TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022
Nyhed

Hi-Fi-nostalgi for de velbeslåede

Lowther Hegeman er en af de vildeste og mest eksotiske hornhøjttalere i historien. Og nu genoptager fabrikken produktionen.

forfatter
Publiceret 06/11/2022 - 08:00

Nostalgi er på mode i hi-fi som aldrig før. På messer som High End i München møder man konstruktioner, der ligner noget fra 1950’erne og 60’erne. Rørforstærkere er i fremmarch, og på højttalerfronten er glemte teknologier som bagladehorn og open baffle med fuldtoneenheder vækket til live.

Få har så høj en stjerne hos nostalgikerne som den engelske højttalerproducent Lowther. Den lille virksomhed har i snart 90 år fremstillet sine egene håndbyggede højttalerenheder beregnet til hornhøjttalere. Enhederne er alle af fuldtonetypen, hvor en enkelt højttalerenhed dækker hele toneområdet. Med få undtagelser er Lowthers enheder otte tommer i diameter med ultralette papirmembraner og ekstraordinært kraftige magneter, der var effektive nok til at udnytte de ganske få watt fra datidens rørforstærkere.

Lowther for livet

Hornhøjttalere er dyre, kæmpestore, og hvad angår frekvensområde og linearitet, overgås de langt af moderne konstruktioner. Men der er jo heller ikke nogen, der køber en engelsk sportsvogn, fordi den er praktisk, når man skal handle i Ikea! Det drejer sig om følelser og fascination. På Lowthers hjemmeside fortæller man under mottoet “Lowther for life“, at man ikke bare køber et par højttalere, men bliver en del af en familie.

Lowther har levet stille og forholdsvis skjult gennem årtierne. Men nu, hvor horn og fuldtoneenheder er kommet i høj kurs igen, fejrer de med at genoptage produktionen af en stribe klassiske hornhøjttalere. Ikke mindst Hegeman-hornet, der må regnes for en af de mest legendariske hornkonstruktioner i historien. På linie med Klipshorn og JBL Paragon – men langt, langt sjældnere.

Lowther Hegeman Reproducer er en af de mest legendariske hornhøjttalere. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman Reproducer er et stort fuldtone-hornsysten på 120 cm i bredden, 120 cm i højden og 60 cm i dybden. I den oprindelige udgave sidder en PM4 fuldtonenhed, men i den nye udgave finder man en nykonstrueret field coil-enhed. Field coil var højeste højttalermøde før 1930, og er for de, der synes, at almindelige fuldtoner ikke er autentiske og eksotiske nok. Her er magneten i højttaleren erstattet af en elektromagnet.

Den enlige højttalerenhed spiller ind i hele to horn. Bagsiden lader et foldet bashorn, der fylder det meste af det næsten en kubikmeter store kabinet. Forsiden spiller ind i et stort mellemtone/diskanthorn af gips. For at ingen skal overse den ekstreme konstruktion, er der i den nye udgave indbygget lys i begge hornsektioner!

Der er indbygget lys i den nye Hegeman. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman blev oprindelig bygget i årene 1950-1951, og producenten skønner, at der dengang kun blev lavet 20-30 styk i alt. Og da hjertet i konstruktionen er et kæmpestort gipshorn, er mange af dem givetvis gået til i løbet af de 70 år, der er gået siden.

Men nu er chancen der igen. Lowther vil bygge “et begrænset antal” bestående af fire sæt om året. Du skal dog have den rigtig store tegnebog frem for at blive ejer af et sæt. Prisen bliver 70.000 britiske pund. Selv med en brexitramt pundkurs bliver det knap 600.000 danske kroner. Importtold ikke medregnet.

Byg-selv

Hvis du er fiks på fingrene, har Lowther også fået selvbyggermodeller (her Acousta 115) på programmet. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Heldigvis har Lowther også tilbud til de, der ikke har indtægter fra slægtens jordbesiddelser i baghånden. Firmaet har genoptaget produktionen af en række af sine mest kendte hornkonstruktioner. Nogle af dem fås endda i selvbyggerudgaver, hvor man får leveret de udskårne krydsfinerplader og selv skal samle hornkabinettet. Her kan man blive ejer af et sæt Acousta 115 med PM6A fuldtoneenheder for £ 6400 (ca. 50.000 kroner).

Lowther Loudspeakers

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

Billig og god subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra basoktaver til en rigtig god pris
Lyd og lys i vintermørket: Ny højttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med indbygget højttaler! SYMFONISK gulvlampehøjttalere kommer i januar.
Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
Små magiske højttalere De over 50 år gamle højttalere har aldrig været bedre end nu, og de leverer noget, få andre højttalere formår.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Følg Lyd & Billede