Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Napoleon – nu tilgængelig på VOD

Endelig kan du se en af sidste års ægte blockbusters hjemme i din egen stue.

Skrevet af / 09/01/2024 - 10:36
Napoleon – nu tilgængelig på VOD

Med en tagline der lyder: “He Came from Nothing. He Conquered Everything” har Sony/Columbia og Apple TV+ skudt lanceringen af endnu en historisk blockbuster fra den legendariske instruktør Sir Ridley Scott (Alien, Prometheus, Blade Runner, Gladiator) i gang: NAPOLEON.

Ved premieren (den 24. november) var vi bestemt ikke skuffede, men en smule frustrerede over, hvor meget Scott havde villet presse ind i to en halv time af Napoleon Bonapartes liv.

Husk på, at filmen er en co-produktion med Apple TV+ og vil blive udgivet senere på året som en miniserie på i alt fire timer.

Læs også Manden der ville genopbygge Frankrig Sir Ridley Scott er nærmest blevet synonym med episk historisk drama. Napoleon imponerer, men er ikke uden fejl.

Men inden da kan du se den episke film hjemme i din egen stue fra i dag – som Video On Demand.

Video-on-demand-lanceringen sker i samarbejde med Sony Pictures i over 100 lande, før filmen frigives til streaming på Apple TV+.

Joaquin Phoenix, “Napoleon”. (Foto: Apple TV+)

Filmen følger det franske militærgenis rejse til magtens tinde (kulminerende med, at han kronede sig selv (!) til kejser i 1804), via hans ustabile forhold til sin kone, kejserinde Josephine.

Mærkeligt nok blev Napoleon fuldstændig overset mandag aften, da Hollywood Foreign Press Association uddelte sine Golden Globes.

Læs også Se alle vinderne! Sidste års blockbusters tog mange priser hjem i nat.

Under Napoleonskrigene (1803-1815) udkæmpede den lettere storhedsvanvittige general 61 militære slag – over hele Europa og endda uden for kontinentets grænser.

Napoleon. (Foto: Apple TV+)

Da vinteren blev til forår, og blodtågen lettede, lå mere end 3 millioner døde soldater tilbage på jorden. Og Europa blev aldrig det samme igen.

I det kaos, der herskede i gaderne efter den franske hovedløse revolution (1789), som efterlod et magtvakuum, da den kongelige familie og det meste af adelen blev guillotineret, så den unge korsikanske officer Bonaparte (Joaquin Phoenix) en mulighed.

Gennem smarte alliancer, intriger, hensynsløse magtspil og endda direkte statskup, skabte han sig vej til magten i Frankrig.

Napoleon_6 Napoleon_5 Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon Napoleon_2 Napoleon Napoleon_9 Napoleon Napoleon Napoleon_1
<
>
Napoleon. (Foto: Sony/Columbia / Apple TV+)

 

Scott portrætterer den lille mand (han var kun 1,62 meter høj) som et komplekst menneske. Et militærstrategisk geni, pragmatisk alliancemager og kynisk magtmenneske, men også en ensom person, der var fuldstændig afhængig af bekræftelsen fra de to stærke kvinder i hans liv – hans mor Letizia Ramolino og hans oprørske kone Joséphine (en strålende, infam Vanessa Kirby, The Crown, Mission: Impossible).

Der er mange militære træfninger og kampagner i Napoleons liv, og flere af dem er inkluderet i Scotts biografiske drama, men en af dem skiller sig spektakulært ud i mængden.

Scotts genskabelse af slaget ved Austerlitz (1805) er en af de mest visuelt imponerende kampscener i filmhistorien!

Napoleon. (Foto: Apple TV+)

Vi ser, føler og lever os ind i slagmarkens helvedes kaos, og når vi (i fugleperspektiv) ser kanonkuglerne hamre gennem isen, forvredne menneskekroppe og heste skåret i stykker, befinder vi os i en euforisk blanding af afsky, chok og adrenalinsus.

Men Scott har bestemt ikke viet hele filmen til slagmarken; der bruges meget tid på at komme ind under huden på den komplicerede general, og ikke mindst hans næsten patologiske afhængighed, præget af kærlighed og had, af sin første kone, kejserinde Josephine.

Vanessa Kirby, “Napoleon”. (Foto: Apple TV+)

En film, du bare skal se!

Manuskriptet er skrevet af David Scarpa, som også stod bag Ridley Scotts All The Money in the World (2018).

Læs også Mere krigsdrama fra Spielberg Steven Spielberg hviler bestemt ikke på laurbærrene. Mod slutningen af måneden kommer der endnu et episk krigsdrama fra mesterinstruktøren.
Napoleon. (Foto: Apple TV+)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

2 kommentarer til “Napoleon – nu tilgængelig på VOD”

  1. jan knudsen

    du skriver at den også kommer som mini serie på 4 timer senere på året. Er det værd at vente på at se den? Eller skal man se filmen og så se serien senere? Og er serien en udvidet udgave af filmen?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Det bliver ikke hurtigere!

Overklasse-nyt fra London, anno 1815

Knuser alle rekorder!

Klar til endnu en omgang?

Popdronningen kommer hjem til dig!

Nu bliver der nordisk seriefest!

Kansleren har talt!

Premiere i dag!

Comeback kid?

Viser musklerne!

Disney+ med Apple Vision Pro

Dansk druk på amerikansk!

0
Scroll to Top