TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Genfødt BBC-legende fra Graham Audio

Den britiske statsradiofoni BBC har haft større betydning for højttalernes udvikling siden 1970'erne, end du tror. Se bare her.

forfatter
Publiceret 13/02/2014 - 11:00

Den mest kendte højttaler fra BBC er nok LS3/5A, som radiostationen BBC udviklede og siden bestilte som “voicing”-højttaler. LS4/5A blev siden produceret af producenterne Rogers, Spendor og Harbeth på licens fra BBC.

Den – for den tid – ultrakompakte højttaler blev hurtigt populær blandt mange audiofile, som elskede den klare mellemtone. Da den manglede dybbas overhovedet og havde en anæmisk diskant, havde den sine kritikere også.

Mange mener derfor, at den lidt større LS5/9 er en meget bedre højttaler. Den har også været at finde under flere navne, stadig på licens fra BBC.

Graham-LS-cabinet

Højttaleren har været væk fra markedet i lang tid, delvis på grund af mangel på enheder, men den har fået nyt liv i Graham Audios version.

Genskabelsen af  LS5/9 havde ikke været mulig uden Derek Hughes, som er søn af Spencer og Dorothy Hughes, der var folkene bag Spendor, som havde licens til at producere højttalere fra BBC.

Med Dereks hjælp var man i stand til at genskabe bas/mellemtone-enheden, som er produceret til Grahams version af LS5/9.

Graham-LS-drivers

Bassen på 20 cm bruger en polypropylen-membran, ligesom originalen fra 1983 gjorde, i kombination med en 34 mm-Audax diskant (HD 13D34H). Diskanten er udstyret med det samme karakteristiske metalgitter, som BBC brugte for at beskytte domen i et hektisk studiemiljø.

Enhederne er nye og indeholder en række forbedringer sammenlignet med originalerne, det samme gør delefilteret, som er det samme design, men med moderne komponenter. Og med nogle tekniske ændringer for at passe til de nye enheder.

Graham Audios LS5/9 er opgivet til at have et frekvensområde på 50 Hz~16 kHz +/-3 dB i et normalt lytterum, 87 dB følsomhed og en nominel impedans på 8 ohm. Med andre ord en relativt enkel belastning for forstærkeren.

Den 46 cm høje højttaler kan købes i løbet af de kommende uger. Prisen er opgivet til 3.450 pund pr. par.

Graham Audio

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend