Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Spotify Connect eller WiMP HIFI? Det er spørgsmålet!

Streaming er i vælten som aldrig før. Spotify går sin vej mod stadig bedre brugervenlighed. WiMP satser på sin side på bedre lydkvalitet og redaktionelt indhold. Begge har udvalget – men hvem er bedst?

Skrevet af / 25/11/2013 - 12:39
Spotify Connect eller WiMP HIFI? Det er spørgsmålet!

At cd-mediet er på vej i graven, er klart for de fleste.  Men hvad arvtageren bliver, er der derimod større uenighed om. Nogle sværger til download via netbutikker som iTunes, Gubemusic og Hdtracks. Andre sparer heller lagerpladsen til fordel for streaming fra Skyen. Men hvilken streamingtjeneste skal man vælge? Det kommer an på, om du ønsker bedst mulig brugervenlighed eller højeste lydkvalitet.

For os danskere er der i praksis tre tjenester at vælge mellem: Danske TDC Play, svenske Spotify og norske WiMP. Alle tre har et stort udvalg med over 20 millioner numre. For hi-fi-folk kommer valget dog til at stå mellem Spotify og WiMP, da TDC indtil videre har valgt at bruge en hård kompression (ca. 160 kbits/s) af musikken.

Både Spotify og WiMP giver hurtig tilgang til musikken enten via computeren, mobiltelefonen eller tabletten. Og begge kan du få direkte indbygget i et udvalg af tredjeparts hi-fi-produkter. Bare ikke det samme udvalg.

Spotify-iPad-3x21
Foto: Spotify

Spotify
Spotify har den største brugergruppe, for en stor parts vedkomneende takket være at tjenesten tilbyder gratisabonnement (med indlagte reklamer). Men det er kun på Premium-abonnementet, du kan afspille musikken på mobilen og tabletten, og desuden streame direkte via en app i tredjeparts hi-fi-produkter. Min erfaring er, at Spotifys brugerflade er lidt hurtigere end WiMPs, især når det kommer til at finde enkelte sange fremfor hele et album. Desuden loader pc-versionen hurtigere og bruger mindre ram fra computeren.

Spotify Connect
Tredjeparts hi-fi-produkter med indbygget Spotify havde tidligere hvert sin brugerflade til tjenesten. Og ikke alle har været lige vellykkede, specielt i forbindelse med søgning. Og redigering af playlisterne i apps til smartphones og tablets har været mangelfulde. Med en blandet oplevelse som resultat.

Spotify Connect er et resultat af, at Spotify har ønsket en standardiseret brugerflade for disse produkter. I stedet for at styre tjenesten via remoten til hi-fi-produktene har Spotify i stedet lært af Apples AirPlay-funktion. Connect indebærer nemlig, at du åbner Spotify på mobilen eller tabletten og bruger tjenesten på sædvanlig vis. For at få musikken over på anlægget trykker du på højttalerikonet nederst til højre i app’en, og en liste med dine Spotify Connect-produkter kommer frem. Så trykker du på det produkt, du ønsker lyd fra, og vupti, har du musik over hi-fi-anlægget.

Forskellen ligger under overfladen. For imens AirPlay streamer musik fra den mobile enhed gennem luften, hvorpå modtageren konverterer musikken til lyd, bruger Spotify Connect kun mobilen som fjernkontrol. Det betyder, at du ikke er afhængig af et hurtigt og stabilt trådløst netværk, da hi-fi-produktet kan være tilkoblet netværket med netværkskabel, som sikrer en helt stabilt forbindelse, og dermed giver en helt sømløs musikoplevelse.

Hvis du har mange Spotify Connect-produkter, som befinder sig i forskellige rum i hjemmet, kan du enkelt vælge, hvilket af dem du ønsker at afspille musikken på. Og siden Connect-certificeringen er ens for alle, spiller det ingen rolle, om produkterne er af forskellige mærker. Men du kan ikke vælge at afspille på alle samtidig. Du kan kun få musik fra et produkt ad gangen, noget jeg fik bekræftet, da jeg prøvede at tilkoble to Pioneer-receivere, begge med Spotify Connect. Dette er en klar svaghed, som jeg ikke helt synes om.

WiMP_HiFi_Sofa_1

WiMP
Når det gælder den norske musiktjeneste WiMP er jeg faldet pladask for den mere redaktionelle tilgang til musikken. Her finder du anbefalede spillelister sat sammen af WiMPs musikredaktion i tillæg til spillelistene fra forskellige musikjournalister og kulturelle kendisser. Det tager lidt længere tid at åbne WiMP på grund af den tunge Adobe Air-platform. Men hvis du holder af at høre hele albums, giver WiMP en mere helstøbt brugeroplevelse i mine øjne. På det sidste har også WiMP haft en oprydning i sit musikatalog, og skilt sig af med arkivfiler med dårlig opløsning. Faktisk er det meste nu arkiveret i tabsfrit format, og målet er, at dette skal omfatte hele arkivet. Også WiMP findes i en gratis og en premium-version. Kan du nøjes med at lytte på pc og leve med afbrydelser, kan du være med gratis. hvis du vil lytte på smartphone, tablet eller via apparater med indbygget WiMP, skal du betale.

WiMP HIFI
Dette baner vejen for et nyt abonnement for lydpuristene: WiMP HIFI: Mens både WiMP Premium og Spotify Premium til 99 kroner om måneden, giver et vist tab af lydkvalitet, får du for 199 kroner om måneden ægte cd-kvalitet med WiMP HIFI på din Android- eller Apple-mobil eller -tablet, eller på udvalgte hi-fi-produkter, som har WiMP-tjenesten indbygget. For i øjeblikket tilbydes ikke en pc-version med musik i cd-kvalitet. Dette har med kopibeskyttelse at gøre, for pladebranchen er bange for, at folk bare kan hente musikken direkte til deres harddisk i ægte cd-kvalitet. WiMP arbejder på at udvikle en kopisikring, så HIFI-abonnementet også kan udvides til pc-brugerne.

Etter at have brugt WiMP HIFI over en længere periode, kan jeg konstatere, at enkelte musikstykker er lettere at høre forskel på end andre. Det, som kan virke lidt mærkeligt, er, at det er lettest at høre forskel på overkomprimerede popindspilninger, hvor al top og bund i lydbilledet er totalt jævnet ud for at give plads til det højeste mulige gennemsnits-lydniveau. Sådanne indspilninger lyder ikke godt, men lyder i det mindste bedre med WiMP HIFI. Et eksempel på en sådan sang er “Wake Me Up” af Avicii, som ikke lyder helt så dårligt med WiMP HIFI.

Med mere delikate musikproduktioner ligger forskellen i detaljerne. Man må da prøve at følge med på det, som foregår i baggrunden i lydbilledet. Når en sangstemme står i forgrunden, prøv da at lytte til bækkener i baggrunden, eller følg med på rumklangen. Størrelsen på lydbilledet. Man lægger mærke til, at det hele er mere på plads og nuanceret med WiMP HIFI-abonnementet.

Hvem er bedst?
Hvorvidt du bør have Spotify eller WiMP er en smagssag. Jeg er en lydpurist, og foretrækker WiMP HIFI. Omvendt er det vanskeligt ikke at falde for brugervenligheden med Spotify Connect. Begge disse abonnementer forudsætter et tredjepartsprodukt med tjenesten indbygget for å få fuldt udbytte af dem. Hvis du kun skal spille fra pc’en, kommer det an på, om du ønsker hurtigst mulig tilgang til musikken, eller du foretrækker at få hjælp i form af blandt andet redaktionelle playlister for at finde ny musik. Begge tjenester er hurtige, men Spotify er en tand kvikkere. Lidt banalt kan man sige, at Spotify er bedre til singlelytning, imens WiMP er mere tilrettelagt for albumlytning.

Nogle produkter med Spotify Connect:
Argon Inet2+
Pioneer VSX-922
Yamaha RX-V675
Philips Fidelio Primo

Nogle produkter med WiMP HIFI:
Logitech Squeezebox Touch (har også Spotify)
Sonos Connect (har også Spotify)
Bluesound Node
Bladelius Mimer

Priser
Spotify Free (96kbps Ogg.Vorbis): Gratis
Spotify Unlimited (160kbps Ogg.Vorbis): 49 kr/md.
Spotify Premium (320kbps Ogg.Vorbis): 99 kr / md.
WiMP Premium (320kbps AAC): 99 kr/md.
WiMP HIFI (FLAC/ALAC): 199 kr/md.

spotify.com
wimp.dk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top