TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Ny udgave af TAD CR1

TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.

forfatter
Publiceret 20/07/2022 - 12:54
Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.

Der er noget befriende ved producenter, som ikke kommer med nye versioner af samme produkt hvert år. Som regel er opdateringerne knap nok en opgradering, men i pressemeddelelsen står der selvfølgelig, at den nye version er på højde med Jesu genkomst.

Det gælder heldigvis ikke for alle, og japanske TAD, eller Technical Audio Devices Laboratories, som de også hedder, har brugt over 10 år på denne højttaler.

Den første TAD CR1 kom nemlig i 2011, blot et par år efter Andrew Jones’ første TAD-højttaler. At sige, at den skabte furore dengang, er næppe en overdrivelse. Siden har TAD altid været helt oppe blandt de bedste.

image art 2
Technical Audio Devices Laboratories

Denne højtaler er en helt ny version af CR1, nu kaldet CR1TX (her undgik de altså det opbrugte Mk II), baseret på samme grundopskrift med TAD’s enestående koaksiale Coherent Source Transducer.

Den enhed har de hentet fra flagskibet TAD-R1TX, hvis man husker den. Her er enheden indsat i et kabinet, TAD har fået high-end-møbelmagerne hos Tendo Mokko i Tendo i Yamagata-præfekturet til at snedkerere.

Sidepladerne kan leveres lakeret i en speciel berylliumbaseret lak, hvor den sorte har en del grønt i sig. Alt er naturligvis håndlavet.

TAD R1TX Emerald Black finish 989x661 3 TAD R1TX Beryl Red finish 989x661 4
<
>
TAD R1TX Beryl Red finish

 

Møblet er også akustisk dæmpet efter alle kunstens regler. Eller som TAD kalder det: SILENT (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology). Kabinettet er bygget som en ramme med 21 mm tykke laminatplader af bøg og 30 mm vakuumpressede sideflader limet til MDF-plader.

Diskanten i midten af koksialenheden er lavet i beryllium. Det samme er mellemtonemembranen på 16 cm, og enheden skulle være i stand til at nå 100 kHz.

Basenhederne bruger TAD’s TLCC-membran (Tri-Laminate Composite Cone) i akrylamid i en sandwich med to lag aramid. Motoren bag membranen drives af en OFGMS-struktur (Optimized Field Geometry Magnet Structure) med en kort spole og et magnetgap på 20 mm. TAD mener, det giver enheden mere stabile bevægelser under belastning og bedre linearitet.

Billigt er det ikke. Et par CR1TX med stativerne på billedet herunder lander på omkring 600.000 kroner.

cr1tx br 1 1 5
cr1tx br 1 1

Facts:

 • 3-vejs basrefleks stativhøjttaler
 • 20 cm basenhed
 • 16 cm koaksial mellemtone
 • 3,5 cm diskant
 • Frekvensrespons: 32 Hz til 100 kHz
 • Delefrekvenser: 250 Hz og 2 kHz
 • Følsomhed: 86 dB (2,83 V, 1 m)
 • Mål: 341x628 x446 mm
 • Vægt: 46 kg
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend