Search
Generic filters

Genfødt BBC-legende fra Graham Audio

Den britiske statsradiofoni BBC har haft større betydning for højttalernes udvikling end du tror siden 1970'erne. Bare se her.

Den mest kendte højttaler fra BBC er nok LS3/5A, som radiostationen BBC udviklede og siden bestilte som “voicing”-højttaler. LS4/5A blev siden produceret af producenterne Rogers, Spendor og Harbeth på licens fra BBC.

Den – for den tid – ultrakompakte højttaler blev hurtigt populær blandt mange audiofile, som elskede den klare mellemtone. Da den manglede dybbas overhovedet og havde en anæmisk diskant, havde den sine kritikere også.

Mange mener derfor, at den lidt større LS5/9 er en meget bedre højttaler. Den har også været at finde under flere navne, stadig på licens fra BBC.

Graham-LS-cabinet

Højttaleren har været væk fra markedet i lang tid, delvist på grund af mangel på enheder, men den har fået nyt liv i Graham Audios version.

Genskabelsen af  LS5/9 havde ikke været mulig uden Derek Hughes, som er søn af Spencer og Dorothy Hughes, der var folkene bag Spendor, som havde licens til at producere højttalere fra BBC.

Med Dereks hjælp var man i stand til at genskabe bas/mellemtoneenheden, som er produceret til Grahams version af LS5/9.

Graham-LS-drivers

Bassen på 20 cm bruger en polypropylen-membran, ligesom originalen fra 1983 gjorde, i kombination med en 34 mm-Audax diskant (HD 13D34H). Diskanten er udstyret med det samme karakteristiske metalgitter, som BBC brugte for at beskytte domen i et hektisk studiomiljø.

Enhederne er nye og indeholder en række forbedringer sammenlignet med originalerne, det samme gør delefilteret, som er det samme design, men med moderne komponenter. Og med nogle tekniske ændringer for at passe til de nye elementer.

Graham Audios LS5/9 er oppgivet til at have et frekvensområde på 50Hz~16kHz +/-3dB i et normalt lytterum, 87 dB følsomhed og en nominel impedans på 8 ohm. Med andre ord en relativt enkel belastning for forstærkeren.

Den 46 cm høje højttaler kan købes i løbet af de kommende uger. Prisen er opgivet til 3.450 Pund per par.

Graham Audio

forfatter

John Alex Hvidlykke

Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  “Det eneste, der er hurtigere end Ludicrous, er Plaid.”
  Men Volkswagen holder fortsat tæt om mulighederne for at opgradere lydanlægget!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombination af specifikationer og pris.
  Panasonic starter udrulningen af deres første Android-TV til november!
  Der laves kun 50 par af Il Cremonese ex3me, og de bliver ikke ligefrem billige.
  Ud over Elite 85t giver Jabra aktiv støjreduktion til de eksisterende Elite 75t og Elite Active 75t.
  Så er det officielt. OnePlus lancerer sin næste mobil om tre uger.
  I dag kom traileren til den første norske originalfilm fra Netflix: Kadaver.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Klipsch The Fives

  Vejl.pris 7499 kr Trådløse stereohøjttalere

  Denon Home 350

  Vejl.pris 6998 kr Nobelt ydre – magtfuldt indre

  Canton Pro XL.3

  Vejl.pris 3015 kr Anonyme og uengagerende

  Monitor Audio Climate 60

  Vejl.pris 3798 kr Spilleglæden vejer op
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.