Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Genfødt BBC-legende fra Graham Audio

Den britiske statsradiofoni BBC har haft større betydning for højttalernes udvikling siden 1970'erne, end du tror. Se bare her.

Skrevet af / 13/02/2014 - 11:00
Genfødt BBC-legende fra Graham Audio

Den mest kendte højttaler fra BBC er nok LS3/5A, som radiostationen BBC udviklede og siden bestilte som “voicing”-højttaler. LS4/5A blev siden produceret af producenterne Rogers, Spendor og Harbeth på licens fra BBC.

Den – for den tid – ultrakompakte højttaler blev hurtigt populær blandt mange audiofile, som elskede den klare mellemtone. Da den manglede dybbas overhovedet og havde en anæmisk diskant, havde den sine kritikere også.

Mange mener derfor, at den lidt større LS5/9 er en meget bedre højttaler. Den har også været at finde under flere navne, stadig på licens fra BBC.

Graham-LS-cabinet

Højttaleren har været væk fra markedet i lang tid, delvis på grund af mangel på enheder, men den har fået nyt liv i Graham Audios version.

Genskabelsen af  LS5/9 havde ikke været mulig uden Derek Hughes, som er søn af Spencer og Dorothy Hughes, der var folkene bag Spendor, som havde licens til at producere højttalere fra BBC.

Med Dereks hjælp var man i stand til at genskabe bas/mellemtone-enheden, som er produceret til Grahams version af LS5/9.

Graham-LS-drivers

Bassen på 20 cm bruger en polypropylen-membran, ligesom originalen fra 1983 gjorde, i kombination med en 34 mm-Audax diskant (HD 13D34H). Diskanten er udstyret med det samme karakteristiske metalgitter, som BBC brugte for at beskytte domen i et hektisk studiemiljø.

Enhederne er nye og indeholder en række forbedringer sammenlignet med originalerne, det samme gør delefilteret, som er det samme design, men med moderne komponenter. Og med nogle tekniske ændringer for at passe til de nye enheder.

Graham Audios LS5/9 er opgivet til at have et frekvensområde på 50 Hz~16 kHz +/-3 dB i et normalt lytterum, 87 dB følsomhed og en nominel impedans på 8 ohm. Med andre ord en relativt enkel belastning for forstærkeren.

Den 46 cm høje højttaler kan købes i løbet af de kommende uger. Prisen er opgivet til 3.450 pund pr. par.

Graham Audio

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Quad opgraderer sit flagskib

Trådløs luksus fra Frankrig

Epos vokser

Farverig Burmester-højttaler

Budgethøjttalere fra Q Acoustics

Ny højttalerserie fra DALI

Ny generation med unik model

Soundbar fra Steinway

Scroll to Top