TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Nu kan du se YouTube i 8K-opløsning

Ved hjælp af den nye videokomprimering AV1 bliver YouTube tilgængelig i knivskarp 8K-kvalitet!

forfatter
Publiceret 24/04/2020 - 15:46

TV’er med 8K-opløsning har allerede fandtes et par år, men mængden af indhold i tilsvarende kvalitet har indtil nu været forsvindende lille. Med undtagelse af demosekvenser downloadet til USB-nøgle, harddisk eller PC har vi måttet nøjes med at se nøje “almindeligt” 4K- og HD-indhold på de topmoderne skærme. Og selv om det kan fungere rigtig godt, bliver det aldrig lige så skarpt som den ægte vare.

Læs også: Derfor har vi brug for 8K

I år kommer en række nye TV-modeller med 8K-opløsning. Producenter som Samsung, Sony og LG kan friste med et større udvalg af 8K-skærme. Men én ting er sikkert: For at disse topmodeller skal være værd at betale mere for, har vi brug for mere 8K-indhold, og vi har brug for det NU!

(Foto: Audun Hage)

8K-streaming fra YouTube

YouTube har en glad nyhed til alle, der hungrer efter rigtigt 8K-indhold: Med den nye videokomprimering AV1 bliver det nu meget lettere at streame video i topkvalitet. Den effektive AV1-codec understøtter videoindhold med opløsning op til 8K (7680 x 4320 pixel). Teknologi og specifikationer rulles nu ud til kompatible 8K-TV’er.

Desværre er der lidt malurt i bægeret for dem, der allerede ejer et 8K-TV fra 2018/2019: De har sandsynligvis brug for nyt TV. Så vidt Lyd & Billede erfarer, vil teknologien kun være tilgængelig på kommende 8K-TV’er og er ikke bagudkompatibel. (Vi jagter mere info).

Netop ankommet: Samsungs nye 8K-model QE75Q800T. (Foto: Audun Hage)

Samsung 8K-TV

Indtil videre er det kun Samsung og LG, der har bekræftet, at deres 2020 8K-TV’er vil understøtter AV1. Vi har netop fået Samsung QE75Q800T ind til test og kan bekræfte, at teknologien fungerer fra starten.

På YouTube har der faktisk allerede ligget 8K-indhold et par år, men det er først nu, det bliver teknisk muligt at se det på et kompatibelt 8K-TV via den indbyggede YouTube-app. Det er uden tvivl en vigtig milepæl. Og ja, det ser virkelig lækkert ud!

Samsung QE75Q800T kan streame YouTube i 8K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

I disse corona-tider har YouTube ligesom Netflix været nødt til at reducere streaming-kvaliteten lidt. Det kan imidlertid overstyres ved at gå ind i menuen. Et lille klik på 4320p, så vil kompatibelt indhold kunne vises i 8K-kvalitet.

Derefter står det frit for at udforske, hvad YouTube har at byde på af 8K-indhold, og det er faktisk ikke så lidt. Selv om der ikke er meget traditionel Hollywood-underholdning, er der til gengæld mange imponerende videoer af dyr, natur og landskaber fra uafhængige filmskabere og videografer, professionelle såvel som amatører.

Det vil vi selvfølgelig få endnu mere at se af, efterhånden som 8K-kompatibelt filmudstyr bliver bredere tilgængeligt. Her er det værd at nævne, at Samsungs nye topmobil Galaxy S20 Ultra kan filme i 8K-kvalitet.

For at se YouTube i 8K skal du muligvis lave en lille justering i menuen. (Foto: Audun Hage)

Vær opmærksom på, at meget indhold er dårligt mærket, og selv om titlen siger 8K, og indholdet er baseret på 8K-råmateriale, kan det godt ske, at videostrømmen kun er 4K. Vi håber derfor, at YouTube vil markere 8K-videoer mere tydeligt fremover samt gøre det muligt at filtrere søgninger til kun at vise 8K-materiale.

 

Lyd & Billede jagter mere info og opdaterer løbende.

Vil du vide mere? Stil gerne spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend