Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Nyt batteridirektiv vil påvirke produkterne

EU's nye batteridirektiv træder i kraft om tre år, og så skulle det blive nemt selv at skifte batteri på dine forbrugerprodukter.

Skrevet af / 02/06/2023 - 09:00
Nyt batteridirektiv vil påvirke produkterne

De fleste af os har mange produkter i vores hjem, der er drevet af genopladelige batterier. På nogle af dem er det nemt selv at skifte batteri, mens det på andre stort set er umuligt. Det vil ændre sig i fremtiden når EU’s nye batteridirektiv træder i kraft.

Robotstøvsugere, håndstøvsugere, elektriske tandbørster, tablets og mobiltelefoner er eksempler på batteridrevne produkter i vores hjem. El-mixere og stavblendere ligeså, selvom størstedelen af ​​produkterne i de to sidste kategorier stadig er udstyret med ledning – som for eksempel Boschs nyeste stavblender ErgoMaster Series 6, som du kan læse mere om her.

Batterier i EU. (Foto: Europaparlamentet)

EU’s nye batteridirektiv

Efterhånden som der kommer flere og flere produkter der drives af batterier, bliver batterierne et større og strategisk marked. Derfor arbejder Europa-Parlamentet på nye regler for at have en samlet tilgang til de miljømæssige, etiske og sociale spørgsmål, der rejser sig i forbindelse med det stigende antal batteridrevne produkter.

Den 9. december sidste år nåede Folketinget og EU til en foreløbig aftale om det kommende batteridirektiv, der betyder, at reglerne for batterier skal revideres for at tage højde for den teknologiske udvikling og fremtidige udfordringer. Direktivet skal regulere hele batteriernes livscyklus og vil blandt andet betyde, at alle batterier skal kunne udskiftes i produkter, der sælges på det europæiske marked.

Tanken er, at det fremover skal være nemt selv at skifte batterier i forbrugerprodukter – for eksempel mobiltelefoner og elektriske tandbørster. Kravet er, at produkterne skal designes, så du nemt selv kan skifte batteri.

Batteridirektivet træder i kraft 42 måneder efter aftalen, hvilket vil sige i juni 2026, og inden da er der masser af detaljer vedrørende direktivet, der skal fastlægges.

(Introfoto: European Union – Batteries. Fotograf: Jean Luc Flemal)

Læs også:

EU-parlamentet vedtager USB-C som ny fælles oplader

Forbrugerne vil snart kunne bruge én enkelt ladeløsning for deres elektroniske enheder, meddeler EU-parlamentet.

Læs mere
Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Miele Aerium opfrisker dit tøj

Smart finsk grej til hjemmet

Intet Meet på Google Nest

Nespresso lancerer Vertuo Creatista

Hjemlig hygge med Beurer

Sæt fut i dit hjemmekontor med Wiz

Lyd & Billede
Scroll to Top