Det definitive bashorn – som ingen får at høre

I rumfarts-testcenteret i Holland har de bygget et bashorn, der spiller så højt, at det ville være selvmord at opleve.

Du kan godt få at høre, hvad vi laver – men så må vi slå dig ihjel“.

Den vending har vi hørt ofte i film, men på den europæiske rumfartsorganisation ESA’s testcenter i Noordwijk i Holland skal advarslen tages helt bogstaveligt. Og det er ikke fordi det er tophemmeligt. Det er bare HØJT!

På centret finder man Large European Acoustic Facility (LEAF), hvor man tester, om satellitter kan tåle de akustiske påvirkninger, som de udsættes for under raketopsendelsen. Til det formål har forskerne bygget et sæt bashorn, der overgår det meste andet i akustisk output. Hornene munder ud i et rum på 11 x 9 x 16,4 meter. Når der fyres op for hornene ved at sende kvælstof under tryk gennem dem, når lydtrykket op på 154 dB.

For at få et indtryk af skalaen, ville en almindelig reolhøjttaler med en følsomhed på 88 dB kræve 4 megawatt forstærkereffekt for at producere samme lydtryk. Forudsat at den kunne holde til det.

Det skal man dog ikke ønske, eftersom den akustiske energi fra lydkanonerne er så stor, at den i følge de hollandske rumforskere ville være dræbende for en menneske, der befandt sig i rummet. Så vi må af samme grund antage, at der en tidsforsinkelse på de kontrolhåndtag, som personen på billedet betjener.

LEAF kan generere lyd i et område fra 25 Hz til 10 kHz. Læs mere på centrets egen side.

Selv om det er drabeligt højt, er 154 decibel på ingen måde verdensrekord i lydtryk. Den brasilianske bilstereo-virksomhed Team Shocker har præsteret et lydtryk på over 180 dB!

Imens rumforskere gør kontrollerede forsøg med bashorn i cementkældre, opnår bilstereo-freaks absolut skadelige lydtryk i dB drag racing-konkurrencer.

Læs også: Mænd vil have BAS!

 

Les videre
Exit mobile version