Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Disney+

En mus der brøler

Disney+ har et enormt arkiv af klassikere i topkvalitet. En god nummer to og meget (billig) underholdning for hele familien.

Skrevet af / 18/12/2020 - 15:34
Disney+
Tor Aavatsmark

Disneys længe ventede streaming-tjeneste blev lanceret med brask og bram i Norden den 15. september i år og har oplevet stor vækst på kort tid.

Disney+ koster 59 kroner om måneden (alternativt 589 kroner for et årsabonnement) og giver så adgang til et væld af eksklusivt indhold fra Disney-universet, inklusive Marvel og Star Wars. Desuden lancerer Disney løbende nyt, eksklusivt og originalt indhold. Mest kendt er den nye Star Wars-serie The Mandalorian.

Star Wars: The Mandalorian er flagskibet blandt de originaleserier på Disney+. (Foto: Walt Disney)

Indhold

Verdens største underholdningsarkiv! Disney+ er meget mere end bare Mickey Mouse og Løvernes konge: Disney-koncernen har foretaget massive opkøb af andre filmstudier de senere år og opbygget et bredt underholdningskatalog, som nu er tilgængeligt på én fælles platform. Sidste forår lagde Disney 71 mia. dollars på bordet for at sikre sig Fox og dermed også rettighederne til deres righoldige filmkatalog.

På lanceringsdagen i Norden var der over 500 animations- og spillefilm, 7.300 serieepisoder og ca. 40 Disney+ Originals tilgængelige.

Flagskibene på Disney+ er det komplette Disney-arkiv med alt fra Snehvide over Den Lille Havfrue og Frost til Mickey Mouse Clubhouse, animationsfilmene fra Pixar (f.eks. Toy Story) samt Marvel-universet, Star Wars-universet, den dokumentariske mangfoldighed fra National Geographic og Fox’ enorme filmarkiv, inklusive Avatar og X-Men.

Disneys planer for 2021 inkluderer en ny sektion kaldet “Star”, som bliver lanceret den 23. februar. Her finder du bl.a. hele det enorme spillefilmsarkiv fra Fox/20th Century Studios samt Disney Television Studios, FX og 20th Television. Desuden inkluderes publikumsmagneten Keeping Up With the Kardashians. Med Fox-arkivet får Disney et meget større, bredere og bedre filmarkiv end Netflix og HBO Nordic.

Abonnementsprisen stiger så til 79 kroner om måneden. PS: Du kan snige dig uden om prisstigningen ved at tegne dig for et årsabonnement nu.

Lokalt indhold kommer der også, men ikke før om to-tre år. I 2024 er målet ca. 50 lokalt producerede titler årligt.

Men hvis man skal forblive trofast abonnent på en streaming-tjeneste, skal der løbende tilføres nyt indhold, og det er her, Disney+ Originals kommer ind i billedet. Prikken over i’et i denne kategori er storsatsingen Star Wars: The Mandalorian. To sæsoner af The Mandalorian er allerede tilgængelige, og desuden kan man se den nye serie The Right Stuff, Black is King (med Beyoncé), Hamilton (fra Broadway) og Stargirl.

 

[liste]

Originalt (nyt) flagskibsindhold

 • Star Wars: The Mandalorian
 • The Right Stuff
 • WandaVision
 • The Falcon and the Winter Soldier
 • High School Musical: The Musical: The Series
 • The World According to Jeff Goldblum
 • Muppets Now
 • Star Wars: The Clone Wars
 • Togo
 • Lady og Vagabonden
 • Noelle
 • Black Beauty
 • Artemis Fowl
 • Hamilton
 • Mulan

 

 

[listeslutt]

 

Lyd- og billedkvalitet

Disney-platformen holder rigtig god teknisk kvalitet. Meget nyere indhold er tilgængeligt i 4K Ultra HD-opløsning og Dolby Vision HDR på enheder, der understøtter dette; noget, der kommer spektakulært godt frem på bl.a. The Mandalorian.

Du kan selv vælge streaming-kvalitet; “Automatisk” giver dig 4K-opløsning. På lydsiden kan du også nyde Dolby Atmos på udvalgte titler.

Den norske startside på Disney+. (Foto: Tor Aavatsmark, Lyd & Billede)

Brugervenlighed

Brugervenligheden og brugerfladen er meget lig Netflix’, så hvis du allerede er Netflix-bruger, vil du intuitivt forstå, hvordan du håndterer Disney+. En vigtig forskel er imidlertid, at Disney+ giver dig mulighed for at vælge imellem fem (snart seks) indholdsuniverser: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars og National Geographic.

Disney+ kan streames på op til fire enheder samtidig. Man kan oprette op til syv brugerprofiler, og personer i husstanden defineret som børn vil automatisk få begrænset indhold, hvor “upassende” titler er luget ud.

Det er også muligt at downloade film og serier “ubegrænset” og se dem offline (uden udløbsdato), ligesom bl.a. Netflix tilbyder. På Netflix er download-tilbuddet derimod begrænset til egenproduceret indhold.

Både app’en og indholdet er tekstet på dansk. Et stort antal titler rettet mod de yngste er også dubbet til dansk.

Øverst i app’ens eller browserens vindue ser man valgte film og serier, mens der nedenunder følger en række anbefalinger i forskellige kategorier. Desuden kommer der nyt indhold og algoritmebaserede anbefalinger.

Hvis du rejser udlands (hvilket de færreste nok gør i den nuværende coronasituation), kan du se det Disney+ indhold, der er tilgængeligt i det pågældende land.

Steamboat Willie (1928), musen som startet det hele (Foto: Walt Disney)

Platforme

Disney+ er tilgængelig på langt de fleste smartphones, tablets og smart-TV’er af nyere dato (præcis hvilke kan du se her) samt i browsere til Windows, Mac og Chromebook. Afspilning i mobil-browsere understøttes derimod ikke; her er man henvist til Android- eller Apple-app’en.

Konklusion

Ingen har et større film- og seriekatalog end Disney; et arkiv, der fik en vanvittig optankning af solide titler med firmaets opkøb af 21st Century Fox. Desværre er det indtil videre kun lidt af Fox-kataloget, der er gjort tilgængeligt – men det kommer.

Hvad du vil betragte som “guldet” blandt det mangfoldige indhold, afhænger selvfølgelig af dine egne præferencer og interesser. Hvis du er diehard Star Wars- eller Marvel-fan, vil du finde næsten alt fra disse kategorier.

Natur- og dokumentarelskere får en uudtømmelig mængde National Geographic-dokumentarer, mens animationsfans i alle aldre kan se hele Walt Disneys tegnefilmskat, fra Snehvide til Frost 2, plus Pixars. Også Disneys kortfilmarkiv er tilgængeligt.

Du finder ikke noget lokalt nordisk indhold på tjenesten, og mængden af nyt originalt indhold er foreløbig ret begrænset. Disneys styrke er den enorme bredde og det store arkiv af udødelige klassikere – indhold, der nu kun er tilgængeligt hos Disney. Desuden er prisen meget konkurrencedygtig.

Karakter
Disney+
Premium

Lyd & Billede mener

Har meget eksklusivt indhold til både store og små
God brugerflade og høj teknisk kvalitet
Hele Disney-, Marvel- og Star Wars-universet
Intet indhold fra eksterne producenter
Ikke meget nyt indhold (foreløbig)
Størstedelen af Fox-arkivet er endnu ikke tilgængeligt

Også i denne test:

Hvilken streaming-tjeneste er den bedste?

Netflix

Den største er stadig den bedste

Med et bredt, stadig voksende indholdsbibliotek og prima billedkvalitet er Netflix stadig bedst, når det kommer til streaming. Men de aggressive konkurrenter er lige i hælene!

Overvældende meget (og godt) originalt indhold
Bedst af de globale på lokalt indhold
Høj teknisk kvalitet på lyd og billede
Høj frekvens på nyudgivelser
Begrænset og lettere uddateret filmudvalg
Dyr i forhold til konkurrenterne
Læs hele testen

HBO Nordic

Over sidste salgsdato

HBO Nordic tilbyder mange ikoniske serier, men trækkes ned i mudderet af begrædelig billedkvalitet. Heldigvis forventes en ny version – HBO Max – i 2021!

Flere originale, gode, eksklusive og populære serier
Game of Thrones!
Godt seriearkiv
Lyd- og billedkvalitet under middel
Dårlig, gammeldags brugervenlighed
Der kommer for lidt nyt indhold, som man SKAL se
Læs hele testen

Amazon Prime Video

God, billig og stærk på filmklassikere

Hos Amazon kan du boltre dig i et stort udvalg af (amerikansk) filmindhold og god kvalitet til en rimelig pris.

Stort udvalg af film
Glimrende billedkvalitet
Få, men virkelig gode originalserier
Alt for få originale film og serier
Intet lokalt indhold
Læs hele testen

Apple TV+

Mest for Apple-brugere

Apples egen streaming-tjeneste er en spændende nykommer med høj teknisk kvalitet. Vi savner bare mere og bedre originalt indhold!

God teknisk kvalitet
Brugbart filmudvalg
Enkelte gode originalserier
Meget lidt originalt indhold
Ikke særlig brugervenlig brugerflade
Læs hele testen

Viaplay

Godt og blandet fra Norden og verden

Viasats streaming-tjeneste er et godt alternativ for dig, der gerne vil “klippe kablet” og se, hvad du vil, præcis når du vil. Men det koster!

Bredt udvalg af (eksternt producerede) film og serier
Kan “pimpes” med sport og flow-TV
Mange reality-serier (hvis det da tæller som et plus)
Høj pris, og sportspakken koster endnu mere
Ikke meget nyt, originalt indhold
Mangler “must-see”-serier
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Knivskarp 8K OLED fra LG

Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig)

Du får ikke bedre lyd fra et TV

Scroll to Top