Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TomTom GO 5200

Modnet GPS

Generationers udvikling gør, at der nærmest ikke er noget at klage over ved TomTom GO 5200.

Skrevet af / 08/03/2017 - 10:52
TomTom GO 5200
Jonas Ekelund

GPS’er har faktisk udviklet sig lige så meget som smartphones. Ser vi tilbage på de første, som vi testede for ti år siden, så var de nærmest latterlig dårlige i forhold til i dag. Besværlig montering, dårlige skærme uden multitouch, forvirrende betjening, manglende præcision og irriterende ringe ydelse. Desuden kostede de en mindre formue. Dagens GPS’er er forbedret på alle punkter, men er alligevel betydelig billigere.

Et godt eksempel er udviklingen af TomToms GO-serie. Først blev softwaren ændret, så den blev mere modulær, og funktionerne kunne opdateres enkeltvis. Så fik GPS’erne netforbindelse, der gjorde det muligt at få dugfrisk trafikinformation. Derefter fik de langt om længe mere fleksible holdere. Så fik de mere moderne og letanvendelig software samt multitouch-skærme. Og efterhånden blev flere og flere tjenester også inkluderet i prisen.

En sømløs oplevelse
Selv for dem, der ikke tidligere har brugt en af TomToms navigationsenheder, er det forbilledlig let at komme i gang. Du opretter en konto hos TomTom, som derefter holder styr på dine opdateringer og synkroniserer med dine smartphone-apps. Slut ladekablet til holderen, tryk den fast med sugekoppen og sæt GPS’en i med magnetfæstet. Så er det bare at angive destinationen og begynde at køre.

Netop destinationer er det nemmere at angive end nogensinde. I modsætning til visse konkurrenter er det ikke så vigtigt, hvilken rækkefølge man angiver by- og gadenavne i; GO 5200 er smart nok til at gætte, hvad der menes. Der er også et omfattende udbud af seværdigheder, hvor GPS’en ikke bare bruger de forudindlæste, men også søger online. Allermest praktisk er app’en MyDrive, hvor man allerede på vej til bilen kan angive, hvor man vil hen og hvilken vej, så synkroniseres det automatisk med GPS’en.

Bedste rutevalg
Denne generation af modeller har noget, som TomTom kalder Priority Driving. Det er en kombination af de nyeste kort, opdaterede trafikmeldinger og smarte forudsigelser om, hvor du skal hen.

Netop trafikinformation er noget, som TomTom længe har været rigtig gode til med hurtigere og mere detaljerede oplysninger om trafikulykker og kødannelser. Dermed kan GPS’en hurtigt finde en anden vej, hvor trafikken flyder bedre, hvilket giver kortere køretid.

Informationen på skærmen er tydelig, med ind- og udzoomning af kortet afhængigt af, hvor hurtigt man kører. Dermed får man både et godt overblik på motorvejen og detaljer i f.eks. skarpe sving. Afkørsler på motorvejen vises tydeligt med de rigtige vejskilte og anbefalinger til, hvilken vognbane man skal lægge sig i. Øverst på skærmen kan man se det næste sving, og til højre kan man se, hvor langt væk eventuelle problemer befinder sig.

Endelig fuld opkobling
Ligesom tidligere kan man koble GPS’en til mobilen. Det gør det muligt at bruge den som højttalertelefon samt at se beskeder. Du kan endda få dem læst op, selv om computerstemmen ikke ligefrem lyder naturligt. Nyt er derimod, at man ikke alene kan give stemmekommandoer til GPS’en, men også til mobilen. Både Siri til iPhone og Google Now til Android-telefoner understøttes.

Og endelig har de dyrere modeller fået Wi-Fi. Det betyder, at man ikke længere behøver at slutte GPS’en til computeren med ledning for at downloade opdateringer. Det er nok til at tage den med ind fra bilen, så den kan koble sig på det trådløse netværk. Dermed er det sidste irritationsmoment ved TomTom GO væk. Vi kan også godt lide, at der indgår gratis opdateringer af kort og fartkameraer i hele apparatets levetid.

Konklusion
Vi har i de seneste tests fremhævet TomToms GPS’er som de bedste på markedet, og den nye generation er ingen undtagelse. Den er nem at bruge, informationen på skærmen er tydelig, og der er aldrig nogen tvivl om, hvor eller hvordan man skal dreje. GO 5200 finder den hurtigste vej til dig hver gang takket være dugfrisk trafikinformation. Nu kan den også opdatere sig selv via Wi-Fi. Dermed har TomTom opfyldt alle vores ønsker.

Home mener

Nem i brug. Tager hensyn til den aktuelle trafiksituation. Gratis opdateringer. Noget lavopløst skærm.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Familievenlig AMG-raket

Smart strøm til elbilen

Komfortabel langturs-cruiser

Fisker Ocean: Potentialet er der

Kineserne er bedre end konkurrenterne

Langturs-ekspressen

Et af de bedste køb i klassen

Lige i øjet

Endelig en rigtig elektrisk stationcar

BMW lykkes med det de er bedst til

Tesla har hørt vores bønner

Skærer luften som en skalpel

Lyd & Billede
Scroll to Top