TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Fire nye iPhone 12-modeller med 5G

Den mindste iPhone i nyere tid samt Apples hidtil hurtigste processor var blandt nyhederne, da Apple i dag lancerede nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller.

forfatter
Publiceret 13/10/2020 - 21:06

At de nye iPhone-modeller ville få 5G var lækket på forhånd. Det samme gælder antallet af nye modeller samt deres skærmstørrelser. Men vi tager den alligevel en gang til, for dem der ikke skulle have læst sidste uges rygtehistorier.

Apple har her til aften lanceret hele fire nye iPhones i hhv. 12 og 12 Pro-serierne, nemlig den helt almindelige iPhone 12 samt iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. Fælles for alle modellerne er først og fremmest det nye design, der i bund og grund er en tilbagevenden til udseendet med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, som vi kender det fra iPhone 4 og iPhone 5 – og nu også den nye udgave af iPad Air, der blev lanceret sidste måned.

Det er slut med opladere i kassen, når man køber en ny iPhone. I stedet understøtter de nye modeller MagSafe. Telefonerne bruger altså en indbygget magnetisk spiral til at koble sig sammen med trådløse opladere, covers og meget mere. (Foto: Apple)

Alle de nye mobiler kommer desuden med 5G-teknologi, og i alle de nye iPhone 12-modeller finder vi Apples A14 Bionic processor, der også sidder i den nye iPad Air. Der er tale om en 5 nm chip, hvilket ifølge Apple giver plads til et hidtil uset antal transistorer, 11,8 mia. for at være helt præcis.

A14 Bionic muliggør endvidere maskinlæringsegenskaber takket være en ny 16-core Neural Engine, der er i stand til at udføre op til 11 billioner handlinger pr. sekund. Bl.a. nye kamerafunktioner baseret på kunstig intelligens, hvilket f.eks. giver de nye iPhone-modeller bedre HDR-funktionalitet, ligesom nattemodus nu også fungerer, når man tager billeder med frontkameraet eller ultravidvinkel-linsen.

Den nye iPhone 12 kommer i to udgaver, bl.a. som iPhone 12 mini med 5,4″ skærm. (Foto: Apple)

iPhone 12 og iPhone 12 mini

De to billigste modeller kommer begge med såkaldt Super Retina XDR-skærm på hhv. 6,1″ (iPhone 12) og 5,4″ (iPhone 12 mini). Der er tale om en OLED-skærm med en opløsning på 2532 x 1170 pixels og dermed en billedskarphed på 460 ppi.

Sammen med firmaet bag Gorilla Glass har Apple udviklet det såkaldte Ceramic Shield Glass, som ifølge elektronikgiganten fra Cupertino er det mest robuste og holdbare skærmglas til smartphones nogensinde. Begge de nye modeller kommer med det nye glas, der i kraft af et nyt krystalliseringstrin ved høj temperatur, som udvikler nanokeramiske krystaller i glasmatrixen, øger beskyttelsen ved fald med 4 gange, hvis man skal tro Apples pressemeddelelse.

Begge nye mobiler kommer med et dobbeltkamera-system, som består af et ultravidvinkelkamera og et nyt vidvinkelkamera med en ƒ/1,6-blænde.

(Foto: Apple)

De nye mobiler, iPhone 12 og iPhone 12 mini, fås i udgaver med hhv. 64 GB, 128 GB og 256 GB lager i blå, grøn, sort, hvid og (PRODUCT)RED med priser fra hhv. 6.999 kroner og 6.199 kroner. Kunder vil kunne forudbestille iPhone 12 fra kl. 14 fredag den 16. oktober. Mobilen vil være tilgængelig fra fredag den 23. oktober. Den lille iPhone 12 mini kan forudbestilles fra kl. 14 fredag den 6. november og vil være tilgængelig fra fredag den 13. november.

iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max

Pro-udgaverne af iPhone 12 kommer også i to størrelser, denne gang med hhv. 6,1″ og 6,7″ skærm. Skærmteknologien samt de fleste andre specifikationer har Pro-udgaverne til fælles med de almindelige iPhone 12-modeller. For det er kameraet, der gør den store forskel på de to serier.

Således er iPhone 12 Pro udstyret med vidvinkelkamera med et objektiv med syv linser og ƒ/1.6-blænde, ultravidvinkelkamera med 120-graders synsfelt og telekamera med en brændvidde på 52 mm, som hjælper med at indramme portrætter og giver 4x optisk zoom. Den store iPhone 12 Pro Max går skridtet videre inden for Pro-kameraer. Det nye vidvinkelkamera med ƒ/1.6-blænde har en 47 procent større sensor med 1,7 μm pixels, som ifølge Apple giver en forbedring på 87 procent ved forhold med svag belysning. Desuden finder man et ultravidvinkelkamera og et telekamera med en brændvidde på 65 mm, som tilsammen giver 5x optisk zoom.

iPhone 12 Pro-modellerne tilbyder video af den højeste kvalitet i en smartphone, siger Apple, og er de første kameraer og de eneste enheder i verden, der giver en end-to-end-oplevelse for HDR-video med Dolby Vision, op til 60 billeder pr. sekund og endnu bedre videostabilisering til produktioner af biograflignende kvalitet. (Foto: Apple)

Pro-linjen suppleres af en helt ny LiDAR-scanner, der gør det muligt at måle lysafstanden og bruge oplysninger om pixeldybde for en scene. Denne teknologi giver hurtigere og mere realistiske AR-oplevelser og forbedrer autofokus med 6x ved motiver med svag belysning, så resultatet er større præcision og kortere lukkertid for billeder og videoer.

Både iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max fås som modeller med 128 GB, 256 GB og 512 GB lager i grafitgrå, sølv, guld og stillehavsblå fra henholdsvis 8.899 kroner og 9.699 kroner.

Kunder vil kunne forudbestille iPhone 12 Pro fra kl. 14 fredag den 16. oktober med levering fra fredag den 23. oktober. Forudbestilling af iPhone 12 Pro Max starter kl. 14 fredag den 6. november med levering fra fredag den 13. november.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye smart-ure fra Samsung med fokus på sundhed Den nye Galaxy Watch5-serie skal bl.a. muliggøre mere indsigtsfuld søvnregistrering.
Samsung opgraderer sine foldbare mobiler De to foldbare mobiler kommer bl.a. med lynhurtig processor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend