Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Vanmoof X3

Til den lave

Vanmoof X3 er den klassiske bycykel til børn, unge og små voksne med mod på fremtidens mobilitet.

Skrevet af / 23/07/2020 - 09:57
Vanmoof X3
Peter Gotschalk

Hvor ville jeg dog ønske, at jeg havde haft en Vanmoof X3, da jeg sidst var på besøg hos min norske arbejdsgiver lige uden for Oslo. Her havde jeg lejet en Airbnb-lejlighed, som viste sig at ligge på toppen af et mindre bjerg, og jeg skal hilse at sige, at det var hårdt at kæmpe sig op ad den stigning på den halvgamle lånecykel, jeg havde fået med i prisen sammen med Airbnb-lejligheden.

Med en Vanmoof X3 var det gået som en drøm. Ikke alene har elcyklen en kraftig 350 W elmotor, som trinvis kan levere op til fire gange min egen pedalkraft. Den er også udstyret med en magisk knap på højre side af styret, som giver ekstra meget acceleration (Turbo Boost), når man har brug for det. F.eks. hvis man skal klare en særligt ond bakketop eller ved overhalinger.

Vanmoof X3 er en klassisk bycykel. Modellen leveres uden bagagebærer, men kommer til gengæld med den specielle bagagehylde foran styret, som er noget af det eneste, der adskiller denne model fra Vanmoof S3. (Foto: Peter Gotschalk)

Komfortabel kørsel

Men Vanmoof X3 er ingen fartdjævel. Først og fremmest er den ekstremt komfortabel. Sadlen er formet så perfekt, at jeg ingen smerter fik i bagenden efter mange timer på cyklen, selv om jeg ellers ikke har siddet på en cykel i årevis, og selve køreoplevelsen er en drøm, hvor cyklen bare glider hen over brosten, huller i vejen og andet ujævnt terræn, uden at man som cyklist får stød i ryggen eller mast de ædlere dele.

Og som nævnt går det også problemfrit op ad bakke, lige såvel som hen over stok og sten, på flad vej og i små snævre gader. Vanmoof X3 er simpelthen perfekt både som bycykel og til de lidt mere krævende strækninger, selv om jeg nok må advare imod at tage den med i skoven eller udsætte den for andet mere vildt terræn.

Elmotor og elektronisk gearskifte

Til at begynde med kræver det dog lidt tilvænning at køre på det tekniske vidunder. Det automatiske elektroniske gearskifte har man nemlig ingen kontrol over. Det skifter op og ned som det vil, og det var især irriterende, indtil jeg opdagede, at jeg kunne skifte takten i app’en, så cyklen ikke gik så hurtigt op i andet gear, som tilfældet er med standardindstillingerne.

Både for og bag har Vanmoof S3 indbyggede LED-lygter med en lysstyrke på 40 lux. (Foto: Peter Gotschalk)

Elmotoren kan yde assistance op til 25 km/t. I det tilfælde yder den op til 250 W. Faktisk er motoren udstyret med 350 W, men fælles EU-regler har sat en øvre grænse for, hvor hurtigt en elcykel må køre for motorkraft. Dog kan man selv indstille, hvor man befinder sig i verden, via Vanmoof-appen, og skulle man komme til at vælge USA i menuen, så yder cyklen pludselig 350 W og kan køre op til 32 km/t. Men det må man ikke, så lad være med det!

Ridser i lakken

Der er selvfølgelig et par ridser i lakken, jeg hellere må nævne. For det første er cyklens matte lak (sort eller lyseblå) temmelig følsom over for … ridser. Det kunne jeg tydeligt se på min testcykel, hvor stellet omkring den møtrik, der justerer saddelhøjden, var blevet godt ridset af Vanmoof-butikkens værktøj.

Det indbyggede batteri yder mellem 60 og 150 km, afhængigt af hvilket trin man vælger. Men eftersom cyklen vejer 19 kilo, er det nærmest kun trin 3 og 4, som henholdsvis tre- og firedobler pedalkraften, der giver mening. Derfor skal cyklen oplades meget jævnligt, og så bliver det pludselig til et irritationsmoment, at batteriet er bygget ind i selve cykelstellet og ikke kan fjernes. Bor man i lejlighed på fjerde sal, er der altså ikke andet for end at slæbe cyklen med op i lejligheden, hver gang den skal lades. Selve opladningen tager fire timer, selv om man dog kan lade batteriet til 50 procent strøm på 80 minutter.

På højre styr sidder den lille Turbo Boost-knap, der gør mirakler for accelerationen. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Vanmoof X3 er den mest innovative og teknologisk avancerede elcykel, du kan købe for penge lige nu. Den leverer køreglæde, enkel betjening kombineret med relevante tilpasningsmuligheder, og så er den også beskyttet mod tyveri, så godt som det er menneskeligt muligt.

For os, der bor i Skandinavien, er det lidt af en ulempe, at Vanmoof ikke har Brand Stores eller autoriserede værksteder på vore breddegrader, og så er det et irritationsmoment, at batteriet er indbygget i stellet, så hele cyklen må slæbes med, når batteriet skal oplades.

Karakter
Vanmoof X3
Premium

Home mener

Komfortabel køreglæde med automatisk gearskifte og Turbo Boost, app-forbundet med praktiske tilpasningsmuligheder samt indbygget tyverisikring. Mulighed for tilkøb af cykeljæger-service. Ingen mulighed for service og reparation hos autoriserede værksteder i Skandinavien. Indbygget batteri kræver, at cyklen slæbes med, når der skal oplades.

Også i denne test:

Vanmoof S3 & X3

Vanmoof S3

Til den høje

Vanmoof S3 er den klassiske bycykel til voksne mennesker med mod på fremtidens mobilitet.

Komfortabel køreglæde med automatisk gearskifte og Turbo Boost, app med praktiske tilpasningsmuligheder samt indbygget tyverisikring. Mulighed for tilkøb af cykeljæger-service.
Ingen mulighed for service og reparation hos autoriserede værksteder i Skandinavien. Indbygget batteri kræver, at cyklen slæbes med, når der skal oplades.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Baghjulstrukket Model 3: Meget bil for pengene

Når køreglæde er vigtigere end rækkevidde

F-150 Lightning: Voldsom og lækker

Et supergodt bilkøb

Kia EV9: Sikke en SUV!

Familievenlig AMG-raket

Smart strøm til elbilen

Komfortabel langturs-cruiser

Fisker Ocean: Potentialet er der

Kineserne er bedre end konkurrenterne

Langturs-ekspressen

Et af de bedste køb i klassen

Scroll to Top