Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

EU foreslår omfattende krav til mobiler og tablets

Mobiler skal være energimærkede, støv- og vandtætte, holdbare og nemme at reparere.

Skrevet af / 24/06/2023 - 18:54
EU foreslår omfattende krav til mobiler og tablets

Knap har EU gennemtvunget, at USB-C er det eneste tilladte opladningsstik, og besluttet, at man selv skal kunne skifte batteri i sine elektroniske produkter, før et endnu mere vidtgående forslag kommer på banen.

For det første skal mobiltelefoner have samme slags energimærkning, som vi i dag ser på hårde hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner. Det vil sige en mærkning mellem A og G, hvor A er den mest energieffektive. Det lyder fornuftigt og ikke alt for svært at implementere.

(Illustration: Europaparlamentet)

Med til forslaget hører heldigvis et krav om, at tredjepartsreparatører skal have hurtig adgang til vigtige reservedele. Denne “ret til reparation” er et varmt emne i USA, og flere og flere mobiltelefonmærker kommer med officielle reparationsprogrammer. Men forslaget går længere end det. Reservedelene skal være tilgængelige i syv år, efter at modellen er holdt op med at blive solgt på EU-markedet. Derudover vil professionelle reparatører have adgang til al den software, der er nødvendig for udskiftningen.

Læs også Ny EU-beslutning: USB-C bliver fælles ladestandard Fra 2024 skal alle nye mobiltelefoner have samme type ladestik.

Dernæst kommer kravet om, at opgraderinger af operativsystemet skal være tilgængelige i mindst fem år efter, at produktet er blevet markedsført. Det er et stort skridt fremad, da producenterne i øjeblikket praler med at tilbyde tre opgraderinger. I fremtiden vil det være alt for kort tid.

Vi er nødt til at lave produkter, der holder. De nye regler giver forbrugerne mulighed for at træffe bæredygtige valg og vælge produkter, der er designet til at spare materialer og energi, i tråd med EU’s klima- og energimål. Reglerne forhindrer, at produkter hurtigt bliver forældede, og understøtter reparation, holdbarhed og høj batteriydelse. For første gang vil smartphones og tablets få en score for reparationsmulighed, hvilket giver både forbrugere og reparatører bedre muligheder.

Virginijus Sinkevičius, kommissær for miljø, maritime anliggender og fiskeri – 16/06/2023

Det mest overraskende ved forslaget er, at der vil blive krævet beskyttelse mod utilsigtede fald. Det er endnu uvist, om det betyder, at der skal medfølge et cover, men producenterne af løse covers vil næppe juble. Mobiler og tablets skal også fremover være beskyttet mod støv og vand i henhold til den IP-klasse mange telefoner allerede er deklareret med.

Læs også Batteridrevne produkter i fremtiden EU's nye batteridirektiv træder i kraft om tre år, og så skulle det blive nemt selv at skifte batteri på dine forbrugerprodukter.

Det sidste bliver interessant, for tablets er sjældent så godt beskyttede, da de antages at blive brugt derhjemme. Det bliver også en udfordring at producere mobiler, der er forseglede, men samtidig lette at åbne, så forbrugeren selv kan skifte batteri. Vi kan nok forvente tykkere mobiler i fremtiden.

Europa-Parlamentet har nu to måneder til at tage stilling til spørgsmålet, og reglerne vil derefter blive indført efter en overgangsperiode på kun 21 måneder. Det er hurtigt i EU-sammenhæng.

Kilde: Pressemeddelelse

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Google står selv bag kæmpe læk

Youtube finder den sang du nynner

Næste Sony-mobil kan mangle vigtig kamerafunktion

OnePlus klar til en kold sommer med varme produkter

Lækage om Google Pixel 9

Slut med eneret på Apple Pay

Flyt fotos fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er stort set "dødt"

Endelig Speedometer i Google Maps

Samsung slår nye og bedre folder med AI

Nye smart-ure fra Samsung fokuserer på sundhed og udendørsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Danmark lige nu

Scroll to Top