TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

Her er Sonys nye topmodel, A95K

Vi har taget et første kig på Sonys nye QD-OLED-TV. Barberbladsskarpt er ikke ordet – og tjek lige betragtningsvinklen!

forfatter
Publiceret 12/02/2022 - 07:02

Sony præsenterede en række spændende TV’er under CES 2022 i Las Vegas i januar, og en af de modeller, der stjal scenen, var den nye topmodel A95K med QD-OLED-teknologi.

https://youtu.be/KhNKQ9VRiEI

QD-OLED er en ny type OLED med quantum dots (“kvanteprikker”), udviklet af panelproducenten Samsung Display. Derfor var det selvfølgelig en overraskelse, at Sony kom Samsung Electronics (TV-producenten) i forkøbet ved at være de første til at lancere en faktisk model.

Nu har en af prototyperne så været på besøg i Norden, og Lyd & Billede fik et smugkig på et af de mest opsigtsvækkende TV’er i 2022!

P2092800 989x556 1 P2092834 989x556 1
<
>
Sony introducerer også en ny, slankere fjernbetjening i 2022. Den kommer i to versioner, hvor premium-versionen har børstet metalfront og bagbelyste knapper. (Foto: Audun Hage, Lyd & Billede)

Hvad er QD-OLED?

QD-OLED er en topmoderne panelteknologi udviklet af Samsung Display. Den adskiller sig fra den konventionelle OLED-teknologi fra LG Display ved måden, panelet er bygget op på. I stedet for at sende hvidt lys gennem et farvefilter bruges der et blåt lys kombineret med tre separate “subpixels” til primærfarverne rød, grøn og blå (RGB).

Disse subpixels indeholder quantum dots, der konverterer det blå lys til henholdsvis rødt, grønt og blåt lys. Det giver mindre tab af lysstyrke end et traditionelt farvefilter, og subpixels kan kombineres for at gengive helt hvidt lys.

Det betyder, at QD-OLED kan gengive endnu stærkere og klarere farvenuancer, kombineret med højere lysstyrke. Samtidig fastholdes de andre gode kvaliteter, vi forbinder med OLED, såsom perfekt sortniveau og en bred betragtningsvinkel. Faktisk endnu bredere, skal det vise sig!

P2092789 989x556 1 P2092791 989x556 1
<
>

Sony A95K: Førsteindtryk

Vi har set et tidligt eksemplar af Bravia A95K i Sonys showroom i Lysaker uden for Oslo, side om side med andre nyheder fra 2022-sortimentet – deriblandt A80K med et traditionelt OLED-panel fra LG. Og der er to ting, der slår os.

Den ene er, at QD-OLED måske ikke er det kvantespring (!) i billedkvalitet, man kunne forvente ud fra specifikationer og tekniske data. Men samtidig er der ingen tvivl om, at A95K har nogle billedmæssige fordele, som er svære at komme uden om, hvis man er ekstra kræsen.

Vores førsteindtryk er, at QD-OLED – som lovet – har endnu bedre lysstyrke kombineret med en stærkere og mere nuanceret farvegengivelse over hele spektret. Farverne skinner stærkere og klarere, samtidig med at de ser mere naturtro ud. Hudtoner ser f.eks. mere realistiske ud. Det til trods for, at både A80K og A95K var sat på den dynamiske billedindstilling Vivid.

Vi fik også Sony til at dæmpe belysningen i rummet og kan skrive under på, at sortniveauet er kulsort, med relativt lidt skærmrefleksion.

Det er ligeledes påfaldende, at QD-OLED formår at bevare den samme gode kontrast og de samme klare farver over en endnu bredere betragtningsvinkel. Vi har vænnet os til, at OLED har en ret overlegen betragtningsvinkel i forhold til LCD, men QD-varianten viser, at der er endnu mere at hente! Billedgengivelsen er stort set upåvirket af indsynsvinklen.

Samtidig skal det nævnes, at det kommende A80K, efterfølgeren til det populære A80J, også ser meget lovende ud trods “almindelig” OLED-teknologi. Denne model får sandsynligvis en meget mere medgørlig pris end topmodellen.

Vi fik også et positivt første indtryk af LCD-modellerne X90K og X95K, hvor sidstnævnte anvender Mini-LED-teknologi i bagbelysningen. Alle disse modeller bliver desuden tilgængelige i langt flere skærmstørrelser, end A95K gør – op til 85 tommer for nogle modellers vedkommende.

Det skal også nævnes, at topmodellen fra 2021, A90J, stadig vil blive solgt i 2022.

DSC 0810 989x556 1 DSC 0829 989x556 1 DSC 0827 989x556 1 DSC 0821 989x556 1
<
>

Pris og tilgængelighed

Sony A95K kommer kun i 55 og 65 tommers skærmstørrelse. Efter hvad Lyd & Billede erfarer, forventes de første eksemplarer til Norden i løbet af april/maj. Priserne kender vi endnu ikke.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Mesterklasse fra Panasonic Panasonics bedste OLED-TV er tilbage i fuld vigør, og nu kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E giver en simpelthen strålende billedoplevelse.
Google lancerer ny version af Chromecast Denne nye gadget fra Google kan være en overkommelig og smart opgradering til dit gamle TV.
Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!
Nu kommer Allente til Android TV Giver bl.a. mulighed for at streame flow-TV og købe eller leje indhold.
Glimrende OLED-TV Med strålende billedkvalitet og krystalklar lyd direkte fra tv-skærmen, er Sony A80K et imponerende TV - meget tæt på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye soundbar B&O's hidtil sejeste soundbar understøtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og den er skræddersyet til LG's OLED fjernsynsmodeller.
Følg Lyd & Billede