fungere som komplet forforstærker, fik den lov til at blive spændt foran NAD C298 effektforstærkeren i mit system. Det er en temmelig urealistisk kombination, da NAD’en koster næsten 10 gange så meget som Tangent DAC’en, men det gør det lettere at vurdere styrker og svagheder, da effektforstærkeren tilføjer langt mindre farvning og påvirkning.

Tangent DAC II er en af de billigste digitalkonvertere, vi har testet i årevis. Og undtagelserne, som Cayin RU6, har været små konvertere til at stikke i USB-porten.

Læs også Nyt hi-fi-liv med moderne forstærker Tag dine yndlingshøjttalere ind i den moderne tidsalder med en af disse streaming-forstærkere.

Men der er ingen grund til bekymring. Den billige DAC II lyder rigtig godt. Førstehåndsindtrykket er et åbent og nært lydbillede, der kommer godt ind i rummet foran højttalerne. Og en følelse af ”det her kunne man da godt leve med!”

I mere dækkende vendinger har Tangent DAC II en god balance i lydbilledet, hvor ingen toneområder dominerer eller virker tilbagetrukne. Bassen er pænt slagkraftig, og diskanten er tydelig uden at være skarp.

DACII_back DACII_Face DACII_backside
<
>
(Foto: Tangent)

Efterhånden som lytningen skrider fremad med kendte numre (og vekslende med NAD C658, der normalt fungerer som forforstærker i anlægget), bliver det lettere at udpege Tangents lydmæssige kendetegn.

DAC II’en gør rigtig meget glimrende. Og den umiddelbare lyd fungerer fint med popmusik.

Overblik

Men det er måske bedst at lade det blive ved det. Bliver musikken mere kompleks, mister Tangent noget af overblikket og blander rumakustik og instrumenter sammen, ligesom perspektivet (der faktisk er rigtig fint på enklere akustisk musik), falder sammen.

Det svarer interessant nok meget godt til oplevelsen af Tangent-forstærkersættet Preamp II / PowerAmpster II.

Den enlige drejeknap er både volumenknap og indgangsvælger. (Foto: Tangent)

Er det så et problem? At opgaven kan løses bedre, er klart: Vi har at gøre med noget af det billigste hi-fi, du kan købe for penge. Men det findes, og det betyder, at man kan komme i gang med at lytte og eksperimentere. Og når kvalitetskravene vokser, følger erkendelsen af, at man må betale tilsvarende mere. Her kunne næste skridt for eksempel være en FiiO K9 Pro ESS.

Læs også Streaming og multirum til din forstærker Argon Audio Solo kan opgradere din klassiske analoge forstærker med lyd-streaming i ordentlig kvalitet.

Tangent DAC II er ikke den ultimative digitalkonverter, men den kan være en gateway drug til en rigtig hi-fi-afhængighed. Og det skal forstås som en god ting. Og den dag, hvor den ikke længere indgår i det rigtige anlæg, kan den blive en udmærket hovedtelefonforstærker på skrivebordet.

Konklusion

Tangent DAC II er en fin og billig digitalkonverter, der kan bruges til lidt af hvert. Den er naturligvis ikke i samme klasse som mange langt dyrere DAC’er, vi har testet, men har du en forstærker helt uden digitalindgange, vil den være en nem opgradering. Og den vil også være en opgradering i forhold til digitalindgangene i de fleste mellemklasseforstærkere. Hvad Tangent DAC II ikke tilbyder, er netværksfunktioner. Afspilning af filer fra en NAS er udelukket; det samme er adgang til streamingtjenester. Her må man investere i en separat streamingmodtager. For eksempel Argon Solo.

Karakter
Tangent DAC II
Basic

Lyd & Billede mener

Simpel betjening. Kan bruges som digitalkonverter, forforstærker og hovedtelefonforstærker. Fin lyd til prisen. USB-indgang. AptX HD. Ingen HDMI-indgang. Ingen netværksfunktioner.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top