Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Harman Kardon fejrer 70 år med ny udgave af klassiker

Harman Kardon markerer sit 70 års jubilæum med tre nye lydprodukter: Aura Studio 4, Go + Play 3 og Luna.

Skrevet af / 07/07/2023 - 11:00
Harman Kardon fejrer 70 år med ny udgave af klassiker

Harman Kardon fejrer i år sit 70 års jubilæum. Fejringen af jubilæet fandt sted på Montreux Jazz Festival i Schweiz,, hvor de samtidig lancerede tre nye højttalere til hver sit formål.

Historien om Harman Kardon begyndte i 1953, hvor Sidney Harman og Bernard Kardon grundlagde deres eget firma i den dengang helt spæde hi-fi-industri. Deres første podukt, Harman Kardon Festival D1000, var verdens første AM/FM Hi-Fi-receiver. Man havde før haft radiomodtagere og forstærkere, men aldrig bygget sammen i én kompakt enhed.

Harman Kardon havde taget et udvalg af produkter fra firmaets mangeårige historie med. Desværre ikke den oprindelige receiver fra 1953. Men der var en fin gammel A300-forstærker fra 1964. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Hi-fi-scenen er en ganske anden i dag, og det kan ses på produkterne, der hen over årene er blevet noget mere æstetiske og livsstilsprægede, end i hjemmeelektronikkens barndom. Og det kunne i særdeleshed ses på de tre højttalere, Harman præsenterede i Montreux.

Den mest markante var bluetoothhøjttaleren Aura Studio 4, der designmæssigt er en direkte arving til Aura Plus, som vi tidligere har testet under overskriften “Rundstrålende rumskib.” Designet er mindst lige så overjordisk i dag, hvor der i det kuppelformede, gennemsigtige kabinet befinder sig 342 krystaller, der kan lyse op i fem forskellige stemningsbelysninger, kaldet Polar Light, Galaxy, Rainy Night, Cloud og Fireplace.

Harman Kardon Aura Studio 4 er en rundstrålende højttaler med seks kanaler og indbygget lys, (Foto: Harman Kardon)

Højttaleren er fuldkommen rundstrålende med en 5,2″ nedadrettet basenhed og seks mindre højttalerenheder, der er placeret hele vejen rundt. Hver enhed har sin egen forstærker. Aura Studio 4 kan bluetoothparres med to enheder, men kan desværre ikke kobles på wi-fi for tabsfri lyd. På spørgsmålet om wi-fi var svaret blot “vent og se!”, så mon ikke vi får mere acvancerede højttalere at se på IFA i september?

I pagt med tiden er der i stor stil brugt genbrugsmaterialer i højttaleren. Højttalergitteret er vævet af 100% genanvendt polyestergarn, alt aluminium er 100% genanvendt, og højttalerkabinettet er fremstillet af 85% PCR-plastik (Post Consumer Recycled Plastic).

Harman Kardon Aura Studio 4 kan købes fra 15. september. Der er endnu ingen officiel dansk pris, men prisen bliver €330, svarende til 2.475 kroner.

342 belyste krystaller leverer stemningslys i takt til musikken. (Foto: Harman Kardon)

Gjorde ghettoblasteren stueren

(Foto: Harman Kardon)

Harman Kardon Go + Play 3, der også blev lanceret under Montreux Jazz Festival, er en ny udgave af en populær bærbar højttaler. Den oprindelige Go + Play var født med iPod-dock, og brød med det brutale look på andre ghettoplastere. Senere udgaver fik trådløs lyd via Bluetooth.

Go-play3-black Go-play3-white
<
>
Go + Play 3 er en moderniseret udgave af den "pæne" ghettoblaster. (Foto: Harman Kardon)

Kardon Go + Play 3 er i følge Harman blevet genudviklet indefra og ud, og har fået et hærdet glaspanel på toppen med touch-knapper og anodiseret aluminiumhåndtag. Også her er brugt genbrugsmaterialer: Go + Play 3 anvender 100% genbrugs-polyestergarn til det ydre stof, 90% genbrugt aluminium til håndtaget, og 85% PCR-plastik (Post Consumer Recycled Plastic) i kabinettet.

På tekniksiden er der tale om et trevejs-stereosystem med en ny, nedadrettet basenhed. Enhedernes størrese og den indbyggede effekt nævnes der intet om. Men højttaleren har fået to indbyggede mikrofoner, sp den kan bruges til videomøder og op til otte timers batteritid.

Go + Play 3 kan købes fra 15. september til €350 (svarende til 2.625 kroner).

Jubilæet og produktlanceringerne fandt sted i Montreux i Schweiz, der ligger ved Geneve-søens bred. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Nyudviklet minihøjttaler

Den tredje – og fysisk mindste – jubilæumsnyhed i Montreux var Harman Kardon Luna, der er en nyudviklet bærbar Bluetooth-højttaler, der i følge Harman Kardon skal levere “balanceret kvalitetslyd i en kompakt form som aldrig før.”

(Foto: Harman Kardon)

Teknisk set er der tale om en tovejs-monohøjttaler med en oval basenhed for at udnytte det smalle kabinet. For at stereo kan to højttalere parres som stereosæt.

HA_HK_LUNA_BB_Grey_Frontview_20230421_RT_V1 HA_HK_LUNA_BB_Black_Frontview_20230421_RT_V1
<
>
Luna er en kompakt, bærbar Bluetoothhøjttaler. (Foto: Harman Kardon)

Med op til 12 timers batterilevetid er Harman Kardon Luna beregnet til at blive taget med og brugt hele dagen. Og da højttaleren er IP67 støv- og vandtæt, kan den modstå mødet med virkeligheden i form af spildt kaffe, regn og endda også et hurtigt dyp i poolen.

Som på de andre højttalere er der brugt genbrugsmaterialer overalt, hvor det var muligt.

Harman Kardon Luna kan købes fra 5. september. Prisen er €180 (ca. 1.350 kroner).

Når man bliver 70 år, er det nødvendigt med en æresport. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rauna er tilbage

Engelsk legende vender tilbage efter 63 år

PMC lancerer aktive højttalere

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

0
Scroll to Top