TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

I Schweiz kan det blive forbudt at køre i elbil

Årsagen er den truende energikrise.

forfatter
Publiceret 03/12/2022 - 09:00

I landene syd for den danske grænse er frygten for en energikrise med blackouts i den kommende vinter stor. Ikke bare i Tyskland, men også i det velhavende alpeland Schweiz laver man derfor nødplaner, så strømforsyningen kan sikres bedst muligt.

I det schweiziske parlament arbejdes der således i øjeblikket på et lovforslag med det mundrette navn “Verordnung über Beschränkungen und Verbote der Verwendung elektrischer Energie” – hvilket kan oversættes til “Bekendtgørelse om begrænsninger i og forbud mod anvendelse af elektrisk energi.”

Nødplanen, der skal bringe Schweiz sikkert gennem vinteren, består af fire niveauer og ventes at blive vedtaget i løbet af december. Og især ét element er kontroversielt.

Læs også Nu gør Apple, Amazon, Facebook og YouTube ligesom Netflix Netflix var de første, der lovede at skrue ned for opløsningen for at spare på datatrafikken i Europa. Nu følger andre techgiganter trop.

Niveau 1 og 2 består af milde indskrænkninger af private forbrugeres strømforbrug. F.eks. må man i givet fald ikke vaske ved mere end 40 grader, ligesom streamingtjenester som Netflix og Disney+ skal nedsætte opløsningen på deres indhold. Et tiltag vi også oplevede i coronapandemiens første måneder.

Læs også Netflix reducerer opløsningen EU frygter dramatisk overbelastning af internettet.

Men når vi kommer til niveau 3 af nødplanen, bliver det pludselig ubehageligt for elbilejere. For ikke alene skal butikker forkorte deres åbningstider, ligesom det bliver forbudt at spille computerspil på spilkonsoller. Streamingtjenester skal lukke helt, og privat brug af elbiler bliver forbudt. Kun i tilfælde af tvingende nødvendighed – f.eks. i forbindelse med indkøb, lægebesøg eller aftaler med offentlige myndigheder – må man tage elbilen.

Benzin- og dieselbiler bliver ikke berørt af de kommende regler. Dog vil hastighedsgrænsen på de schweiziske motorveje blive sænket fra 120 til 100 km/t.

Den schweiziske brancheforening for bilimportører er rystede over forslaget. Til avisen Blick siger foreningens direktør Andreas Burgener, at politikernes planer er
direkte skadelige for klimakampen.

“Enhver, der lige nu køber eller bestiller en bil, vil med viden om dette forestående forbud mod elbiler vælge en benzin- eller dieselbil igen, hvis der er mangel på elektricitet. De er jo trods alt undtaget fra forbuddet.”

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Kan laves om til en pick-up En rigtig 'tough guy' til en aktiv livsstil.
Polestar 2 får baghjulstræk og flere kræfter Hurtigere, mere sporty og med længere rækkevidde.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid - vanvid på fire hjul Geir og Audun har styret (yoket) en Tesla Model S Plaid! Den komplette test kommer lørdag, her får du en lille smagsprøve.
Her er årets bil 2023 Car of the year 2023.
Teslas prisfald: Har det ændret bilmarkedet for altid? Nu kan du pludselig få en rummelig Model Y familiebil til prisen for en lille elbil. Det bør få konkurrenterne til at ryste i bukserne.
Følg Lyd & Billede