Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

Nyhed

8381A: Her er Genelecs flagskib

Det er ingen underdrivelse, at finske Genelec laver pokkers gode højttalere til professionelt brug. Og flagskibet 8381A bliver grotesk fedt!

Skrevet af / 22/08/2023 - 12:53
8381A: Her er Genelecs flagskib

Genelec fejrer 45 år med det nye flagskib 8381A.

De aktive studiemonitorer fra Finland har en særlig plads i vores hjerter, på grund af deres ærlighed, kombineret med en helt rå præsentation, der er sjælden. Der er noget helt særligt ved at få musikken serveret præcis, som den er designet til i lydstudiet. Og hvis du spekulerer på, om studiehøjttalere kan gøre et godt stykke arbejde derhjemme, er svaret et rungende “ja”!

126 dB

Jeg har stadig 8361A frisk i tankerne, selvom det er godt tre år siden, jeg testede et par. De musikoplevelser fik mig simpelthen til at tabe både næse og mund! Men de blegner – i hvert fald størrelsesmæssigt – i forhold til det nye flagskib.

Genelec 8381A er en tre-vejs, gulvstående kæmpe, med kraft nok til at levere et øredøvende lydtryk på 126 dB! Dette er over smertegrænsen for en normal person, og intet, der anbefales i længere perioder – om overhovedet!

Læs også Ekstreme high-end studiehøjttalere klæder musikken nøgen Med Genelec 8361A kan du høre musikken, som den rent faktisk er indspillet. Og med et enormt lydbillede, som man ellers kun får på stadion.

Men når man gerne vil høre alt på en optagelse, især i stille partier i noget så dynamisk som en orkesterindspilning, er det vigtigt, at højttalerne har dynamik nok. Og hvis du skruer op, så du kan høre de allersvageste partier, bliver det alt for højt i de højlydte partier! Her skal et godt par højttalerne kunne bevare kontrollen, så lydbilledet ikke bliver komprimeret og ændrer karakter.

Genelec-8381A-enhanced
Foto: Genelec

15 tommer – og 6000 watt!

Jeg ved ikke, hvad der er mest sindssygt: De tre (!) 15-tommer bashøjttalere, eller de i alt 6000 watt, der driver hver højttaler! Take your pick. Og ja, det betyder, at du har brug for en separat 32 amp-bane – for hver højttaler(!) – hvis du skal drive dem til deres yderste.

Der er lige så mange forstærkere i hver højttaler, som der er højttaler-enheder. Altså tre for bas-enhederne, fire for mellemtone-enhederne og en sidste for diskant-enheden. Alle forstærkere er perfekt tidsjusterede, så de giver optimal faserespons.

Genelec-8381A_with mic
Foto: Genelec

Punktkilde

For at højttaleren kan opføre sig som en enkelt punktkilde fra mellemtonen og opefter, omkranser de fire mellemtoner diskant-enheden i midten, som igen er monteret inde i en lydbølgeleder (waveguide). Sammen ligner de de fem prikker på 5-siden af en terning.

Bølgelederen er designet således, at der opstår minimale faseforvrængninger i overgangen mellem diskanten og mellemtonerne.

Genelec_SAM
Rumkorrektionen SAM passer til flere forskellige Genelec-modeller. Foto: Genelec

DSP og rumkorrektion

Lyden fra hele højttalerkonstruktionen holdes under kontrol af en indbygget digital processor (DSP). Derfor er højttalerne også udstyret med digitale indgange, så der ikke er behov for ekstra konverteringer mellem analoge indgange og det digitale domæne.

DSP giver også mulighed for at manipulere lyden, så den tilpasser sig rummet bedst muligt. Til dette anvendes rumkorrektionssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har gode erfaringer med. Dette kræver en PC eller Mac, og målemikrofonen skal købes ved siden af. Men den udgift ikke beløber sig til meget, sammenlignet med højttalernes mere end voksne pris. Nøgleordene er “pantsætte” og “bolig”…

Foto: Genelec

Genelec 8381A: Pris og tilgængelighed

Vil du have fingrene i et 8381A sæt, så vær forberedt på at punge ud med ca. 450.000 kr. pr. par! Om det er inklusive moms eller ej, må guderne vide.

Mere information: genelec.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Normalt ikke et énmandsjob ...

Black Week: De bedste soundbar-kup

Magico sætter flagskibet på skrump

Sonos-tempel i Elgiganten

B&O-højttaler med 3500 svævende alu-prikker

Basismodel med X-faktor

Sonys faber Duetto lanceret

Ny lækkerbisken fra Bowers & Wilkins og McLaren

Slank højttaler i Formel 1-klassen

Scansonic vil give dig gåsehud

Hvis du ikke har råd til de store Goldmund

Ny højttaler fra Tivoli Audio – uden radio

0
Scroll to Top