Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Guide: Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Usikker på, hvor stort TV’et skal være? Vær ikke en forsigtigper, er vores råd! Her er syv gode grunde til at tænke STORT, næste gang du skal købe TV.

Skrevet af / 09/08/2020 - 10:00
Guide: Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Når du skal have nyt TV, er det første og vigtigste valg selvfølgelig skærmstørrelsen. Og her er der ingen grund til at være konservativ: Så længe du har plads og penge nok, skal du bare gå efter det største og bedste TV, du har råd til!

Der findes allerede masser af gode råd og retningslinjer for, hvor stort TV’et bør være, men de er meget nøgterne, lidt forældede og i bedste fald vejledende. Hvis du vil have gode TV-oplevelser, skal du ikke være bange for at gå lidt amok!

55 og 65 tommer har længe været de mest populære størrelser blandt flertallet af forbrugere, men i år vil endnu flere vælge 75 tommer eller mere.

Med andre ord: Hvis du vil undgå, at naboen køber et større TV’er end dig, så læs videre.

Her kommer syv gode grunde til at vælge et STORT TV …

1. Priserne er blevet lavere

Prisen og størrelsen på TV’er har altid gået hånd i hånd. De første fladskærme, der blev lanceret i begyndelsen af 2000’erne, målte omkring 40 tommer og kostede en formue. 50 og 60 tommer var længe uopnåeligt, medmindre du var bankrøver, lottomillionær eller havde arvet en virksomhed. Men efterhånden er prisen pr. tomme blevet mere menneskelig, og du behøver ikke at være højt på strå for at unde dig selv en storskærm.

blank

2. Billedkvaliteten er blevet meget bedre

På nutidens 4K- og 8K-skærme er billedet så skarpt, at det ikke er muligt at skelne de enkelte pixels fra hinanden. Så medmindre du sidder en meter fra skærmen, behøver du ikke at bekymre dig om rudemønster, synlig pixelstruktur eller andre slags forvrængning.

 

3. Et større TV giver bedre oplevelser

Alle, der har været i biografen, ved at et billede, der fylder synsfeltet, virker mere realistisk og giver bedre nærværsfølelse. Film er skabt til at ses på en stor skærm, og de fleste TV-serier tager sig også bedst ud i stort format. Det er lettere at få selv de mindste detaljer med. Det er selvfølgelig ikke alt TV-indhold, der fungerer lige godt, men her opvejer fordelene ulemperne efter vores mening.

blank4. Et større TV tiltrækker et større publikum

I dag går alle rundt med deres egen “egoskærm” i lommen. Så hvad skal man med endnu en lille skærm? En rigtig storskærm passer derimod perfekt, når du vil dele oplevelsen med andre. At se TV, film, serier og live sport er blevet en social ting, der kan samle familien eller vennerne i sofaen. Det er også perfekt til billedpræsentationer.

blank5. Et stort TV kan erstatte en projektor

Hardcore hjemmebio-fans sværger til lærred og projektor, når de skal se film. Og der er da også noget helt specielt over at se film på et 120 tommers lærred. Projektorer har imidlertid en række begrænsninger, såsom lav lysstyrke og kontrast, behovet for at mørklægge rummet samt blæserstøj. For ikke at nævne, at en projektor med ægte 4K-opløsning er DYR! Et stort TV er derfor mere praktisk og har et bredere anvendelsesområde.

6. Det behøver ikke at se grimt ud

En stor, sort TV-skærm er ikke nødvendigvis det mest dekorative, du kan placere i din stue. Eller er det? Moderne TV’er har et slankt og lækkert design, og kan hænges direkte på væggen med smarte løsninger til at skjule ledninger osv. De har også standby-mode og pauseskærme, der viser kunst, så du ikke behøver at glo på et sort hul! Et stort TV kan faktisk være med til at løfte indretningen og blive en naturlig del af rummet.

blank7. Ingen fortryder, at de har købt et for stort TV. For lille, derimod …

Størrelsen er et af de svære punkter, når du skal købe nyt TV. Her er det let at falde i fornuftig-fælden og vælge det mest nøgterne alternativ. Med risiko for, at du angrer som en synder i helvede, når du har installeret TV’et derhjemme! Ved at vælge det større alternativ undgår du anger og følelsen af at have købt katten i sækken. Du modvirker også trangen til at skifte TV’et ud allerede efter et år eller to. På den måde kan et stort TV faktisk være en god investering!

https://www.youtube.com/watch?v=HuVHUwMHgwc

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

24 elektriske julegavetips

Apple Spatial Audio er her, vi har prøvet det og er delvis begejstrede

Tag bedre feriebilleder

Scroll to Top