Nyhed

Her er Sonys nye topmodel, A95K

Vi har taget et første kig på Sonys nye QD-OLED-TV. Barberbladsskarpt er ikke ordet – og tjek lige betragtningsvinklen!

DSC 0813 scaled 1

DSC 0813 scaled 1

Sony præsenterede en række spændende TV’er under CES 2022 i Las Vegas i januar, og en af de modeller, der stjal scenen, var den nye topmodel A95K med QD-OLED-teknologi.

QD-OLED er en ny type OLED med quantum dots (“kvanteprikker”), udviklet af panelproducenten Samsung Display. Derfor var det selvfølgelig en overraskelse, at Sony kom Samsung Electronics (TV-producenten) i forkøbet ved at være de første til at lancere en faktisk model.

Nu har en af prototyperne så været på besøg i Norden, og Lyd & Billede fik et smugkig på et af de mest opsigtsvækkende TV’er i 2022!

<
>
Sony introducerer også en ny, slankere fjernbetjening i 2022. Den kommer i to versioner, hvor premium-versionen har børstet metalfront og bagbelyste knapper. (Foto: Audun Hage, Lyd & Billede)

Hvad er QD-OLED?

QD-OLED er en topmoderne panelteknologi udviklet af Samsung Display. Den adskiller sig fra den konventionelle OLED-teknologi fra LG Display ved måden, panelet er bygget op på. I stedet for at sende hvidt lys gennem et farvefilter bruges der et blåt lys kombineret med tre separate “subpixels” til primærfarverne rød, grøn og blå (RGB).

Disse subpixels indeholder quantum dots, der konverterer det blå lys til henholdsvis rødt, grønt og blåt lys. Det giver mindre tab af lysstyrke end et traditionelt farvefilter, og subpixels kan kombineres for at gengive helt hvidt lys.

Det betyder, at QD-OLED kan gengive endnu stærkere og klarere farvenuancer, kombineret med højere lysstyrke. Samtidig fastholdes de andre gode kvaliteter, vi forbinder med OLED, såsom perfekt sortniveau og en bred betragtningsvinkel. Faktisk endnu bredere, skal det vise sig!

<
>

Sony A95K: Førsteindtryk

Vi har set et tidligt eksemplar af Bravia A95K i Sonys showroom i Lysaker uden for Oslo, side om side med andre nyheder fra 2022-sortimentet – deriblandt A80K med et traditionelt OLED-panel fra LG. Og der er to ting, der slår os.

Den ene er, at QD-OLED måske ikke er det kvantespring (!) i billedkvalitet, man kunne forvente ud fra specifikationer og tekniske data. Men samtidig er der ingen tvivl om, at A95K har nogle billedmæssige fordele, som er svære at komme uden om, hvis man er ekstra kræsen.

Vores førsteindtryk er, at QD-OLED – som lovet – har endnu bedre lysstyrke kombineret med en stærkere og mere nuanceret farvegengivelse over hele spektret. Farverne skinner stærkere og klarere, samtidig med at de ser mere naturtro ud. Hudtoner ser f.eks. mere realistiske ud. Det til trods for, at både A80K og A95K var sat på den dynamiske billedindstilling Vivid.

Vi fik også Sony til at dæmpe belysningen i rummet og kan skrive under på, at sortniveauet er kulsort, med relativt lidt skærmrefleksion.

Det er ligeledes påfaldende, at QD-OLED formår at bevare den samme gode kontrast og de samme klare farver over en endnu bredere betragtningsvinkel. Vi har vænnet os til, at OLED har en ret overlegen betragtningsvinkel i forhold til LCD, men QD-varianten viser, at der er endnu mere at hente! Billedgengivelsen er stort set upåvirket af indsynsvinklen.

Samtidig skal det nævnes, at det kommende A80K, efterfølgeren til det populære A80J, også ser meget lovende ud trods “almindelig” OLED-teknologi. Denne model får sandsynligvis en meget mere medgørlig pris end topmodellen.

Vi fik også et positivt første indtryk af LCD-modellerne X90K og X95K, hvor sidstnævnte anvender Mini-LED-teknologi i bagbelysningen. Alle disse modeller bliver desuden tilgængelige i langt flere skærmstørrelser, end A95K gør – op til 85 tommer for nogle modellers vedkommende.

Det skal også nævnes, at topmodellen fra 2021, A90J, stadig vil blive solgt i 2022.

<
>

Pris og tilgængelighed

Sony A95K kommer kun i 55 og 65 tommers skærmstørrelse. Efter hvad Lyd & Billede erfarer, forventes de første eksemplarer til Norden i løbet af april/maj. Priserne kender vi endnu ikke.

Les videre
Exit mobile version