Produkter i denne test
Den nemmeste måde at få bedre lyd fra dit tv på er med en soundbar, som i virkeligheden er et kompakt lydanlæg med forstærker og højttalere indbygget. Den sluttes til i en håndevending, og du er oppe og køre med bedre lyd på minimal plads. Her slipper du for at fylde stuen med højttalere – én er nok!
Mange soundbars har indbyggede musiktjenester og mulighed for at indgå i et trådløst multirumssystem. De fleste kan dog ikke erstatte et fuldblods stereo- eller surround-anlæg, hvad lydkvalitet angår. Du får meget bedre lyd end fra tv’ets begrædelige højttalere, men bekvemmeligheden er på bekostning af rigtig god lyd.
Sådan behøver det dog ikke at være. Hvis man ofrer nogle ekstra kroner på soundbaren, kan den fuldt ud erstatte et godt lydanlæg, og det er det, vi håber at opnå med testens tre kandidater.
Himmelsk lyd
På trods af kun ét fælles kabinet er der flere højttaler-enheder indbygget, som gengiver hver sin lydkanal for at give en oplevet effekt af surround-lyd.
De tre soundbars i denne test har desuden indbygget dekodning af lydformatet Dolby Atmos, som giver “lyd fra himlen”. Til det kræves der to ekstra højttalere på toppen af kabinettet, som sender lyden op mod loftet, hvorfra den så reflekteres ned på lytteren. Hvis alt fungerer, som det skal, føler man, at man sidder i en stor, luftig boble af lyd. En helikopter, der svæver over dig, og regndråber fra oven lyder som netop dét, og lydbilledet bliver større og mere luftigt.
Den allerbedste Atmos-effekt får du med et fuldblods surround-anlæg med separate højttalere monteret i loftet, men indfældede Atmos-højttalere i en soundbar kan faktisk fungere imponerende godt.
Tre soundbars
Der er efterhånden en del Atmos-soundbars på markedet. Sidste år testede vi tre, Samsung HW-K960, Philips Fidelio B8 og Yamaha YSP-5600. Samsung udmærkede sig i en sådan grad, at vi dengang konkluderede, at det var markedets bedste Atmos-soundbar. Vi tager den også med i denne test, hvor den skal prøve kræfter med LG SJ9 og den dyrere Sony HT-ST5000.
Om Dolby Atmos
Dolby Atmos løfter flerkanals film- og musikoplevelser til nye højder. Bogstavelig talt. Det drejer sig nemlig om lyd fra oven. Enten i form af diskrete højttalere monteret i loftet eller – som på de tre soundbars i denne test – Atmos-højttalere indlejret på toppen, der spiller op mod loftet, hvorfra lyden reflekteres tilbage på lytteren.
Der er begyndt at komme en del kildemateriale med Dolby Atmos. Især på UHD Blu-ray-udgivelser, men Netflix er også på banen med flere titler. Det er dog ikke bare lige sådan at få Atmos fra Netflix. Det kræver enten en nyere Xbox-model eller et LG OLED-tv, som så sender Atmos ud via lydreturkanalen på HDMI. Hvis du vil være helt sikker på at kunne afkode Atmos problemfrit fra tv’et, skal du have en soundbar fra LG. Specifikt SJ9, som vi har med i denne test.
Et konkurrerende lydformat til Atmos er DTS:X, men det er mindre udbredt som forbrugerformat. Sony og Samsung understøtter det i deres nyeste software, mens LG ikke er kommet med sådan en opdatering.
Produkter i denne test
LG SJ9
Ganske underholdende
LG SJ9 er en soundbar med god brugervenlighed, et lækkert udseende – og helt fin lyd.
Sony HT-ST5000
Rigtig god lyd
Med et mere eksklusivt udseende og en nydeligt afstemt lydgengivelse er det svært ikke at forelske sig i Sony HT-ST5000.
Samsung HW-K960
Stadig kongen af soundbars
Jo mere konkurrence Samsung får, jo mere understreger de, at det med soundbars er noget, de virkelig kan. HW-K960 er klart bedst.
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer