Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Yamaha: Flere produkter får Roon-certificering

En række Yamaha-receivere er blevet tildelt Roon-stemplet, nærmere bestemt "Roon Tested". Men hvad betyder det for dig?

Skrevet af / 06/02/2024 - 09:45
Yamaha: Flere produkter får Roon-certificering

Yamaha er respekteret af mange – inklusive os hos Lyd & Billede – for sine produkter af høj kvalitet. Deres forstærkere, lydkilder og højttalere er den ægte vare, og streaming er mestret til perfektion gennem deres MusicCast-system. Men mange hi-fi-entusiaster har savnet support for Roon. Nu rækker Yamaha hånden ud til Roon-entusiasterne med “Roon Tested”-certificering på en række produkter.

Følgende surround-receivere og -forstærkere er nu “Roon Tested”:

Stereo-receivere som er “Roon Tested” er:

Læs også Endelig nye top-receivere fra Yamaha Yamaha sætter trumf på med tre nye surround-receivere, hvor lydkvaliteten har fuldt fokus. RX-A4A, RX-A6A og RX-A8A bliver heftige!

Dette er Roon

Men først: Hvad er Roon? Roon er et interface – eller et computerprogram, om man vil – som afspiller dine lagrede musikfiler og også kan streame fra internetradio, Qobuz og Tidal.

Visuelt giver Roon dig et godt overblik over musikken, og mange sætter pris på, at det sørger for at inkludere coverbilleder, tekstpræsentationer af kunstnerne – og giver personlige musiktips lige til dig. Når programmet er åbnet på din computer, kan det – hvis du ønsker det – styres nemt og overskueligt med en mobilapp.

Roon
(Screenshot: Roon for Mac)

Streamer forskellige kilder

Roon er også glimrende til at streame forskellige lydkilder. Hvis du har en tilsluttet Bluetooth-højttaler, en netværksforstærker med AirPlay eller en USB-DAC tilsluttet – eller dem alle sammen på samme tid – vises de i Roon, og du kan vælge dem som kilde. Du kan endda gruppere flere AirPlay-enheder sammen for at afspille som en gruppe – det samme med Chromecast-enheder.

Lydmæssigt giver Roon den mest bit-perfekte signalvej fra din computer direkte til en DAC, samt et overblik over eventuelle flaskehalse i den digitale signalvej. Avancerede EQ-indstillinger er inkluderet – og dertil også mulighed for rumkorrektion.

Roon Ready

Mange hi-fi-producenter har indgået et direkte samarbejde med Roon for at få den bedst mulige musikoplevelse. Hvis du ser et produkt, der er certificeret “Roon Ready”, ved du, at produktet er fuldt understøttet af Roon, og at de to vil arbejde problemfrit sammen over netværket. Musikfiler i høj opløsning vil fungere fejlfrit, og du vil få fuldt udbytte af streamingtjenester i høj opløsning. Og produktet har computerkraft nok til at håndtere Roons mange forskellige DSP-algoritmer.

roon tested-topaz
(Illustration: Roon)

Roon Tested

Så er der den anden Roon-mærkning, “Roon Tested”, som Yamaha nu kan prale af. Hvordan adskiller det sig fra Roon Ready?

Hvor Roon Ready er fuldt certificeret af Roon og er blevet testet frem og tilbage af både hi-fi-producenten og Roon for at sikre problemfri funktionalitet, betyder Roon Tested noget andet. Det er simpelthen en bekræftelse fra Roon på, at produktet fungerer, som det skal. Enten via AirPlay, Chromecast eller USB-kabel. Roon-app’en vil finde dit produkt og afspille musik til det. Roon garanterer simpelthen, at produktet fungerer efter hensigten.

Denne mærkning er i sig selv ikke noget nyt, men det er ikke så tit, man får en separat pressemeddelelse om noget, der måske mest af alt virker som en ikke-nyhed. Er dette bare den første af mange kommende pressemeddelelser fra forskellige aktører, der betaler Roon for en sådan bekræftelse? Er det Roons nye ejer Harman, der har besluttet sig for at tjene nogle ekstra penge? Det er muligt.

R-N2000A front
Yamaha R-N2000A. (Foto: Yamaha)

Veien videre for Yamaha og Roon

Vi vil dog gerne tro på en anden mulighed. Nemlig at Yamaha og Roon har større planer sammen. Ved først at få et Roon Tested-stempel på eksisterende produkter viser Yamaha, at de endelig har taget Roon alvorligt. Derefter vil vi se fremtidige produkter med en fuld Roon Ready-certificering.

Vi er ret overbeviste om, at det vil ske.

Du kan læse hele pressemeddelelsen her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Guitarformet kendis-pladespiller

Heftig mono-topmodel fra Mola Mola

Dansk debut i særklasse

Nu har de lavet en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbage

Den så vi ikke komme

Polsk hi-fi er en ting

Denne har du næppe set før

Specialmodel i Lamborghini-farver

NAD-integreret lover toplyd til budgetpris

FiiO på vej med nye produkter

Lyd & Billede
Scroll to Top