: TomTom GO 5200

Modnet GPS

Generationers udvikling gør, at der nærmest ikke er noget at klage over ved TomTom GO 5200.

Marts 2017TomTom GO 5200

Lyd & Billede mener

Nem i brug. Tager hensyn til den aktuelle trafiksituation. Gratis opdateringer.
Noget lavopløst skærm.
 • Skærm: 5", 480 x 272
 • Kort: Verdenskort
 • Gratis kortopdateringer
 • Gratis fartkameraopdateringer
 • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2700 kr

GPS’er har faktisk udviklet sig lige så meget som smartphones. Ser vi tilbage på de første, som vi testede for ti år siden, så var de nærmest latterlig dårlige i forhold til i dag. Besværlig montering, dårlige skærme uden multitouch, forvirrende betjening, manglende præcision og irriterende ringe ydelse. Desuden kostede de en mindre formue. Dagens GPS’er er forbedret på alle punkter, men er alligevel betydelig billigere.

Et godt eksempel er udviklingen af TomToms GO-serie. Først blev softwaren ændret, så den blev mere modulær, og funktionerne kunne opdateres enkeltvis. Så fik GPS’erne netforbindelse, der gjorde det muligt at få dugfrisk trafikinformation. Derefter fik de langt om længe mere fleksible holdere. Så fik de mere moderne og letanvendelig software samt multitouch-skærme. Og efterhånden blev flere og flere tjenester også inkluderet i prisen.

En sømløs oplevelse
Selv for dem, der ikke tidligere har brugt en af TomToms navigationsenheder, er det forbilledlig let at komme i gang. Du opretter en konto hos TomTom, som derefter holder styr på dine opdateringer og synkroniserer med dine smartphone-apps. Slut ladekablet til holderen, tryk den fast med sugekoppen og sæt GPS’en i med magnetfæstet. Så er det bare at angive destinationen og begynde at køre.

Netop destinationer er det nemmere at angive end nogensinde. I modsætning til visse konkurrenter er det ikke så vigtigt, hvilken rækkefølge man angiver by- og gadenavne i; GO 5200 er smart nok til at gætte, hvad der menes. Der er også et omfattende udbud af seværdigheder, hvor GPS’en ikke bare bruger de forudindlæste, men også søger online. Allermest praktisk er app’en MyDrive, hvor man allerede på vej til bilen kan angive, hvor man vil hen og hvilken vej, så synkroniseres det automatisk med GPS’en.

Bedste rutevalg
Denne generation af modeller har noget, som TomTom kalder Priority Driving. Det er en kombination af de nyeste kort, opdaterede trafikmeldinger og smarte forudsigelser om, hvor du skal hen.

Netop trafikinformation er noget, som TomTom længe har været rigtig gode til med hurtigere og mere detaljerede oplysninger om trafikulykker og kødannelser. Dermed kan GPS’en hurtigt finde en anden vej, hvor trafikken flyder bedre, hvilket giver kortere køretid.

Informationen på skærmen er tydelig, med ind- og udzoomning af kortet afhængigt af, hvor hurtigt man kører. Dermed får man både et godt overblik på motorvejen og detaljer i f.eks. skarpe sving. Afkørsler på motorvejen vises tydeligt med de rigtige vejskilte og anbefalinger til, hvilken vognbane man skal lægge sig i. Øverst på skærmen kan man se det næste sving, og til højre kan man se, hvor langt væk eventuelle problemer befinder sig.

Endelig fuld opkobling
Ligesom tidligere kan man koble GPS’en til mobilen. Det gør det muligt at bruge den som højttalertelefon samt at se beskeder. Du kan endda få dem læst op, selv om computerstemmen ikke ligefrem lyder naturligt. Nyt er derimod, at man ikke alene kan give stemmekommandoer til GPS’en, men også til mobilen. Både Siri til iPhone og Google Now til Android-telefoner understøttes.

Og endelig har de dyrere modeller fået Wi-Fi. Det betyder, at man ikke længere behøver at slutte GPS’en til computeren med ledning for at downloade opdateringer. Det er nok til at tage den med ind fra bilen, så den kan koble sig på det trådløse netværk. Dermed er det sidste irritationsmoment ved TomTom GO væk. Vi kan også godt lide, at der indgår gratis opdateringer af kort og fartkameraer i hele apparatets levetid.

Konklusion
Vi har i de seneste tests fremhævet TomToms GPS’er som de bedste på markedet, og den nye generation er ingen undtagelse. Den er nem at bruge, informationen på skærmen er tydelig, og der er aldrig nogen tvivl om, hvor eller hvordan man skal dreje. GO 5200 finder den hurtigste vej til dig hver gang takket være dugfrisk trafikinformation. Nu kan den også opdatere sig selv via Wi-Fi. Dermed har TomTom opfyldt alle vores ønsker.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Hvilket gaming-headset skal ligge under juletræet i år? Læs vores store test af 12 af markedets mest interessante modeller.
  Der findes mange gode små højttalere, men ingen som disse.
  Den mest kompakte smartphone i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini lidt af en genistreg.
  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  TAG Heuer Connected

  Vejl.pris 15990 kr Smart-ur i luksusklassen

  Logitech StreamCam

  Vejl.pris 1599 kr Til hjemmearbejde og videodrømme

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  Acer ConceptD 500

  Vejl.pris 23499 kr En stilfuld dag på kontoret
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.