TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: Navee EasyRide 20

Lavpraktisk løbehjul til byen og ferien

EasyRide 20 er til folk med enkle behov. El-løbehjulet leverer ikke på den store klinge, men er sikkert og behageligt i drift trods få funktioner.

Af / 12/07/2025 - 08:20
Navee EasyRide 20

Home mener

  • Effektive og behagelige bremser. Afskærmet design beskytter mod vand, fugt og snavs. Lav vægt. Lille omformer / oplader. Nem at bære og flytte på.
  • Ingen affjedring, fartkontrol eller blinklys. Smalle dæk giver let ustabil fornemmelse. Ryster en del under kørsel. Underdimensioneret fodstøtte.

Markedet for elektriske løbehjul, også kaldet e-scooters, er med tiden blevet meget alsidigt. Du kan få el-løbehjul med høj trækkraft, hurtig acceleration og lang rækkevidde. Her taler vi om 60 kilometer og derover.

Andre modeller appellerer til fans af design med smalle stel og dæmpede farver. Typisk til brug i storbyen, hvor kraft, hastighed og rækkevidde som regel er mindre afgørende.

Med Navee EasyRide 20 får du lidt mindre af det hele, hvilket også er positivt ment. Prisen er langt lavere end andre el-løbehjul. For eksempel deltagerne i vores gruppetest af el-løbehjul i 2024. Her lå priserne mellem 4.300 og 6.000 kroner.

Navee design
Designet er afdæmpet og praktisk. Stellet er nemt at holde rent, og forhjulets dele er kapslet inde. Navee EasyRide 20 tåler fugtigt vejr og våde veje. (Foto: Natasja Broström)

Reducerede specifikationer gør, at EasyRide 20 ikke er for alle. Rækkevidden er 20 kilometer, og du må ikke veje over 90 kilo for at bruge det. Klatrevinklen (stigningen, el-løbehjulet maksimalt kan klare) er på 14 procent. Den hidtil laveste, jeg har kørt med under test af et el-løbehjul.

Kan du klare dig med de begrænsninger, er Navee EasyRide 20 velegnet som praktisk, alternativt køretøj. Om ydelse og køreglæde så er tilstrækkelig god, er en anden sag.

Annonce

Opsætning og app

Ledningen, som løber mellem styret, motoren og batteriet under fodstøtten, skal stoppes ind i den hule styrepind. Styret monteres og fastgøres med fire medfølgende unbrakoskruer. Ledningen er spinkel og har flere samlinger i sin samlemuffe, så den skal håndteres nænsomt.

Navee clamp
Låsens greb foran på styrepinden løsner hængslet, så du kan folde EasyRide 20 sammen. Det er en af de nemmeste låse, jeg har haft med at gøre. (Foto: Natasja Broström)

Grebet til sikkerhedslåsen fortil på styrepinden er nem og villig. Mekanismen åbner og lukker uden fare for at brække eller klemme fingrene. Brug grebet til åbne styrepindens hængsel. Nu kan du folde el-løbehjulet sammen, så det er nemt at bære, f.eks. i offentlig transport.

Med en vægt på 14 kilo er Navee EasyRide 20 let at håndtere, for eksempel når man skal ind og ud af boligen. Tidligere har jeg bakset med ‘kæmper’ på 19 kilo. I vores seneste enkelttest af et løbehjul, nemlig Sharp KT4CEUG, var vægten helt oppe at snuse til 20,6 kilo.

Læs også Gruppetest: 3 el-løbehjul El-løbehjul bliver stærkere og kører længere. Vi har taget turen på tre af de nyeste. Høj pris og sej motorkraft er dog ingen garanti for en god oplevelse.

Hent app’en Navee ved at skanne QR-koden i manualen, og tilføj Navee EasyRide 20 via Bluetooth. App’en har ikke mange eller avancerede funktioner. Blandt andet kan du skifte målenhed (miles eller km), se statistik for køreture (for eksempel gennemsnitsfarten) og elektronisk låse el-løbehjulet.

Batteri og rækkevidde

Batteriet er ikke verdens stærkeste med sine 21,6 volt og 7.650 mAh. Til sammenligning er specifikationerne for Sharp KT4CEUG, som vi testede dette forår, 36 volt og 10.000 mAh. EasyRide 20 bruger maksimalt seks timer på en fuld opladning (fra 0 til 100 procent), hvor Sharp KT4CEUG bruger op mod otte timer. Opladning af EasyRide er dermed en hurtigere affære.

Navee charging
Manualen fraråder forlængerledning, hvilket er bøvlet, for ledningen er kun cirka en meter lang. Ladeportens dæksel har tendens til at forskubbe sig. (Foto: Natasja Broström)

Opladeren fylder ikke meget (cirka som Sharps). Et LED-lys på siden viser opladningsstatus med grønt eller rødt lys.

Jeg har ikke prøvet at ‘løbe tør’ for strøm under test af el-løbehjul. Det var jeg tæt på med EasyRide 20. Batteriet var på cirka 60 procent ved afgang. Efter en tur på 8,8 kilometer nåede jeg lige akkurat hjem. I displayet stod den sidste del af batteri-bjælken og blinkede faretruende rødt.

Samme oplevelse havde jeg med en fuld opladning (100 procent). Efter en tur på 14,4 kilometer i blandet landskab, var batteriet nede på ni procent.

Læs også TEST: Sharp KT4CEUG Sharps elegante el-løbehjul er velegnet til storby-folket. KT4CEUG giver køreglæde, men er ingen hurtigløber og mister pusten op ad bakker.

Funktionen Energy recovery hjælper med at spare på batteriforbruget. Du kan indstille den til lav, middel eller høj. Slipper du speederen, slår E-ABS-bremsen til. Noget af fremdriften (den kinetiske energi) bliver overført til batteriet, indtil løbehjulet står stille.

Navee Easy Ride 20 app

Funktionen Energy Recovery skal spare på batteriet ved at udnytte kinetisk energi. Jeg fik det aldrig til at virke og var to gange tæt på at løbe for strøm. (Skærmbillede: iOS)

I teorien fint nok. I praksis gjorde det ikke den store forskel. Batteriet blev drænet lige hurtigt, uanset hvilken indstilling jeg valgte. Retfærdigvis skal det nævnes, at for- og baglygte var tændt på alle turene, da det er et lovkrav. De er med til at tære på batteriet.

Transport og fremdrift

Ude på vejene viser Navee EasyRide 20 styrker og svagheder. Håndbremsen og E-ABS-bremsen er noget af det bedste, jeg har kørt med. Den manuelle bremse reagerer kvikt, men uden pludselige ryk.

Uden at røre håndbremsen standser el-løbehjulet ved hjælp af den elektroniske bremse ved motoren i forhjulet. Opbremsningen er jævn og yderst behagelig.

I mangel af målebånd skævede jeg til antallet af biler, som jeg nåede at passere, før EasyRide 20 stod helt stille. Fra topfart på 20 km/t til 0 km/t var bremselængden (efter mit øjemål) under to billængder.

EasyRide 20 har ikke fartpilot, det vil sige Cruise Control. Du må konstant trykke tommelfingeren på speederen, hvis du ikke vil sænke farten. Speederen sidder til højre på styret. Jeg fik ret hurtigt en øm tommelfinger.

Navee display

Displayets er ikke så lysstærkt. Jeg måtte flere gange standse under et skyggende træ for at tjekke batteriets status. (Foto: Natasja Broström)

I 2024 havde vi tre løbehjul ude at trille på asfaltveje, bakker og grusstier. Nemlig E-Way E5045FS, Xiaomi Electric Scooter 4 Pro og Segway-Ninebot KickScooter F2 D. Her lå hældningen, el-løbehjulene kunne klare, på mellem 18 og 25 procent. Det gav gode skub op ad bakker.

Med EasyRide 20 er vi nede på 14 procent. Jeg fik aldrig noget bakkeræs, men en stabil og acceptabel fartfornemmelse. Heller ikke på flad vej er EasyRide 20 en racer. Ofte måtte jeg pænt lægge mig bag analoge (ikke-elektriske) cykler.

Display og udstyr

Nogle el-løbehjul har avancerede displays på størrelse med en større smartphone. Med EasyRide 20 får du den skrabede version: Et smalt farvedisplay med basale informationer om fart og batteriets tilstand.

Himlen kan blive reflekteret i displayets overflade ved direkte og indirekte sollys, så det er svært at aflæse. Omvendt giver displayet i mindre skarpt dagslys et godt overblik over få, men relevante oplysninger.

Batteriets tilstand består af fem blokke, som hver repræsenterer 20 procent. El-løbehjulets aktuelle tilstand bliver vist med en lyseblå cirkel med et bogstav i for den aktuelle tilstand.

Navee display light
Ved indirekte lys fungerer displayet upåklageligt. Oversigten med alle detaljer vises, hver gang du tænder for Navee EasyRide 20. (Foto: Natasja Broström)

Skift tilstand ved at trykke én gang på tænd-sluk-knappen, når løbehjulet står stille. I gå-tilstand er topfarten 6 km/t. ‘D’ står for standard-tilstand på 20 km/t., og ‘S’ står for Sport (25 km/t). Nordiske lande har fartbegrænsning på 20 km/t, så S-tilstanden kommer ikke over det tilladte.

Fodstøttens nubrede overflade giver fornemmelsen af at stå sikkert. Jeg vil dog mene, at bredden på 14,5 centimeter er lovlig smal til en voksen. Styrets højde på 109 cm er også i underkanten (jeg er 1,69 m). Det lille, skæve støtteben virker også underdimensioneret, men løser sin opgave uden problemer.

Du må undvære affjedring og blinklys i håndtagene. EasyRide er tænkt som et lavpraktisk supplement til transport for yngre og knap så øvede brugere. For eksempel på ferien. Det lever det fint op til.

Konklusion

Navee EasyRide 20 er designet til kortere ture. For eksempel på ferien. El-løbehjulet vejer 14 kilo og er kompakt, så det kan komme med på båden, i sommerhuset eller på campingferien.

Motorens ydelse og de fysiske dimensioner er noget i underkanten. EasyRide 20 er egnet til brugere fra 8 år og op (ifølge manualen). 16 år er den anbefalede mindstealder. Du får ikke mange eller smarte funktioner og features som fartpilot. Selve app’en fungerer fint og fejlfrit uden at miste forbindelsen.

Generelt giver Navee EasyRide 20 en behagelig køreoplevelse. Især bremsesystemet er en mærkbar gevinst. Prisen ligger under, hvad vi normalt skal betale for et el-løbehjul. For mange er det en gevinst i sig selv.

Karakter
Navee EasyRide 20
Basic
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

Nyhed! LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
49 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Rolig fart i storbyen

Sommerens bedste elcykel

Stortest: Kør sommeren i møde på to hjul

Baghjulstrukket Model 3: Meget bil for pengene

Når køreglæde er vigtigere end rækkevidde

F-150 Lightning: Voldsom og lækker

Et supergodt bilkøb

Kia EV9: Sikke en SUV!

Familievenlig AMG-raket

Smart strøm til elbilen

Komfortabel langturs-cruiser

Fisker Ocean: Potentialet er der