Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye udgaver af KEF LS50

Lyden i KEF LS50 Meta og LS50 Wireless II skal være væsentlig forbedret med ny teknologi.

Skrevet af / 24/09/2020 - 23:48
Nye udgaver af KEF LS50

Mens de fleste højttalere er relativt konventionelle, går engelske KEF deres egne veje. Materialevalg og form er ikke det eneste, de leger med; de har også lavet måske den bedste koaksiale højttaler-enhed i form af Uni-Q, som nu er i sin 12. generation.

Det specielle enhed med diskanten centralt placeret på den lodrette og vandrette akse findes i alt fra KEF’s overkommelige R-serie til de meget dyrere Blade-højttalere og den ekstreme Muon.

(Foto: KEF)

Men i KEF’s nye LS50 Meta er Uni-Q-enheden blevet opgraderet med en ny teknologi: Metamaterial Absorption Technology (MAT), som dæmper højfrekvente resonanser indvendig med helt op til 99 procent.

Det skal give meget renere lyd med bedre opløsning og lavere forvrængning.

Metamaterial Absorption Technology (MAT). (Foto: KEF)

MAT ligner en rund plade med en slags labyrint fræset ud fra centrum til yderkant og monteres på bagsiden af Uni-Q-enheden, hvor energien fra bagsiden af diskanten strømmer ud gennem åbningen i midten. 30 små åbninger i forskellig størrelse absorberer energien fra diskanten inde i kabinettet og fjerner således 99 procent af den forvrængning, der kan opstå.

Læs også KEF LS50 Wireless KEF gør det igen med en trådløs udgave af en af de bedste højttalere, vi har testet.

KEF har opgraderet den kompakte LS50 og den trådløse version LS50 Wireless med MAT. Og lavet adskillige andre forbedringer. Bl.a. er delefilteret ændret, og der er foretaget små justeringer på den 13 cm store Uni-Q-enhed, som bruges i begge de nye versioner af LS50.

En Uni-Q-enhed skilt ad med en MAT-plade bagerst. (Foto: KEF)

Kabinetkonstruktionen er den samme, støbt i et kompositmateriale med calciumcarbonat og glasfiber for at opnå stivhed og akustisk dæmpning, men bagsiderne er selvfølgelig forskellige.

Hvor LS50 Meta har udenpå liggende kabelterminaler, har den ene af højttalerne i LS50 Wireless II flere tilslutninger: HDMI til tilslutning af TV’et, så man ikke har brug for en soundbar, samt optisk og koaksial indgang, udgang til subwoofer, 3,5 mm minijack-stik og Ethernet til kablet netværkstilslutning.

LS50 Wireless II. (Foto: KEF)

LS50 Wireless II har Bluetooth, AirPlay 2 og Chromecast indbygget, den understøtter MQA-filer fra Tidal Hi-Fi og vil senere også få Roon-understøttelse. Den kan tackle lydfiler op til 32 bit/384 kHz og er tilpasset alle de streaming-tjenester, der findes.

(Foto: KEF)

Den trådløse version har i alt 760 watt forstærkereffekt, og man behøver ikke et kabel for at koble dem sammen i stereo.

LS50 Wireless II koster 19.000 kroner parret og fås i hvid, grå, sort eller rød. Den passive LS50 Meta koster 9.000 kroner pr. par og fås i de samme farver, bortset fra at den røde er erstattet af en blå version.

(Foto: KEF)

Der findes også en gulvstander, der passer til, som ligeledes fås i forskellige farver og med skruer til at fæstne højttalerne til standerne med.

KEF-højttalerne er tilgængelige i udvalgte butikker nu.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

Fabriksbesøg: Bang & Olufsen overrasker

Kraftfuld subwoofer fra ATC

Vandtætte indbygningshøjttalere

Klipsch og Onkyo vil udfordre Sonos

0
Scroll to Top