Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Hi-Fi-nostalgi for de velbeslåede

Lowther Hegeman er en af de vildeste og mest eksotiske hornhøjttalere i historien. Og nu genoptager fabrikken produktionen.

Skrevet af / 06/11/2022 - 08:00
Hi-Fi-nostalgi for de velbeslåede

Nostalgi er på mode i hi-fi som aldrig før. På messer som High End i München møder man konstruktioner, der ligner noget fra 1950’erne og 60’erne. Rørforstærkere er i fremmarch, og på højttalerfronten er glemte teknologier som bagladehorn og open baffle med fuldtoneenheder vækket til live.

Få har så høj en stjerne hos nostalgikerne som den engelske højttalerproducent Lowther. Den lille virksomhed har i snart 90 år fremstillet sine egene håndbyggede højttalerenheder beregnet til hornhøjttalere. Enhederne er alle af fuldtonetypen, hvor en enkelt højttalerenhed dækker hele toneområdet. Med få undtagelser er Lowthers enheder otte tommer i diameter med ultralette papirmembraner og ekstraordinært kraftige magneter, der var effektive nok til at udnytte de ganske få watt fra datidens rørforstærkere.

Lowther for livet

Hornhøjttalere er dyre, kæmpestore, og hvad angår frekvensområde og linearitet, overgås de langt af moderne konstruktioner. Men der er jo heller ikke nogen, der køber en engelsk sportsvogn, fordi den er praktisk, når man skal handle i Ikea! Det drejer sig om følelser og fascination. På Lowthers hjemmeside fortæller man under mottoet “Lowther for life“, at man ikke bare køber et par højttalere, men bliver en del af en familie.

Lowther har levet stille og forholdsvis skjult gennem årtierne. Men nu, hvor horn og fuldtoneenheder er kommet i høj kurs igen, fejrer de med at genoptage produktionen af en stribe klassiske hornhøjttalere. Ikke mindst Hegeman-hornet, der må regnes for en af de mest legendariske hornkonstruktioner i historien. På linie med Klipshorn og JBL Paragon – men langt, langt sjældnere.

Lowther Hegeman Reproducer er en af de mest legendariske hornhøjttalere. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman Reproducer er et stort fuldtone-hornsysten på 120 cm i bredden, 120 cm i højden og 60 cm i dybden. I den oprindelige udgave sidder en PM4 fuldtonenhed, men i den nye udgave finder man en nykonstrueret field coil-enhed. Field coil var højeste højttalermøde før 1930, og er for de, der synes, at almindelige fuldtoner ikke er autentiske og eksotiske nok. Her er magneten i højttaleren erstattet af en elektromagnet.

Den enlige højttalerenhed spiller ind i hele to horn. Bagsiden lader et foldet bashorn, der fylder det meste af det næsten en kubikmeter store kabinet. Forsiden spiller ind i et stort mellemtone/diskanthorn af gips. For at ingen skal overse den ekstreme konstruktion, er der i den nye udgave indbygget lys i begge hornsektioner!

Der er indbygget lys i den nye Hegeman. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman blev oprindelig bygget i årene 1950-1951, og producenten skønner, at der dengang kun blev lavet 20-30 styk i alt. Og da hjertet i konstruktionen er et kæmpestort gipshorn, er mange af dem givetvis gået til i løbet af de 70 år, der er gået siden.

Men nu er chancen der igen. Lowther vil bygge “et begrænset antal” bestående af fire sæt om året. Du skal dog have den rigtig store tegnebog frem for at blive ejer af et sæt. Prisen bliver 70.000 britiske pund. Selv med en brexitramt pundkurs bliver det knap 600.000 danske kroner. Importtold ikke medregnet.

Byg-selv

Hvis du er fiks på fingrene, har Lowther også fået selvbyggermodeller (her Acousta 115) på programmet. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Heldigvis har Lowther også tilbud til de, der ikke har indtægter fra slægtens jordbesiddelser i baghånden. Firmaet har genoptaget produktionen af en række af sine mest kendte hornkonstruktioner. Nogle af dem fås endda i selvbyggerudgaver, hvor man får leveret de udskårne krydsfinerplader og selv skal samle hornkabinettet. Her kan man blive ejer af et sæt Acousta 115 med PM6A fuldtoneenheder for £ 6400 (ca. 50.000 kroner).

Lowther Loudspeakers

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Sonos Roam opdateres til sommeren

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Quad opgraderer sit flagskib

Trådløs luksus fra Frankrig

Epos vokser

Farverig Burmester-højttaler

Budgethøjttalere fra Q Acoustics

Ny højttalerserie fra DALI

Ny generation med unik model

Scroll to Top