Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi besøger Harman Northridge

Vi fik mulighed for at besøge stedet, hvor JBL blev født. Og hvor firmaets højttalere stadig bliver skabt på Harmans akustiske udviklingscenter.

Skrevet af / 02/03/2024 - 14:00
Vi besøger Harman Northridge

Der er ikke mange mærker, der er lige så kendte i hi-fi-verdenen som JBL. Og efter mere end trekvart århundrede er JBL mindst lige så anerkendt som i firmaets ungdom.

JBL i dag spænder bredere end nogensinde: Fra hovedtelefoner og håndholdte bluetoothhøjttalere til professionelle scene- og studiemonitors. Og JBL er kun ét af firmaerne i Harman-koncernen, der også leverer lys og elektronikudstyr til resten af den professionelle verden.

(Foto: John Alex Hvidlykke)

Lyd & Billede fik som eneste skandinaviske medie lov til at kigge ind bag kulissen på Harmans akustiske teknologilaboratorium i Northridge i USA, hvor en stor del af udviklingsarbejdet foregår.

Lagde grunden i Hollywood

JBL blev stiftet i Los Angeles i 1946 af James Bullough Lansing, hvis initialer har givet navn til firmaet. Faktisk havde samme James B. Lansing konstrueret højttalere allerede fra 1927, i det, der siden kom til at hedde Altec Lansing. Men økonomiske problemer og utilfredshed med firmaets retning betød, at Lansing forlod Altec for at begynde på en frisk. Det nye firma fik navnet James B. Lansing Sound, som siden blev forkortet til JBL.

Både Altec Lansings og JBL’s højttalere blev især udviklet til den hastigt voksende filmindustri. JBL’s hovedkvarter ligger tæt på Hollywood, og biograflyd blev i 1940’erne stort set synonymt med James Lansings højttalerdesigns.

Det var dog først i 1950’erne, efter stifterens død, navnet JBL blev kendt udenfor biografteatrene.

hollywood heights hollywood illbeback dolby theatre
<
>
Hollywood og JBL voksede op sammen og hører sammen. For filmindustrien havde brug for lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Harman Global Center of Acoustic Excellence, Northridge

Selv om vi er, hvor JBL begyndte, er centeret i Northridge, Los Angeles, andet og meget mere end et museum. Stedet er først og fremmest et udviklingslaboratorium. Centret rummer ikke færre end fire lyddøde rum, flere værksteder og lytterum, samt referencebiografen John Eargle Theater, der er tunet efter Oscarakademiets biografteater.

deadroom2 360-dregree rig bageovn crash test jbl workshop
<
>
Når højttalere i professionelle installationer hænges op højt over publikum, skal monteringsbeslagene af sikkerhedsgrunde kunne bære mange gange højttalerens vægt. På dette laboratorium måles belastbarheden. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Standardisering

Gennem hele besøget hos Harman får man indtrykket af en organisation, der sætter målbarhed og standardisering højt. Ikke blot er reference-lytterummet på Northridgecentret opbygget og akustisk dæmpet efter alle kunstens regler (det manglede da bare!). Rummet i sig selv udgør en målestandard for Harmans lyttetests. Derfor er der bygget identiske lytterum i flere af Harmans udviklingscentre.

Vi får også lejlighed til at høre Sean Olive, der er lydforsker hos Harman, fortælle om det analysearbejde, han lavede i 2013, hvor mere end 200 personer lyttede til et stort antal hovedtelefoner i mange prisklasser for at vurdere, om der var en generel opfattelse af, hvad god og dårlig lyd.

Undersøgelsen konkluderede – heldigvis, men også lidt overraskende – at både trænede og utrænede lyttere foretrak en neutral lydgengivelse.

listening room 2 litening room1 jbl biograf jbl sean olive
<
>
Harman har skabt et lytterum, der sætter standarden for alle koncernens lyttetests. Der er bygget identiske rum på flere steder. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Centret rummer også et 1.400 kvadratmeter stort scenerum, hvor Harman-koncernens sceneudstyr, herunder Martin-lamper og lysshows kan demonstreres.

Det 1.400 kvadratmeter store scenerum er spækket med alt, som Harman-koncernen formår af scenelys og -lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

En stor rød knap midt i rummet indbyder uimodståeligt til at blive trykket på. Og når det sker, udløses en fem minutter lang lys- og lydeksplosion.

Historiske højttalere

Northridge-centret ligger tæt på, hvor det hele startede for JBL. Og nogle af de mest berømte modeller er udstillet på centrets gange. Ikke mindst de enorme Hartsfield-hornhøjttalere, som blev skabt i 1955 som en reaktion på Klipschs succes med deres Klipschorn. Man finder ikke en Paragon. Men de to mindre og langt sjældnere udgaver, Metregon og Minigon er udstillet.

Harman Museum JBL Hartsfield JBL Minigon JBL Metregon JBL Everest DD55000
<
>
Historiske produkter er udstillet på Northridge-centret. Som JBL Olympus-højttaleren fra 1960 og Harmands første receiver, TA-10 fra 1957. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Stadionlyd

JBL og Harman er berømt for at levere lydudstyr til professionelle installationer. Turen gik også til et af de steder, hvor udstyret bruges i praksis, nemlig BMO Stadium i Los Angeles. Her kan 22.000 tilskuere blive dækket med lyd fra JBL og Harman.

stadion1 stadion3 stadion2
<
>
BMO Stadium i Los Angeles er fyldt med JBL-højttalere. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Tre Grammy-priser

Grammy-priser gives normalt til udøvende musikere. Men Harman-koncernen har modtaget hele tre for dens bidrag til den tekniske udvikling i musikkens verden. De tre tekniske Grammy-priser, der er givet til henholdsvis Lexicon (effektmaskiner), AKG (mikrofoner og hovedtelefoner) og JBL, er udstillet i Northridge-centrets indgangsparti.

Harman har som det eneste audiofirma modtaget hele tre tekniske Grammy-priser, hvilket de forståeligt nok er stolte over. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

“I skal lige besøge nogle venner…”

Som afslutning på besøget får vi en overraskelse. “I skal lige besøge nogle af vores venner,” siger David Glaubke, der som Harmans kommunikationsdirektør har vist os rundt.

Bussen kører ud til en temmelig ydmyg forstad til Los Angeles (vi har lovet ikke at oplyse adressen), bag en ramponeret stålport i en næsten vinduesløs bygning bliver vi vist ind i… Foo Fighters private lydstudie!

Vi får desværre ikke mulighed for at se det allerhelligste store studie, da et band har lejet sig ind for at lave optagelser netop på denne dag, men vi får mulighed for at se bandets omfattende samling af guitarer, forstærkere, trommesæt og scenerekvisitter (“No photos here please”).

Foo Fighters Studio Foo Fighters Neve
<
>
Det store Foo Fighters-studierum var optaget. Men vi fik lov at se et mindre studie til rumlig lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

“Foo Fighters er nogle af vores venner. Vi hjælper dem med lidt udstyr, og vi får så lov at invitere nogle af vores gæster hjem til dem,” siger David Glaubke.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos vil gøre livet lettere med en ny app

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top