Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Tom cruiser rundt på Svalbard

I disse dage indspilles 'Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two' på Svalbard. Lyd & Billede har besøgt Arktis.

Skrevet af / 23/03/2023 - 08:00
Tom cruiser rundt på Svalbard

Det er i år hele 27 år (!) siden, vi første gang stiftede bekendtskab med Tom Cruise i rollen som den über-hemmelige agent, Ethan Hunt.

M:I-film nummer 8 i en af alle tiders største action-franchiser, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two, har ikke biografpremiere før næste sommer. Men i disse dage bliver der optaget spektakulære scener i Arktis, på Norges udpost højt mod nord: Svalbard.

Med superstjernen Tom Cruise i front, skal filmholdet – inkl. instruktør Christopher McQuarrie – have endnu en omgang enestående action i kassen, omkranset af guddommelig norsk natur.

Billede fra en specialvisning af “Mission Imposible 6 – Fallout”, på Prædikestolen, Norge, august 2018 (Foto: Jack Taylor / Getty Images, for Paramount Pictures)

Mega-actionstjernen Tom Cruise kan åbenbart ikke få nok af norsk natur. For tredje gang filmes dele af en Mission: Impossible-film i den barske, norske natur – og denne gang kører Cruise & Co. den helt ud!

Første gang, superstjernen bragte hele Mission: Impossible-cirkuset til Norden, og Norge, var under indspilningen af Mission: Impossible 6 – Fallout. Dengang filmede McQuarrie nogle helt vilde actionscener, idet Cruise og Henry Cavill slås over, på og hængende fra, det spektakulære fjeldparti Prædikestolen.

Læs også Mission: Impossible – Fallout Noget nær den perfekte actionfilm!

Det er nu fem år siden, og for at det ikke skal være løgn, skulle Prædikestolen i dén film forestille at være en klippe et sted i Indien!

Shea Whigham under indspilningen af “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two”, under lidt varmere himmelstrøg (Foto: Paramount)

Så vendte Cruise tilbage til Norge i efteråret 2020, for at optage scener til Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning Part One.

Interessant nok har Christopher McQuarrie i omfattende grad filmet scener til den syvende og ottende Impossible-film samtidig.

En MEGET starstruck (forhenværende) norsk kulturminister, Abid Raja, fik lov at hilse på Tom Cruise under optagelserne til Mission: Impossible 7 i Norge (Foto: Kulturdepartementet)

Den syvende film skulle oprindelig have haft premiere den 19. november 2021. Men så satte corona-pandemien en effektiv stopper for de fleste store biografpremierer i to år, og verdenspremieren er siden blevet flyttet fem gange.

Læs også Mission: Komplet umulig? Biografpremieren på to Tom Cruise-blockbusters bliver udskudt til langt ude i fremtiden.

Men nu forventes Tom Cruise endelig at vende tilbage med MI7, til en biograf i nærheden af dig, den 14. juli i år.

Paramount har allerede frigivet den første trailer:

 

Forrige efterår begyndte superstjerne-rygterne så at snurre endnu engang i det norske Kulturdepartements korridorer. Var Cruise på vej tilbage til Norge?

Det var åbenbart planen, men så satte rigide regler for filmtilskud fra staten en stopper for støtte til filmprojekter på Svalbard – og det var præcis dér, Cruise ønskede at optage.

Svalbard er nu location for “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two” (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

I januar annonceredes det så, at flere scener til Mission: Impossible 8 – Dead Reckoning Part Two alligevel skulle filmes i Norge, på arktiske Svalbard. Det viste sig, at Cruise er så begejstret for vild, smuk og barsk norsk natur, at han fik overtalt filmselskabet Paramount til at betale hele regningen (68 millioner norske støttekroner, gik de glip af!).

Dag Asbjørnsen, sektionsleder for internationale relationer hos Norsk Filminstitutt, udtalte i den anledning til P4:

Tom Cruise finder de mest spektakulære beliggenheder, og vi er bekendt med at den film delvis skal optages på Svalbard. Tom Cruise er jo meget involveret i alle disse Mission Impossible-film, og filmteamet vælger de steder, hvor de f.eks. kan få godt lys, eller spektakulære naturoplevelser.

Onsdag i sidste uge ankom Tom Cruise til Svalbards Lufthavn Longyear, og havde følgende bevingede budskab til lokalavisen, Svalbardposten: “It’s wonderful to be here!”

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two (Faksimile: Svalbardposten)

 

Lige før Cruise ankom til Svalbard blev der igen usikkerhed omkring filmoptagelserne, som følge af, at de lokale myndigheder afslog ansøgningen fra produktionsselskabet om op til 40 landinger med helikopter på fjeldtoppen, hvor scenerne skal filmes.

Derefter blev der klaget over afslaget til det norske Miljøverndepartementet (afdelingen for miljøbeskyttelse), før filmselskabet pludselig trak klagen tilbage for blot få dage siden; med den begrundelse, at de nu havde fundet alternative måder at fragte udstyr derop på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-18-989x659 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-23-989x659 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-26-989x659 Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-27-989x659 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Svalbard er nu location for "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two" (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

Lyd & Billedes udsendte medarbejder var selv på Svalbard for nogle uger siden, og den sidste aften på de arktiske himmelstrøg havde vi en finere middag på hotellet “Funken Lodge“, hvor vi helt uventet løb ind i fortroppen for filmens produktionsteam, som var ankommet til øgruppen dagen før (den 25. februar).

De var ankommet til Spitsbergen for at klargøre lokationen til filmoptagelserne, samt påbegynde rigging og logistikplanlægning.

Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-1-989x659 Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-2-989x659 Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-16-989x659
<
>
Lyd & Billede tilstede på hotellet "Funken Lodge", i forbindelse med indspilningen af "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two" på Svalbard (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

Crewet kunne fortælle Lyd & Billede, at Paramount havde booket samtlige 88 hotelværelser for de kommende 3-4 uger, og at Cruise ville ankomme en gang i midten af marts.

Den 15. marts landede så den amerikanske actionstjerne i den lokale lufthavn – i passende stiv kuling.

Svalbard Lufthavn Longyear, “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two” (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

Dagen efter vores middag på Funken, i samtale med vores eminente guide fra Svalbard Buss og Taxi, kunne han så fortælle Lyd & Billede, at produktionsteamet havde kontaktet dem nogle dage i forvejen, og bedt dem stille med ca. 30-40 taxier og 3-5 busser.

Den eneste udfordring var at der i hele Longyearbyen kun opererer fem taxier og én bus… Tilbagemeldingen, de fik, var: “You have to bring them on your boat.”

Inden vi forlod Svalbard blev vi så fragtet op til Eiscat-radaren på toppen af Operafjeldet, hvor scener til Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two i disse dage filmes. Operafjeldet bærer for øvrigt på en mørk fortid; det var her (i 1996), at 141 russere omkom i en tragisk flyulykke.

Eiscat-radaren på Operafjeldet, Svalbard; location for “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two” (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

Radarplateauet (ca. 500 m.o.h.) var en spektakulær oplevelse, med en eventyrlig udsigt over Advendtdalen, og det helt specielle blålige lys, man kun finder i Arktis.

Men Tom Cruise & Co. får en kold filmoplevelse – det er et meget vindomsust sted, de skal filme, og det kommer til at foregå i -15 til -18 grader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mission-Impossible-Dead-Reckoning-Part-Two_Lyd-Bilde_1-10-989x659 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Lyd & Billedes forskræmte medarbejder, i fuld snestorm, Svalbard, "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two" (Foto: Lyd & Billede / Tor Aavatsmark)

Scenerne fra Norge optages på Svalbard i løbet af uge 12, 13 og 14, på Operafjeldet, St. Jonsfjorden, Negribreen, Linnevatnet og i Adventdalen.

Midt imellem strabadserne dukkede den joviale Cruise uventet op i Longyearbyen, og hilste på lokalbefolkningen.

Cruise gør sig det behageligt på Svalbard, og hilser på lokalbefolkningen (Faksimile: nrk.no)

Verdenspremieren på den ottende film i serien er sat til d. 28. juni 2024.

I hovedrollene vil vi, udover Cruise, se gengangere som Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby og Henry Czerny; men også nye navne som Nick Offerman (Pam & Tommy, The Last of Us), Hayley Atwell (Agent Carter), Shea Whigham (Perry Mason), Hannah Whaddigham og Pom Klementieff.

Tom Cruise hængende over norske fjorde, “Mission Impossible 6 – Fallout” (Foto: Paramount)

Det er ikke officielt bekræftet, men der spekuleres heftigt om, hvorvidt dette eventuelt bliver den sidste film i den mega-populære action/spion-thriller-serie.

Vi antager imidlertid, at “cirkusset” vil fortsætte lige så længe, som Cruise selv synes, det er sjovt. Det virker som om, Paramount har givet ham carte blanche vedrørende budgetter og spektakulære locations – og så længe resultatet er så strålende god underholdning som med Fallout, må han for vores skyld hjertens gerne fortsætte i al evighed.

Læs også Premiere i dag! Tom Cruise beviser endnu en gang, hvorfor han er klodens største garant for actionfilmsucceser.
Mission: Impossible (Foto: Paramount)

PS! Det var i september 2020, at Cruise & Co. filmede det spektakulære motorcykel-stunt (som kommer i Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One) i Hellesylt, Norge, til den syvende film i serien. Premiere til sommer.

Du kan i video-klippet nedenfor se hvor meget arbejde, der ligger bag sådan et stunt, samt hvor dedikeret og professionel Cruise er, i udførelsen af det. En (manisk?) perfektionist til fingerspidserne.

 

Læs også Stjernemanden! Den amerikanske superstjerne får endelig 'sin plads i himlen'!

Superstuntet i Norge præger nu også filmplakaten:

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (Foto: Paramount)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MILF-trailer!

Klar til endnu en runde?

Et godt grin forlænger livet!

Kongen brøler igen!

De kriminelles hærgen fortsætter i Kingstown

Harry Potter-lydbøgerne får Dolby Atmos

Se den nye trailer fra Holocaust-helvedet

Hysterisk ny trailer!

Stadig fuld-MAX?

Sådan fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it ...

Prisvindende kærlighedsdrama

Lyd & Billede
Scroll to Top