Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Ny lydteknologi fra Bang & Olufsen

B&O arbejder på en ny lydteknologi, der kan revolutionere den måde, vi lytter på. Lyd & Billede besøgte fabrikken i Struer for et smuglyt.

Skrevet af / 01/07/2015 - 12:36
Ny lydteknologi fra Bang & Olufsen

Bang & Olufsens akustiske afdeling er kendt for sine elegante og designorienterede højttalere, men den har også bevist, at de kan lave glimrende hi-fi-højttalere, som BeoLab 9 og topmodellen BeoLab 5. For to år siden lancerede de også deres første trådløse WISA-højttalere.

I Struer de arbejder nu med ny teknologi, der vil blive taget i brug i kommende B&O-produkter. Lyd & Billede har lyttet, og vi kan bekræfte, at det er spændende sager, som bør få selv de mest erfarne lydentusiaster til at spidse ører!

Direkte og reflekteret lyd

single_case_1380888251I30XO9UX
Bang & Olufsen BeoLab 5

For mange af os er hi-fi’ens “hellige gral” at kunne få en maksimal lytteoplevelse uanset akustikken i lytterummet, uanset hvor du sidder. Det er noget, som mange, hvis ikke alle audioproducenter forsøger at opnå, og især B&O har fokuseret meget på det i de seneste år. Både topmodellen BeoLab 5, og den nye BeoLab 9 er kendt for at have en rumvenlig lydkarakter med jævn horisontal spredning. På det seneste har B&O imidlertid arbejdet på et nyt princip, hvor de tager nye skridt for at styre den måde, lyden spreder sig i rummet.

livingroom01-300x180

Helt konkret handler det om en aktiv justering af forholdet mellem den direkte lyd fra højttaleren og refleksioner fra sidevæggene. Refleksioner forekomme, når lydbølger slår mod rummets vægge, gulv og loft, og reflekteres tilbage mod lytteren, med nogen forsinkelse. Selvom vores hjerne er særdeles god til at filtrere, hvad der er hvad, vil for mange tidlige reflektioner reducere den oplevede lydkvalitet. Det kan bedst forklares som et “akustisk spejlbillede” af højttaleren, der giver en uønsket farvning af lyden, vi oplever.

studio02-300x259

I professionelle lydstudier og lytterum tager man derfor strenge forholdsregler for at kontrollere refleksioner og efterklang. Nogle går endda så langt som til at designe rummet omkring højttalerne og lyttepositionen for at opnå en “refleksionsfri zone” ved mikserpulten. Dette kræver dyre fysiske indgreb og akustisk behandling, der normalt er forbeholdt specialiserede lydstudier eller dedikerede lytterum af den ekstreme slags. Men nu har B&O fundet på nogle tricks til at opnå lige så gode lydgengivelse i en normal stue. De kalder løsninger Beam Width Control og Beam Direction Control.

Kontrolleret spredning

livingroom021-300x180

Beam Width Control handler om at kunne fokusere lyden, bredt eller smalt, mod din ideelle lytteposition (“sweet spot”), mens efterklangen fra sidevæggene reduceres. Med Beam Direction Control kan man også vælge at optimere lyden til flere lyttepositioner, eller endda hele rummet på en gang! Med tidligere B&O-højttalere har man været tvunget til at designe højttalere til en slags “gylden middelvej”. Men med den nye teknik, kan man derfor vælge det hele på én gang.

Lyttedemo i Struer

Farm-07TJ-Lo05

B&O er ikke de første til at hævde, at de har knækket koden. Men de var så sikre, at de inviterede os til fabrikken i Struer for at lytte til nyskabelserne i deres eget lytterum, som er designet til at lyde som en normal stue. Demonstrationen blev afholdt af Geoff Martin, B&O’s tonemester og specialist i lyddesign.

P1070081
Tonemester Geoff Martin (til højre) forklarer L&B’s Audun Hage, hvordan reflekterede lydbølger kan forstyrre den direkte lyd fra højttalerne – den såkaldte kamfiltereffekt.

Selve lydenheden var skjult bag et mørkt, men akustisk transparent gardin. Jeg satte mig ned i stolen for at lytte til min egen medbragte musik, afspillet via en Auralic Aries musikafspiller og Teac UD-501 DAC til lejligheden. Men hvad der gemte sig bag skærmen, anede jeg intet om. Geoff fortrak sig ikke en mine, men inderst inde var han nok spændt på at høre mine lytteindtryk.

Lydkvaliteten holdt et meget højt niveau med en massiv, stor og fyldig lyd. En ting, der slog mig, var en næsten uhyggelig præcis placering af musikere og instrumenter. Bassen var også meget kontrolleret og glat, og gik kælderdybt uden den typiske boom-effekt, man normalt oplever. “Uanset hvad der måtte være på bagsiden af ​​lærredet, må der være noget stort,” tænkte jeg.

P1070103
Ikke kigge – bare lytte…

Den største overraskelse kom alligevel bagefter: “Rejs dig op og gå lidt rundt,” sagde Geoff, mens han trykkede på en knap på sin tablet. Jeg gjorde, hvad der blev sagt, og var lidt forvirret. Lydbillede faldt ikke sammen, som det har en tendens til at gøre, men beholdt den samme fokus. Musikerne stod på nøjagtig samme sted. Selv når jeg bevægede mig ud i hjørnet, kunne jeg tydeligt høre et klippefast stereoperspektiv. Men trykkede Geoff på en knap igen, og lydbilledet blev mere diffust og udefinerbart, som med konventionelle højttalere. Et tryk igen, og pludselig var det, som om højttalernee forsvandt, men musikerne blev tydelige igen.

Hvad er der virkelig skjult bag det gardin?,” tænkte jeg, mens jeg gav Geoff den nøgterne besked “Det lyder lovende.” For det er let at få lidt præstationsangst under blindtests på denne måde, og jeg var nødt til at anstrenge mig for ikke at virke alt for ivrig eller imponeret. For hvad nu, hvis det havde været et par søde små BeoLab 17, Jeg havde lyttet til …

Hvad var fysisk bag forhænget, ville ikke B&O afsløre for os endnu. Beam Width Control og Beam Direction Control er nemlig på prototypestadiet endnu, men vi er spændte på, hvordan det materialiserer sig i praksis. Vi vover dog at gætte på, at B&O planlægger noget stort i forbindelse med virksomhedens 90 års jubilæum!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonos vil gøre livet lettere med en ny app

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

0
Lyd & Billede
Scroll to Top