TEST: TomTom GO 5200

Modnet GPS

Generationers udvikling gør, at der nærmest ikke er noget at klage over ved TomTom GO 5200.
Marts 2017TomTom GO 5200
Lyd & Billede mener
Nem i brug. Tager hensyn til den aktuelle trafiksituation. Gratis opdateringer.
Noget lavopløst skærm.
Specifikationer
  • Skærm: 5″, 480 x 272
  • Kort: Verdenskort
  • Gratis kortopdateringer
  • Gratis fartkameraopdateringer
  • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
Annonce
Annonce
forfatter

GPS’er har faktisk udviklet sig lige så meget som smartphones. Ser vi tilbage på de første, som vi testede for ti år siden, så var de nærmest latterlig dårlige i forhold til i dag. Besværlig montering, dårlige skærme uden multitouch, forvirrende betjening, manglende præcision og irriterende ringe ydelse. Desuden kostede de en mindre formue. Dagens GPS’er er forbedret på alle punkter, men er alligevel betydelig billigere.

Et godt eksempel er udviklingen af TomToms GO-serie. Først blev softwaren ændret, så den blev mere modulær, og funktionerne kunne opdateres enkeltvis. Så fik GPS’erne netforbindelse, der gjorde det muligt at få dugfrisk trafikinformation. Derefter fik de langt om længe mere fleksible holdere. Så fik de mere moderne og letanvendelig software samt multitouch-skærme. Og efterhånden blev flere og flere tjenester også inkluderet i prisen.

En sømløs oplevelse
Selv for dem, der ikke tidligere har brugt en af TomToms navigationsenheder, er det forbilledlig let at komme i gang. Du opretter en konto hos TomTom, som derefter holder styr på dine opdateringer og synkroniserer med dine smartphone-apps. Slut ladekablet til holderen, tryk den fast med sugekoppen og sæt GPS’en i med magnetfæstet. Så er det bare at angive destinationen og begynde at køre.

Netop destinationer er det nemmere at angive end nogensinde. I modsætning til visse konkurrenter er det ikke så vigtigt, hvilken rækkefølge man angiver by- og gadenavne i; GO 5200 er smart nok til at gætte, hvad der menes. Der er også et omfattende udbud af seværdigheder, hvor GPS’en ikke bare bruger de forudindlæste, men også søger online. Allermest praktisk er app’en MyDrive, hvor man allerede på vej til bilen kan angive, hvor man vil hen og hvilken vej, så synkroniseres det automatisk med GPS’en.

Bedste rutevalg
Denne generation af modeller har noget, som TomTom kalder Priority Driving. Det er en kombination af de nyeste kort, opdaterede trafikmeldinger og smarte forudsigelser om, hvor du skal hen.

Annonce

Netop trafikinformation er noget, som TomTom længe har været rigtig gode til med hurtigere og mere detaljerede oplysninger om trafikulykker og kødannelser. Dermed kan GPS’en hurtigt finde en anden vej, hvor trafikken flyder bedre, hvilket giver kortere køretid.

Informationen på skærmen er tydelig, med ind- og udzoomning af kortet afhængigt af, hvor hurtigt man kører. Dermed får man både et godt overblik på motorvejen og detaljer i f.eks. skarpe sving. Afkørsler på motorvejen vises tydeligt med de rigtige vejskilte og anbefalinger til, hvilken vognbane man skal lægge sig i. Øverst på skærmen kan man se det næste sving, og til højre kan man se, hvor langt væk eventuelle problemer befinder sig.

Endelig fuld opkobling
Ligesom tidligere kan man koble GPS’en til mobilen. Det gør det muligt at bruge den som højttalertelefon samt at se beskeder. Du kan endda få dem læst op, selv om computerstemmen ikke ligefrem lyder naturligt. Nyt er derimod, at man ikke alene kan give stemmekommandoer til GPS’en, men også til mobilen. Både Siri til iPhone og Google Now til Android-telefoner understøttes.

Og endelig har de dyrere modeller fået Wi-Fi. Det betyder, at man ikke længere behøver at slutte GPS’en til computeren med ledning for at downloade opdateringer. Det er nok til at tage den med ind fra bilen, så den kan koble sig på det trådløse netværk. Dermed er det sidste irritationsmoment ved TomTom GO væk. Vi kan også godt lide, at der indgår gratis opdateringer af kort og fartkameraer i hele apparatets levetid.

Konklusion
Vi har i de seneste tests fremhævet TomToms GPS’er som de bedste på markedet, og den nye generation er ingen undtagelse. Den er nem at bruge, informationen på skærmen er tydelig, og der er aldrig nogen tvivl om, hvor eller hvordan man skal dreje. GO 5200 finder den hurtigste vej til dig hver gang takket være dugfrisk trafikinformation. Nu kan den også opdatere sig selv via Wi-Fi. Dermed har TomTom opfyldt alle vores ønsker.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
Annonce
Annonce

Læs også

De billige trådløse Sound Blaster JAM V2 duer også fint til hjemmekontoret.
At forbedre i forvejen fremragende hovedtelefoner som Focal Clear kan ikke være nemt. Men Focal mener, at Clear MG er bedre på alle måder.
Trådløse hørepropper med Marshall-lyd og app-betjening.
Bare husk at vælge udgaven med stereolyd.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!