Mola Molas nye Trajectum-forstærkerplatform, som først blev introduceret i den integrerede forstærker Kula og derefter i stereoeffektforstærkeren Perca, er Mola Molas videreudvikling af Hypex Ncore klasse D-teknologi. Målet er at opnå lavere forvrængning, lavere udgangsimpedans (højere dæmpningsfaktor), lavere støj, øget båndbredde og bedre beskyttelse mod støj fra strømforsyningen.
I udviklingen af Ossetra startede Mola Mola med en ren tavle og redesignede hver eneste del af forstærkeren for at flytte grænserne for Trajectum-teknologien endnu længere.
Bedre strømforsyning
En af de største ændringer finder vi i strømforsyningen, hvor der er lagt stor vægt på støjreduktion og øget udgangseffekt. Resultatet er ifølge Mola Mola en betydelig reduktion af støj og en forbedring af både dynamisk og kontinuerlig udgangseffekt, hvilket sammen med øget strømtilførsel til udgangstrinnet skulle gøre Ossetra i stand til at drive praktisk talt alle højttalere på markedet.
Mola Mola Ossetra er fuldt brokoblet
Ossetra bruger også en fuldt symmetrisk kredsløbstopologi i modsætning til det delvist symmetriske design i tidligere Mola Mola-forstærkere. Dette skulle gøre forstærkeren til en mindre belastning for strømforsyningen og dermed bidrage til et lidt mindre komplekst strømforsyningsdesign. På den anden side bliver selve forstærkerdesignet mere komplekst, da forstærkeren nu er fuldt balanceret fra indgang til udgang. Tidligere behøvede man ikke at balancere udgangen, så man kunne nyde godt af de fleste fordele ved balanceret drift uden ulemperne ved komponenter med dobbelte udgangskomponenter. At forstærkeren nu er fuldt balanceret øger derfor de samlede omkostninger.
Mola Mola har udviklet helt nye diskrete klasse A-forstærkertrin til Ossetra. Disse skaber hovedparten af den nødvendige forstærkning – en opgave, der normalt varetages af mere almindelige operationsforstærkere. Resultatet skal betyde mindre støj og forvrængning gennem hele systemet.
Nyt klasse A-design i indgangstrinnet
Også indgangstrinnet er et nyt, diskret klasse A-design med DC-kobling for at undgå brug af kondensatorer i signalvejen. Her anvendes en lignende teknik som i Mola Molas Makua-forforstærker, hvor små DC-forskydninger korrigeres, og en kondensator indsættes i signalvejen ved højere niveauer for at sikre kompatibilitet med andre produkter.
90-99 procent lavere forvrængning
Mola Mola hævder, at alle typer forvrængning er reduceret med mindst 20 dB (90 procent) i Ossetra sammenlignet med forgængeren, med en endnu mere imponerende reduktion på 40 dB (99 procent) i effektområdet under 50 watt – hvor størstedelen af lytningen finder sted. Støj siges også at være reduceret med 3 dB (30 procent), båndbredden er øget til over 100 kHz, og afhængigheden af højttalerimpedans og kvaliteten af den indgående effekt er bragt endnu længere ned.
Alt i alt virker Ossetra som en meget lovende efterfølger til den legendariske Kaluga. Som vi takker for lang og tro tjeneste. Vi glæder os til at høre, om Ossetra lever op til forventningerne i lytterummet!
Mere info: mola-mola.nl
P.S.: Artiklens billede er af Mola Mola Kaluga sammen med Tambaqui DAC. Ossetra vil se identisk ud med Kaluga.